Samsun'un Tasavvuf Envanteri ve Haritası hazırlanıyor

Dini, Tarihi ve Kültürel Önem Taşıyan Mekanları Araştırma, Tanıtma Yaşatma Vakfı (AHSEN) Samsun Valiliği İl Özel İdaresi işbirliği ile il genelindeki sahabe ve evliya türbelerini araştırıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ağustos 2012 12:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4 ay önce başlayan proje kapsamında Osmanlı arşivlerinden yararlanıp bine yakın köy gezerek araştırma yapan vakıf gönüllüleri, bilinmeyen çok sayıda evliya türbesi ortaya çıkardı. Evliyaların biyografileri ve yol haritalarının hazırlandığı çalışma, Samsun Valiliği tarafından kitaplaştırılarak 81 ilde dağıtılacak.

Proje hakkında bilgi veren AHSEN Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Tekeci, destek veren tüm kamu kurum ve kuruluşlarla birlikte önemli bir çalışmaya imza attıklarını söyledi. İsababa, Kılıçdede ve Seyyid Kudbiddin türbelerinin haricinde bilinmeyen ve gizli kalmış 102 evliya türbesini ortaya çıkardıklarını açıklayan Tekeci, toplamda ise il genelinde 120 evliyanın türbesi bulunduğunu kaydetti.

Çalışma kapsamında bakıma ihtiyacı olarak türbeleri, yerel yönetimlerle birlikte bakım onarımdan geçireceklerini söyledi. Araştırma kapsamında bir kadın türbesine rastladıklarını ifade eden vakıf başkanı Rasim Tekeci, araştırmanın devam ettiğini, bitiminde ise kadın bir sahabe çıkabileceğini belirtti. "Biz Müslüman olarak evliyalarımıza sahih çıkmalıyız. Bunu birileri yaparken biz karşıdan bakmayalım. Çünkü bir peygamberin evini yapmak, sahabenin, evliyanın evini yapmanın ecir ve sevabı, 100 nesline yeter. Hep beraber bunu yapabiliriz." diyen Tekeci, herkesi vakfa destek olmaya davet etti.

Evliya türbelerinin Samsun Evliyaları Tasavvuf Envanteri ve Haritası'na gireceği bilgisini veren Tekeci, basılacak tasavvuf envanter kitabının ise 81 ile dağıtılacağını kaydetti. Çalışmaya destek veren Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, vakfın manevi değerlere sahip çıkan misyonunun önemine değinerek, valiliğe bağlı kurumlarda vakfın çalışmalarına ışık tutacak bilgileri paylaşacaklarını bildirdi.

Proje tamamlandıktan sonra gelecek nesillere aktarılacak eser ortaya çıkacağını vurgulayan dönemin İl Özel İdaresi Genel Sekreteri olan Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Aslan Karanfil, çalışmanın Samsun'a büyük katkılar sağlayacağını bildirdi. Karanfil, tarihi ve manevi mirasın korunmasına ve tanıtılmasına yönelik yapılan bu çalışmaya her türlü desteği vermeye devam edeceklerini hatırlattı.

Projeden çok etkilendiğinin altını çizen Canik Belediye Başkanı Osman Genç, "Böylesine ulvi bir hizmet için bende varım. Samsun'da başlatılan ve ildeki İslam büyüklerinin yerlerini tespit ederek, Samsun'un manevi haritasını çıkararak buraların imarını hedefleyen projeden son derece mutluluk duyuyorum. Vakfımıza yapacakları çalışmalarda her türlü desteğe vermeye hazırım. Tarihi ve manevi mirasın korunmasına yönelik yapılacak her türlü çalışmanın ilçemizin ve Samsun'un geleceğine kendini adamış bir kişi olarak koşulsuz destekçisiyim. Geçmişine sahip çıkmayan milletlerin ve şehirlerin geleceğinin olmayacağının tüm toplum olarak bilincinde olmak gerekiyor." açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber