Anasayfa

Kamu Personel Reform Taslağı (İkinci Bölüm)

Başbakanlıkta oluşturulan komisyon tarafından üzerinde çalışan kamu personel reform taslağının ikinci bölümünde Kanun taslağının geçici maddeleri yer almaktadır. Toplam 20 geçici madde bulunmaktadır. Geçici maddeler şuan çalışan memurların taslağın yasalaşması halindeki durumunu düzenlemektedir. Burada şu hususu belirtmek istiyoruz: Devlet Bakanı tarafından konfederasyonlara dağıtılan taslakta kanun eki cetveller yer almamıştır.

Haber Giriş : 2005-08-17T00:05, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

ALTINCI KISIM
Geçici ve Son Hükümler

Çalışanların durumu
Geçici Madde l
- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte bu Kanıma tâbi kurumlarda ilgili mevzuat hükümlerine göre hangi statüde olursa olsun istihdam edilen ve unvanları, ekli (1) sayılı listede belirtilenler, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte bulundukları unvanları dikkate alınarak, kadro ve pozisyonlara ilişkin kanun hükümlerine göre ihdas edilmiş olan memur kadrolarına atanmış sayılır.
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte bu Kanuna tâbi kurumlarda ilgili mevzuat hükümlerine göre hangi statüde olursa olsun istihdam edilen ve unvanları ekli (2) sayılı listede belirtilenlerden;
a) Memur olarak çalışmakta olup da bu statüde kalmak isteyenler kadrolarında bırakılır ve bu kadrolar herhangi bir nedenle boşaldığında başka bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır. Bu durumdaki personelin malî haklan ile sosyal yardımları, aynı unvanda sözleşmeli personel olarak istihaam edilenler için belirlenmiş bulunan hükümler dikkate alınarak belirlenir. Sözkonusu personel hakkında bunun dışında kalan hususlarda bu Kanunda memurlar için belirlenmiş hükümler uygulanır.
b) Memur olarak çalışmakta olup da bulunduğu kadro unvanı ile aynı unvandaki sözleşmeli personel pozisyonuna geçmek isteyenler sözleşmeli personel pozisyonlarına geçirilir ve bunlar hakkında, sözkonusu memur kadrosundaki hizmet süresine bakılmaksızın 17 nci maddenin ikinci fıkrası hükmü uygulanır. Bunların kadroları başka bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır.
c) Sözleşmeli personel olarak çalışmakta olanların, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte bulundukları pozisyon unvanları dikkate alınarak başka bir işleme gerek kalmaksızın, kadro ve pozisyonlara ilişkin kanun hükümlerine göre belirlenmiş bulunan sözleşmeli personel pozisyonlarına bu Kanun hükümleri çerçevesinde geçişleri sağlanır.
d) 657 sayılı Kanun kapsamında olmayıp da bu Kanun kapsamına alınan kurumlarda, geçici olarak istihdam edilen personel hariç, çalışmakta olan ve unvanları ekli (2) sayılı listede sözleşmeli personel pozisyon unvanları arasında belirtilenler, kadro ve pozisyonlara ilişkin kanunda kurumlan itibanyla ihdas edilecek sözleşmeli personel pozisyonlanna geçirilir. Önceki kadro veya pozisyonlannda geçirdikleri hizmet sürelerine bakılmaksızın, bunlar hakkında 17 nci maddenin ikinci fıkrası hükmü uygulanır.
e) 657 sayılı Kanuna ve kurumların teşkilat kanunlarına göre geçici personel olarak çalışanlar bu Kanun hükümlerine göre de geçici personel sayılır.
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte şahsa bağlı kadrolarda bulunanların kadroları iptal edilmiş sayılır. Bunlar en geç bir ay içerisinde niteliklerine uygun kadrolara atanır veya pozisyonlarda görevlendirilir. Bunlardan sözleşmeli personel pozisyonlannda görevlendirilenler hakkında 17 nci maddenin ikinci fıkrası hükmü uygulanır.
Bu madde hükümlerine göre memur kadrolanna ya da sözleşmeli personel pozisyonlanna geçenlerin temel görev aylığı ya da temel görev ücretinin belirlenmesine esas basamaklannın tespitinde geçici 2 nci madde hükümleri uygulanır.
İkinci fıkranın (c) bendi uyannca sözleşmeli personel pozisyonlanna geçenlerin bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte sözleşmeli personel statüsünde geçen ve 46 nci madde hükümleri çerçevesinde basamak ilerlemesi ile kıdem yılının tespitinde değerlendirilen hizmet süreleri toplamı onbeş yıldan çok olanlar hakkında 17 nci maddenin ikinci fıkrası hükmü uygulanır.

Hizmet sürelerinin değerlendirilmesi
Geçici Madde 2
- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce bu Kanuna tâbi kurumlarda hangi statüde olursa olsun çalışmakta olanlardan bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçici l inci madde hükümlerine göre memur kadrolarına veya sözleşmeli personel pozisyonlarına geçenlerin temel görev aylığı ve temel görev ücreti göstergelerine esas basamaklarının tespitinde 46 ncı maddeye göre basamak ilerlemesinde ve kıdem yılının tespitinde değerlendirilmesi öngörülen süreleri dikkate alınır. Ancak, 657 sayılı Kanuna tâbi olmayıp da bu Kanun kapsamına alınan kurumlarda çalışmakta olan personelin, görevli bulunduğu kurumlarda memur kadrosuna ya da sözleşmeli personel pozisyonuna geçiş hakkı veren görevlerde hangi statüde olursa olsun çalıştıkları sürelerin tamamı temel görev aylığı ve temel görev ücreti göstergelerine esas basamaklarının tespitinde değerlendirilir. Bunların daha önce tâbi bulundukları mevzuat hükümlerine göre olumsuz sicil veya disiplin cezası almaları nedeniyle değerlendirilmeyen hizmet süreleri, temel görev aylığı ve temel görev ücreti göstergelerine esas basamaklarının tespitinde de dikkate alınmaz.
Geçici l inci madde hükümlerine göre memur kadrolanna veya sözleşmeli personel pozisyonlarına geçirilenlerin daha önce tâbi bulunduğu mevzuatın fiilî çalışmaya bağlı olmaksızın kademe ilerlemesinde ve derece yükselmesinde değerlendirilmesini öngördüğü hususlar, bu madde hükmüne göre temel görev aylığı ve temel görev ücreti göstergelerine esas basamaklarının tespitinde değerlendirilmez. Bu fıkra hükmü diğer kamu görevlileri hakkında da uygulanır.
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte herhangi bir şekilde görevde bulunmayan personelden; aylıksız izin, askerlik ve benzeri sebeplerle belirli süreyle görevlerinden ayrılmış olanların bu mazeretlerinin bitiminden itibaren bu Kanunda öngörülen süreler içinde bu Kanuna tâbi kadro ve pozisyonlara atanma işlemleri, kurumlarca yerine getirilir ve ilgililerin temel görev aylığı veya temel görev ücreti göstergelerinin tespitine esas basamaklarının belirlenmesi bu madde hükümlerine göre yapılır.
Bu madde hükümlerine göre temel görev aylığı ve temel görev ücreti göstergelerine esas basamakları tespit edilen memurlar ile sözleşmeli personelin bir ileri basamak İçin öngörülen temel görev aylığı ve temel görev ücreti göstergelerinden yararlanmaya hak kazandıkları tarih, birinci fıkra hükmüne göre değerlendirilen her üç yıllık hizmet süresinin tamamlandığı tarihi takip eden yılın ilk aysonudur. İlgililerin temel görev aylığı ve temel görev ücretleri bu tarihten itibaren yeni basamakları için öngörülen göstergeler esas alınarak belirlenir.

Yıllık izinler
Geçici Madde 3-
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte memur ve sözleşmeli personelin, daha önce tâbi oldukları mevzuat hükümlerine göre o yıl için kullanmaya hak kazandıkları ve bir önceki yıl hak kazandıkları hâlde kullanmadıkları yıllık izinleri hakkında, o takvim yılı sonuna kadar tâbi oldukları önceki mevzuat hükümlerinin uygulanmasına devam olunur. O takvim yılı sonuna kadar kullanılmayan izin haklan 66 ncı maddenin yürürlüğe girdiği tarihte sona erer.

Ticaret yasağı
Geçici Madde 4
- Kısmî zamanlı sözleşmeli personel bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde 29 uncu maddede belirtilen faaliyetlerini kurumlarına bildirir. Bu süre içinde bildirim yükümlülüğüne uymayanlar hakkında ilgili disiplin cezaları uygulanır.

Önceki sınav sonuçları
Geçici Madde 5-
Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce yapılmış olan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sonuçları, anılan sınavlar için öngörülmüş olan geçerlik süresi içerisinde kalmak kaydıyla, 32 nci maddede öngörülen merkezî sınav sonucu olarak esas alınır.

Aday memurlar
Geçici Madde 6-
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte aday memur olanlardan, adaylık eğitimi ile bir yıllık adaylık süresini tamamlamış ve olumlu sicil almış olanlar hakkında geçici l inci madde hükümleri uygulanır. Bir yıllık adaylık süresini tamamlamamış olanlar hakkında da bir yıllık sürenin dolduğu tarihte bu madde hükmü uygulanır.

Hizmet süresi şartını taşımayanlar
Geçici Madde 7
- 47 nci maddede belirtilen hizmet süresi ve öğrenim şartı, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte anılan kadrolarda bulunanlar hakkında uygulanmaz.

Yurt dışında sürekli görevle bulunanlar
Geçici Madde 8
- 50 nci maddenin üçüncü fıkrasında öngörülen süre sınırı, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte yurt dışında sürekli görevle bulunanlar hakkında yurt dışı görevleri sona erinceye kadar uygulanmaz.

Kadrosu kaldırılan memurlar
Geçici Madde 9-
Bu Kanunun eki (1) sayılı listede yer alan memur unvanları esas alınarak yapılacak düzenlemelerle kadroları kaldırılan memurlar hakkında 53 üncü madde hükümleri uygulanır. Yeni kadro ve pozisyonlann tespit ve ihdası yapılıncaya kadar mevcut kadroların kullanımına devam olunur.

Çekilen ve çekilmiş sayılanlar
Geçici Madde 10-
62 nci maddenin uygulamasında, bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Devlet memurluğundan çekilme ve çekilmiş sayılma hâlleri de dikkate alınır.
Bu Kanun yürürlüğe girmeden önce 657 sayılı Kanunun 96 nci maddesine uymadan çekilen veya çekilmiş sayılanlar yeniden memur veya sözleşmeli personel olarak istihdam edilemez.
Sicil dosyasının personel ve başarı değerlendirme dosyasıyla birleştirilmesi Geçici Madde 11- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar 657 sayılı Kanunun 110 uncu maddesi uyannca her memur için düzenlenen sicil dosyası, bu Kanunla memur ve sözleşmeli personel için düzenlenmesi öngörülen personel ve başarı değerlendirme dosyası ile birleştirilerek kurumlarınca muhafaza edilir.
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önceki yıl içinde kanunî izinlerini kullanmakta olanlardan o yıla ilişkin değerlendirme yapılacak süre kadar görevde bulunmayanların sicil değerlendirmeleri ile olumsuz sicil almış olan memurların itirazları ve bu itirazların sonuçlandırılması 657 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılır.

4483 sayılı Kanunun uygulanması
Geçici Madde 12-
Geçici l inci madde hükümlerine göre tam zamanlı sözleşmeli personel olarak istihdam edilmeyi kabul eden memurlar hakkında, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümlerinin uygulanmasına devam edilir.

Disiplin cezaları
Geçici Madde 13-
Bu Kanun uyarınca, memur veya sözleşmeli personel tanımına giren personel tarafından işlendiği zaman yürürlükte bulunan ve ilgilinin tâbi olduğu disiplin hükümlerine göre ceza öngörülmemiş olan fiil ve hareketler hakkında ceza verilemez. Anılan personel tarafından fiil ve hareketlerin işlendiği zaman yürürlükte bulunan ve ilgilinin tâbi olduğu disiplin hükmü ile bu Kanunun disiplin hükümlerine göre ceza verilmesini gerektiren fiil ve hareketler için personelin lehine olan ceza uygulanır. (memurlar.net)Disiplin cezası verilmesini gerektiren fiil veya hareketin bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra tespit edilmesi durumunda bu Kanunda öngörülen usul hükümleri uygulanır. Ceza verilmesi öngörülen fiil veya hareketleri nedeniyle bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ilgili personel hakkında devam eden disiplin soruşturmaları, bu Kanunda yer alan usule göre sonuçlandırılır.

Eğitim tesislerinin devir ve tasfiyesi
Geçici Madde 14
- Özel kanunlanndaki hükümler saklı kalmak üzere, bu Kanun kapsamındaki kurumların eğitim merkezi, sosyal tesis veya dinlenme tesisi gibi yerlerde yürütülen faaliyetlerine bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte son verilir. Bu faaliyetlerin yürütüldüğü veya bu faaliyetlere tahsis edilen yerlerdeki taşınır ve taşınmazlardan devri mümkün olanlar, ihtiyaç duyan kurumlara devredilebilir. Kurumca satılması öngörülen taşınır ve taşınmazlar genel hükümlere göre satılır.
Bu maddenin uygulanması ile ilgili usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca müştereken hazırlanacak yönetmelikle belirlenir.

Ödemelerin başlangıcı
Geçici Madde 15
- Bu Kanun uyarınca .... tarihinde temel görev aylığı, temel görev ücreti ve hizmet farkı ek ödemesi olarak yapılacak ödemeler ......... dönemi için yapılmış sayılır.

En yüksek Devlet memuru aylığı
Geçici Madde 16- Yeni düzenleme yapılıncaya kadar, ilgili mevzuatta en yüksek Devlet memuru aylığına yapılan atıflar, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren (9.500) gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutara yapılmış sayılır.
Sağlık personeli ile üniversite personeline yapılacak performans ödemesi Geçici Madde 17- Döner sermayeli işletmeler tasfiye edilip yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar;
a) Sağlık Bakanlığına bağlı birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarının kadro veya pozisyonlarında fiilen görev yapan Sağlık Bakanlığı personeline, katkılarına dayalı olarak elde edilen döner sermaye gelirlerinden karşılanmak üzere performans ödemesi yapılabilir. Bu kurum ve kuruluşlarda Sağlık Bakanlığınca belirlenen hizmet sunum şartlan ve kriterleri de dikkate alınmak suretiyle, bu ödemenin oranı ile usul ve esasları; personelin unvanı, görevi, normal çalışma süreleri içinde ve dışında gelirin oluşmasına ve hizmete katkısı, çalışma şartlan ve süresi, serbest çalışıp çalışmaması ile muayene, ameliyat, anestezi, girişimsel işlemler ve özellik arz eden riskli bölümlerde çalışma gibi unsurlar esas alınarak Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Sağlık Bakanlığınca belirlenir. Personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden personele bir ayda yapılacak ödemenin tutarı, ilgili personelin temel görev aylığı veya temel görev ücretinin pratisyen tabip ve diş tabiplerinden serbest çalışanlara yüzde kırkını, serbest çalışmayanlara yüzde seksenini, uzman tabip, Tıpta Uzmanlık Tüzüğünde belirtilen dallarda bu Tüzük hükümlerine göre uzman olanlar ve uzman diş tabiplerinden serbest çalışanlara yüzde yüzünü, serbest çalışmayanlara yüzde yüzyirmisini, serbest çalışmayan klinik şef ve şef yardımcılarına yüzde yüzkırkım, diğer personele ise yüzde otuzunu geçemez. İşin ve hizmetin özelliği dikkate alınarak yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, ameliyathane, kemik iliği nakil ünitesi ve acil servis gibi özellikli hizmetlerde çalışan personel için yüzde otuz oranı, yüzde kırk olarak uygulanır. Sağlık Bakanlığı, personel temininde güçlük çekilen yerlerde çalıştırılacak uzman tabipler için, serbest çalışmamaları kaydıyla, bu oranlan yüzde ellisine kadar artırarak uygulayabilir. Yapılacak ödemelerin toplamı, hazine payı ile personelin katkısına dayanmayan ilaç ve tıbbi malzeme gelirleri ile faiz ve bağış gelirleri düşüldükten sonra bulunacak tutarın ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında yüzde ellisini, birinci basamak sağlık kuruluşlarında ise, yüzde altmışbeşini aşamaz.
b) Üniversite ve yüksek teknoloji enstitülerinde öğretim elemanlarının katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden karşılanmak üzere, üniversite personeline performans ödemesi yapılabilir. Bu ödemenin oranı ile usul ve esasları; personelin unvanı, görevi, normal çalışma süreleri içinde ve dışında gelirin oluşmasına, hizmete ve eğitime katkısı, tıp fakültelerinde ayrıca muayene, ameliyat, anestezi, girişimsel işlemler ve özellik arz eden riskli bölümlerde çalışma gibi unsurlar esas alınarak Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek genel esaslar çerçevesinde üniversite yönetim kurullannca belirlenir. Öğretim elemanlannın katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden personele bir ayda yapılacak ödemenin tutan, ilgili personelin temel görev aylığı veya temel görev ücretinin öğretim üyelerinde yüzde üçyüzünü, diğer öğretim elemanlannda yüzde yüzünü, diğer personelde ise yüzde otuzunu geçemez. İşin ve hizmetin özelliği dikkate alınarak yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, ameliyathane, kemik iliği nakil ünitesi ve acil servis gibi özellikli hizmetlerde çalışan personel için yüzde otuz oranı, yüzde kırk olarak uygulanır. Yapılacak ödemelerin toplamı, hazine payı ile bilimsel araştırma projelerine ayrılacak pay ve personelin katkısına dayanmayan ilaç ve tıbbi malzeme gelirleri ile faiz ve bağış gelirleri düşüldükten sonra bulunacak tutann yüzde ellisini aşamaz.
Bu madde kapsamına giren personele 112 nci madde çerçevesinde ödemesi yapılmaz.
ayrıca performans

Kadro unvanı değişenler
Geçici Madde 18-
Tâbi olduğu mevzuat hükümlerine göre ihdas edilmiş bulunan kadro ıınvanlanndan; ekli (1) sayılı listede yer alanlar hariç olmak üzere, "Memur" kadro unvanı "Büro Görevlisi", diğer kadro unvanlannda geçen "Memur" ibaresi "Görevli", "Memuru" ibaresi de "Görevlisi" olarak değiştirilmiştir.

Kadro ve pozisyonlara ilişkin düzenleme
Geçici Madde 19
- 6 ncı maddenin ikinci fıkrasında belirtilen kanun altı ay içinde yürürlüğe konulur.
Bakanlar Kurulu, birinci fıkrada belirtilen kanun yürürlüğe girinceye kadar, pozisyonun dâhil olduğu grupta değişiklik yapmamak kaydıyla, ekli (2) sayılı listede yer alan pozisyon unvanlannda değişiklik yapmaya, yeni unvanlar eklemeye ve farklı unvanlarla benzer hizmeti yürütmekte olan personel açısından bu listede yer alan unvanlar için öngörülen gösterge rakamlanndan yararlanacak unvanları belirlemeye yetkilidir.

Bildirimler
Geçici Madde 20-
Bu Kanun kapsamına giren kurumlarda memur, sözleşmeli personel, geçici personel, diğer kamu görevlisi ve işçi olarak çalışanlarla ilgili 129 uncu maddede öngörülen yönetmelikte belirtilen veriler, kurumlarınca bu Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren altı ay içinde Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.

Yurt dışındaki eğitim masraflarının tahsili
Geçici Madde 21-
Yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, 30/4/1992 tarihli ve 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun (ı) bendi kapsamında bulunanlar hakkında 105 inci maddenin üçüncü fıkrası, 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun ve diğer kanun hükümleri uyarınca yurtdışına gönderilen öğrenciler hakkında da 105 inci madde hükümleri uygulanır.

Yönetmelikler
Geçici Madde 22
- Bu Kanunda öngörülen yönetmelikler en geç 31/12/2006 tarihine kadar yürürlüğe konulur.

Memurlar.Net