Sıcaktan bunalan çiftçi, serayı aydınlatarak gece çalışıyor

Antalya'nın Alanya ilçesinde aşırı sıcaklardan bunalan çiftçiler, seralarda kurduğu aydınlatma sistemi ile gece çalışıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ağustos 2012 12:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gün içinde hava sıcaklığının 40 dereceye kadar ulaştığı Alanya'da nem oranının yüzde 70'lere çıkması nefes olmayı bile güçleştiriyor. Cam veya plastik seralarda ise gündüz sıcaklığı 70 dereceye kadar yükseliyor. Seraların içinde durmanın dahi imkansız hale gelmesi çiftçileri arayışa itti. Bazı çiftçiler seralarına aydınlatma kurup daha serin olan geceleri çalışmaya başladı. Gündüz dinlenen çiftçiler teravih namazının ardından aileleriyle birlikte seranın yolunu tutuyor. Projektörle aydınlatılan seralarda fidan dikimi ve çapalama işlerini sahur vakitlerine kadar sürüyor.

Tolsak, Hacıkerimler, Yeniköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Özen, son günlerde çöl sıcaklıklarının yaşanmasından dolayı her yıl gündüzleri yapılan fidan dikimi ve çapalama işleminin bu yıl gece saatlerinde yapıldığını söyledi. Bölgedeki yaklaşık 2 bin çiftçinin gündüzleri seraların içinde yaklaşık 70 derece hissedilen sıcaklıktan bunaldığını belirten Özen, aşırı sıcakların dikilen ürünlerin de ani ölümlerine sebep olduğuna dikkat çekti. Özen, "Bu nedenle çiftçilerimiz gece serin havada dikim yapıyor. Bunun için seralar projektörle aydınlatılıyor. Şu anda yoğun olarak domates fidanı dikiliyor." diye konuştu.

Toslak Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Selimoğlu da iftardan sonra temin ettikleri projektörleri imece usulü kullanarak dikim yaptıklarını anlattı. Gece saatlerinde de serada terlendiğine dikkat çeken Selimoğlu, "Bir de bunu gündüz düşünün. Çiftçiler ailesiyle birlikte iftardan sahura kadar daha rahat çalışıyor. Sahurdan sonra dinlenme fırsatı bulan çiftçiler daha sonra ev işlerini de yapabiliyor. Toprak geceleri daha serin olduğu için ekilen bitkinin de erime riski azalıyor." şeklinde konuştu.

Çiftçi Havva Selimoğlu oruç tutarken gündüz serada çalışmanın imkansız olduğunu belirtti. Selimoğlu, "Bu sene gece çocuklarla birlikte gelip serin havada çalışıyoruz." dedi. Çiftçi Mihriban Söğüt de gece serada çalışıp gündüzleri ev işlerini yaptıklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber