Diyanet'ten 3 yılda 1000 imam, çeşitli bakanlıklara geçti

Haber Giriş : 16 Ağustos 2005 15:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son 3 yılda kurumda çalışan üniversite mezunu 1000 imam, çeşitli bakanlıklara geçiş yaptı

Başbakan'in Diyanet İşleri Başkanlığı'nın personel açığına ilişkin sözleri uygulama ile çelişiyor. Diğer kamu kurumlarına geçiş için kullanılır hale gelen Diyanet İşleri Başkanlığından son üç yıl içinde 1000 kişi bakanlıklarda ve diğer devlet kurumlarında görevlendirildi


Diyanet, personel havuzu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "gereksinim olduğu için imam ataması yapıldığına" yönelik açıklamasını rakamlar doğrulamıyor. Son 3 yıl içinde Diyanet işleri Başkanlığı'dan bin kişinin bakanlıklar ve diğer devlet kurumlannda görevlendirildiği ortaya çıktı. Son olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nda Diyanet'ten gelecekler için 160 kişilik kadro ayrıldı.

Başbakan Erdoğan, önceki gün Göl-başı'ndaki Belediye Parkı'nda gerçekleştirilen AKP'nin 4. kuruluş yıldönümü kutlamalarında Diyanet işleri Başkanlığı 'ndaki kadrolaşma eleştirilerine, "imamı vefat etmiş, emekli olmuş veya görevinden ayrılmış camiler var. Buralara imam göndermeyeceğiz de ne yapacağız. Sen oraya ilahiyattan, imam hatipten yetişmiş imam göndermezsen o kürsü tutanın elinde kalır. Sonra da ' şucular-bucular var' dersin. O boş camilere imamı, müezzini tam hakkıyla göndeririz. Göndermezsek sonra cenazeyi kim kaldıracak sorusunun cevabını ararsın" sözleriyle yanıt verdi.

Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarına karşın Diyanet işleri Başkanlığı adeta bir "sıçrama tahtası" olarak kullanılıyor. Haziran ayında Bakanlar Ku-rulu'na sunulan rapora göre, son 3 yıl içinde çeşitli kurumlardan 20 bin personel, ücreti daha yüksek ve olanakları daha iyi olan kurumlara geçti.

Bu çerçevede en çok, Başbakanlık, Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Sanayi Bakanlığı, Yurt-Kur, Iş-Kur, Bağ-Kur, SSK ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tercih ediliyor. Kurumlar arası geçişte ise Diyanet işleri Başkanlığı başı çekiyor. Son 3 yılda Diyanet'te görev yapan 4 yıllık fakülte mezunu yaklaşık bin memur başka kurumlara geçiş yaptı.

Temmuz ayında "Kurumlar Arası Naklen Atama" yoluyla alacağı personel sayısını açıklayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmenliği için 160 kadro ayırdı. Bu kadrolar Diyanet işleri Başkanlığı personelinden karşılanacak.

Bu arada "7,005 Kamu Personel Tercih Kılavuzuwnda Diyanet işleri Baş-kanlığı'na yeni personel alınması öngörülüyor. Kılavuzda, Diyanet'e taşra teşkilatı diye adlandırılan camilerde görevlendirilmek amacıyla imam hatip, müezzin-kayyım, Kuran kursu öğreticisi ve vaiz olarak toplam 1630 kadro tahsis edildi.

AKP Diyanet'e kadroda ısrarlı

Geçen aylarda da AKP Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya ve 15 milletvekili tarafından verilen yasa önerisinde Diyanet işleri Başkanlığı'na 17 bin 500'ü din hizmetleri sınıfından (imam-hatip, müezzin kayyım) olmak üzere toplam 19 bin 124 yeni kadro tahsisi öngörüldü. Yasa önerisinde 11 bin 500'ü imam, 6 bini müezzin-kayyım, geri kalanı genel idare ve yardımcı hizmetler sınıfından olmak üzere toplam 19 bin 124 kadro açılması isteniyor.

İkay ATA/Cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber