Teftiş ve denetim birimlerinin kaldırılmasına yönelik tasarı Ankara'yı karıştırdı. 15 bin denetim elemanının tasfiyesi anlamına gelen taslağa tepki yağdı

Haber Giriş : 03 Ekim 2003 14:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Teftiş ve denetim birimlerinin kaldırılmasına yönelik tasarı Ankara'yı karıştırdı. 15 bin denetim elemanının tasfiyesi anlamına gelen taslağa tepki yağdı

Devlet Denetim Elemanları Derneği faks yağmuruna tutulurken, tasarı taslağının tartışıldığı bakanlık koridorlarında, 'Teftiş kurulları zaman zaman tetikçilik yapıyor. Birileri yapılan icraatları baltalamak ya da karalamak için teftiş kurullarını kullanabilir. Bu durum bürokraside 'iş yapma' korkusu da yaşatıyor' yorumu yapıldı. Kamu Yönetimi Temel Kanunu taslağını Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in kadrosu hazırladı. Taslağı, 13 Ekim'e kadar İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu inceleyecek. Ardından Bakanlar Kurulu'nda ele alınacak.

Kötüleri ayıklayalım

Devlet Denetim Elemanları Derneği Başkanı Atılay Ergüven, hükümetin 'tetikçilik' endişesinin kendilerine de ulaştığını söyledi. Ergüven, bu ifadeyi denetim birimlerinin hak etmediği görüşünde. Denet-De Başkanı, şöyle konuştu: 'Tetikçiliğe teşvik edenler ve bu tip isteklerle denetim birimlerine baskı yapanlar yine siyasiler. Her meslek grubunda kötü niyetli insanlar bulunur. Geçmiş dönemlerde bu tip örneklere az da olsa rastlanmıştır. Ancak bunu Türkiye'de bilinen tüm yolsuzluk olaylarını açığa çıkaran teftiş ve denetim birimleri üzerinde genellemek büyük haksızlık olur.

'Tartışmalara neden olan, 'Kamu Yönetimi Temel Kanunu' tasarısı taslağının 39'uncu maddesinde; yolsuzluk ve usulsüzlüklerin önlenmesinde teftiş kurullarının görevlerinde etkin ve tarafsız olmadıkları ifadesi yer alıyor. İç denetimden kurum yöneticilerini sorumlu tutan maddede teftiş kurullarına ihtiyaç kalmadığı belirtiliyor.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber