Kastamonu'da 811 yıllık huzur temsilcisi

Kastamonu'nun tarihine tanıklık eden 811 yıllık Ayvalı Köyü cami, dokusundan ödün vermeden hizmetine devam ediyor. 8 asırlık huzur, Kastamonu'nun manevi yaşamına ışık tutuyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2012 11:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kastamonu merkeze bağlı Ayvalı Köyü'ne 1201 yılında inşa edilen cami 800 yılı aşan tarihiyle halen dimdik ayakta. 8 asırlık cami, yapıldığı dönemde külliye olarak inşa edilmiş. Bahçesinde 40 odalı bir medrese bulunan cami, bir zamanlar eğitim merkezi olarak hizmet veriyordu. Yığma taş ile inşa edilen caminin tarihi dokusu son dönemlerde bozulduğu gözlemleniyor.

Ayvalı Köyü'nde yaşayan 83 yaşındaki Ahmet Yalçın, bu medresede eğitim aldığını dile getirerek, "40 odalı medrese vardı, ben orada eğitim gördüm. Çevre köylerden de çok gelenler olurdu. Benim öğretim gördüğüm yıllar 1940'lı yıllardı. Bu medrese çok okumuş insan çıkardı, ama tabi zamanla yıpranan bina tarihi dokusunu kaybetti." ifadelerini kullandı.

Yığma taş duvardan yapılan camide eğitim görenler arasında Refik Aslan, Kastamonu eski Orman Bölge Müdürü Yunus Akın, emekli öğretmen Nurettin Serdaroğlu'nun yer aldığı belirtildi. Aynı zamanda AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen'in de köyü olan Ayvalı Köyü'nün yaklaşık 70 hanesi ve 600 nüfusu bulunuyor. Köyün merkezi camisi olan Ayvalı Köyü Cami, geçirdiği 8 asırlık süreye rağmen halen ibate açık, hala dimdik ayakta.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber