TTB: Göz yaşartıcı gazların kullanımına izin verilmemeli

Türk Tabipleri Birliği (TTB)'nden yapılan yazılı açıklamada, ?İçişleri Bakanı'nın biber gazlarıyla ilgili sözleri hiçbir biçimde gerçeği yansıtmamaktadır.?

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2012 14:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

denildi. TTB, göz yaşartıcı gazların yasaklanarak, hiçbir durumda kullanımına izin verilmemesini istedi.

TTB'den yapılan yazılı açıklamada, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in biber gazlarının insan sağlığına zararlı olmadığı yönündeki açıklamaları hatırlatıldı. Bir kimyasalın ?doğal' olmasının zararlı olmadığının kanıtı olarak ileri sürülmesinin hiçbir bilimsel dayanağı olmadığı belirtilen açıklamada, ?İçişleri Bakanı'nın biber gazlarıyla ilgili sözleri hiçbir biçimde gerçeği yansıtmamaktadır.? ifadesine yer verildi.

Göz yaşartıcı gazların sağlığa etkilerinin; gazın kapsamı, etken maddenin, uygulanma biçiminin, uygulandığı ortam koşullarının ve kişilerin sağlık koşullarının farklılıklarına göre değiştiği kaydedilen açıklamada, ?Zararlı etkilerinin geçici olduğu ve sonuçlarının uzun sürmediği iddia edilmesine karşın; ölümle sonuçlanan olgu bildirimleri de bulunmaktadır.? diye belirtildi.

İstanbul'da 1 Mayıs 2007 tarihinde İbrahim Sevindik'in; 31 Mayıs 2011'de Hopa'da Metin Lokumcu'nun, 30 Haziran 2011 tarihinde Batman'da Hatice İdin'in ve 30 Mayıs 2012'de Yalova'da Çayan Birben'in ölümü gibi birçok olayda ölümün biber gazlarından kaynaklandığı konusunda ciddi iddiaların hatırlatıldığı açıklamada şu görüşlere yer verildi: ?İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in ?Emniyet Teşkilatı tarafından kullanılmakta olan gaz mühimmatlarından kaynaklanan bir ölüm vakası yaşanmamıştır' sözlerinin aksine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim mitingi sırasında çıkan olaylarda hayatını kaybeden Metin Lokumcu'nun ölümü Türk Tabipleri Birliği'nce oluşturulan bilimsel bir heyet tarafından ayrıntılı olarak incelenmiş ve ?Ölüm ile kimyasal gaza maruz kalma arasında nedensellik ilişkisi olduğu' sonucuna ulaşılmış; hazırlanan rapor bilimsel kanıtlarıyla birlikte kamuoyuyla paylaşılmıştır. Öncelikle biber gazı nedeniyle hayatını kaybeden insanlarımızın anılarına ve geride bıraktıklarının acılarına karşı bir hürmetsizliğin ifadesi olan sözleri kınıyoruz ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in şahsında siyasi iktidara bir kez daha hatırlatıyoruz: İnsan sağlığına etkileri nedeniyle bir kimyasal silah olan göz yaşartıcı gazlar yasaklanmalı, 'hiçbir durumda' kullanımına izin verilmemelidir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber