Başkan Sakallı: Gar binası Eskişehir'in sembol yapılarından biri olmalı

Eskişehir Merkez ilçe Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, yeni yapılacak gar binasının Eskişehir'in sembol binalarından biri olması gerektiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ağustos 2012 14:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eskişehir'in bir dünya şehri olma yolunda stratejik bir vizyonu geliştirmeye odaklanması gerektiğini belirten Başkan Sakallı, bu nedenle, bugünden geleceğe uzanan bir yol haritasını oluşturması gerektiğini söyledi. Bunun için ön koşullardan birinin de şehir yöneticilerinin demokratik bir paylaşma ve tartışma zemininde buluşması olduğunu vurgulayan Başkan Sakallı, "Kısa dönemli siyasal hesaplar, rövanş yada kısır inatlaşmaların ötesine geçilmelidir. Söz gelimi gar binası, stadyum gibi konuları böylesi bir zeminde ele alınamadı. Bu tür konuları teknik düzeyle sınırlandırmak çok yanlış. Kuşkusuz teknik detaylar önemlidir. Ancak daha da önemlisi Eskişehir'in geleceğine dair vizyonun bir parçasını hayata geçirmektir." diye konuştu.

Eskişehir'in uzun süredir yeni gar binasının nereye yapılacağını konuştuğunu, sanki yüz metre ileri veya iki yüz metre geri yapılmasının dünyanın sonuymuş gibi gösterilerek tartışıldığını ifade eden Başkan Sakallı, şöyle devam etti: "Galiba asıl meseleleri konuşmak istemediğimiz için, kendi imal ettiğimiz yapay gündemleri sıcak tutmaktan hoşlanıyoruz. Yeni gar binası hakkında konuşulması gereken çok şey var hâlbuki. Mesela yeni yapılacak gar binasının Eskişehir'in sembol binalarından biri olması gerekiyor. Eskişehir'in demiryollarının başkenti olduğunu tescil edecek bir bina yapılması için neler yapabileceğimizi konuşmalıyız."

Hızlı tren seferleriyle birlikte, demiryolu ulaşım talebinin arttığını, tren geliş saatlerinde, şehir içi trafik içinden çıkılmaz hale gelmeye başladığını dikkat çeken Başkan Sakallı, "Çünkü mevcut gar binasının toplu taşıma sistemine entegrasyonu yoktu. Normal şartlarda zaten aşırı yük altında olan caddeler, tren geliş saatlerinde oluşan ilave yükü taşıyamıyordu. Yeni gar binasında benzer trafik problemlerinin yaşanmaması için şimdiden tedbirler düşünmemiz gerekiyor." ifadelerini kulandı.

Yeni yapılacak gar binasına dair tartışılması gereken çok konu olduğunu işaret eden Sakallı, şöyle konuştu: "Bugün modern bir şehirde yaşıyorsak, demiryollarının payını inkâr edemeyiz. Demiryolu ve Gar binası sadece ulaşımla sınırlandırılamaz. Turizm açısından, şehir kimliğinin ifadesi açısından son derece önem taşıyor. Peki bunlar bu tartışmaların neresinde kaldı. Eskişehir'in inatlaşmalara değil buluşmalara, gelecek stratejilerinde ortak hedeflere ihtiyacı var. Bunun için de modern bir şehrin insanları gibi, medenice tartışmayı becerebilmeliyiz. Problemleri tek boyutlu teknik problemler haline getirip, bir tür bilek güreşi yapmaktan vazgeçmemiz gerekiyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber