DİE başkanı, Akyıldız konuşurken salonu terketti

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ağustos 2005 00:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetle memurlar arasındaki toplu görüşmelerin 2. turunda gerginlik sürüyor. Dün oturma düzeniyle başlayan kriz bugünkü toplantıda ise sendikayla bürokrat tartışmalarına sahne oldu.

Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in dün Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in yanına oturmasıyla patlak veren krizin yansımaları 2. günde de devam etti. Toplu görüşmelerin bugünkü bölümünde bürokratlar, Dinçer'e yönelik eleştirileri nedeniyle Akyıldız'a tavır koydu. Akyıldız'ın Dinçer ile ilgili sözlerine kızan bürokratlar toplantıda Akyıldız'a sitemlerini iletti. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) Başkanı Ömer Demir, Akyıldız'ın konuşma yaptığı sırada protesto amacıyla salonu terk etti.

Toplu görüşmelerin 2. gününde sendika ve hükümet gündemi belirlendi. Memurların talep ettiği grev ve toplu iş sözleşmesinin incelenmesi için komisyon kurulmasına karar verildi. Görüşmelerin öğleden sonraki bölümünde ise, ücretlerle ilgili görüşmelere başlanması bekleniyor.

Toplu görüşmelerin yapıldığı Başbakanlık merkez binadan ayrılan Kamu-Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş, içeride yaşanan gelişmelerle ilgili gazetecilere bilgi verdi. Görüşmelerin soğuk bir atmosferde yapıldığını anlatan Yokuş, "Bürokratlar devletin bürokratı gibi değil, parti bürokratı gibi davranıyor. Bize 'Siz memursunuz, biz bürokratız' diyorlar. İçerde bürokratlardan birinin kafası kırılırsa kimse şaşırmasın. Bizim Müsteşar Dinçer'e herhangi bir saygısızlığımız olmadı. Sadece oturma düzenine itiraz ettik. İçerde bürokratlar sendika yöneticilerine karşı kenetlenmiş durumda" diye konuştu. Yokuş, DİE Başkanı Demir'in Akyıldız'ın konuşması sırasında protesto etmek amacıyla salonu terk ettiğini söyledi.


Memur maaşlarıyla ilgili ikinci tur toplu görüşmelerinde ilk günkü oturma düzeni krizinin yerini memur - bürokrat kavgası aldı. Bir sendikacı bu kavgayı "Bize 'siz memursunuz, biz bürokratız. Biz söyleriz siz itiraz edemezsiniz' anlamında hava oluşturdular. Bazı bürokratların kafasının kırıldığını duyarsanız şaşırmayın" diye anlattı.

Bu defa Dinçer oturmadı

Türkiye Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız'ın ilk tur görüşmede Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in yanına oturduğu için eleştirdiği Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer ikinci tur görüşmelere katılmadı. Şahin, (U) şeklindeki masanın orta bölümünde tek başına oturdu. Toplantıda yaşananlar şöyle:

- Şahin, Kamu İşveren Kurulu'nu temsilen bürokratlara söz verdiğinde Maliye Müsteşarı Hasan Basri Aktan ayağa kalkarak, Akyıldız'ın Başbakanlık Müsteşarı'nın oturduğu yere itirazını üzüntüyle karşıladığını ve müsteşarın kişiliğinin rencide edildiğini söyledi. Müsteşar Yardımcısı Birol Aydemir de "Müsteşarımız böyle bir davranışı haketmemektedir" dedi.

- Akyıldız, söylemek istediklerinin doğru algılanamadığını ya da kendisini doğru anlatamadağını ifade etti. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) Başkanı Ömer Demir, "Senin algılama sorunun var" diyerek salonu terk etti. Demir salona dönmeden, Akyıldız "Varsayalım algılama sorunum var. Özür dilerim" dedi. Memur - Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu da toplantı öncesinde yaptığı açıklamada "Bürokratik oligarşinin kalelerini yıkmaya geldik" dedi.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber