Bucak'ta bitkisel atık yağlar toplanacak

Burdur'un Bucak ilçe Belediyesi bitkisel atık yağların toplanması için Özgür Geri Kazanım ve Yağ Sanayi Ticaret Limited şirketi ile sözleşme imzalandı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ağustos 2012 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlçede bitkisel atık yağların toplanması için yapılan sözleşme konusunda bilgi veren Bucak Belediye Başkanı Ramazan Ayaz, ?Bilindiği gibi 1 litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletebilmektedir. Kullanılmış bitkisel atık yağlar evsel atık su kirliliğinin yüzde 25'ini oluşturmaktadır? dedi. Atık yağların ekotoksik özelliğe sahip olduğunu, bulunduğu ortamı kirlettiğni, ortamda yaşayan canlılara zarar verdiğini kaydeden Başkan Ayaz, ?Atık su kirliliğinin yüzde 25 oranında kaynağını, kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağlar oluşturmaktadır. Arıtılmayan atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağlar, denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğü zaman o suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalması sonucu; ortamdaki, başta balıklar olmak üzere diğer canlılar üzerinde büyük tahribata yol açar. Kullanılmış yağlar lavaboya döküldüğü zaman dren sistemine sıvanır, kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden olur. Kanalizasyona dökülen atık yağlar diğer atıkları tutar ve kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale gelmesine sebep olurlar. Böylece atık su arıtma tesislerine zarar verir ve işletme maliyetini artırır. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre lavaboya dökülen atık yağların kanalizasyon sistemlerinin yüzde 40 oranında tıkanmasına sebep olduğu bildirilmiştir? diye konuştu.

İlçede çevre duyarlılığı açısından önemli bir sorunu daha çözüme kavuşturmak için adım attıklarını belirten Başkan Ayaz, Özgür Geri Kazanım ve Yağ Sanayi Ticaret Limited şirketi ile sözleşme imzaladıklarını söyledi. Firmanın restoran,lokanta,pastane, kafe, catering firmaları,yemek fabrikaları, bitkisel atık yağ çıkaran kamu ve özel işletmelerdeki atık yağları dağıtılacak olan özel toplama kaplarıyla toplayıp, kendi işletmelerinde geri kazanım olarak işleyeceğini anlatan Başkan Ayaz, ?Bu şekilde ilçemizde oluşan atık yağlar toplanarak çevreye zarar vermesini önleyeceğiz. Firma yetkilileri ilçemizde bulunan bitkisel atık yağ çıkaran işletmeleri dolaşmaya başladılar. Buradan ilçemizde bulunan firma ve işletmelerden önemli bir uyarıda bulunmak istiyorum. Bitkisel atık yağ toplayan firmaya yardımcı olmaları gerekiyor. Ayrıca tüm halkımıza gelin hep birlikte bitkisel atık yağ sorununu birlikte çözelim diyorum? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber