Milli piyango, müfettiş iddialarını cevapladı

Haber Giriş : 19 Ağustos 2005 08:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Piyango İdaresi'nden açıklama.

SABAH Gazetesi'nin 15.08.2005 tarih 6954 sayılı nüshasında yayınlanan "TALİH KUŞUNU, KENDİ ÇALIŞANLARI MI YOLDU?" başlıklı kamuoyunu yanıltıcı bilgiler içeren haberle ilgili olarak Genel Müdürlüğümüzce aşağıdaki açıklamaların yapılması gereği doğmuştur.

Haberde yer alan iddialar, İdare (MPİ) ile İdare mensuplarının üyesi bulunduğu Vakıf (Mil-Vak) arasındaki ticari ilişkilerde, Vakfa birtakım menfaatler sağlandığı yolundadır. Bu iddialar, T.C. Ziraat Bankası Müfettişi iken, özelleştirme uygulamaları kapsamında MPİ'ye ataması yapılan Başmüfettiş Ahmet Öztürk tarafından gündeme getirilmiş, henüz somut bilgi ve belgelere dayanmayan bu iddiaların çok ciddi sonuçlar doğuracağı hususu kendisine hatırlatılarak, bu konuda titiz bir çalışma yapılması ve somut bilgi ve belgelere dayandırılarak sonuçlandırılması talimatı verilmiştir. Ancak Müfettiş, somut tespitler yerine kendi kanaatlerinin yeterli olduğundan bahisle 3628 sayılı (Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele) Kanuna göre re'sen soruşturmaya başladığını bildirmiş, soruşturmayı engellediği gerekçesiyle de Teftiş Kurulu Başkanını görevden uzaklaştırma ve yerine başka bir müfettişi görevlendirme teşebbüsünde bulunmuştur.

Bu aşamada Genel Müdürlüğümüzce, Müfettiş tarafından gerçekleştirilen tüm işlem adımlarının hukuka, idari teamüllere ve memuriyet adabına aykırı olduğu, 3628 sayılı Kanuna göre soruşturma açma yetkisinin sadece C. Başsavcısına ait olduğu tespitleri yapılmış, adı geçen müfettişe de bu hususlar hatırlatılarak, iddialarıyla ilgili elindeki tüm bilgi ve belgeleri, anılan yasa gereği zaman geçirmeden Ankara C. Başsavcılığına ihbar ve tevdi etmesi talimatı verilmiştir.

Müfettiş, iddialarıyla ilgili olarak C. Başsavcılığına yapmış olduğu suç duyurusu yanında, görevden uzaklaştırma talebinin uygulanmadığı gerekçesiyle Teftiş Kurulu Başkanı hakkında da şikayette bulunmuştur. C. Başsavcılığınca iddia ve şikayetlerin iki ayrı C. Savcısı tarafından incelenip değerlendirilmesi sonucunda; Başmüfettiş Ahmet Öztürk'ün iddialarıyla ilgili olarak "Takipsizlik" ve "İşleme Konulmama" kararları verilmiş ve bahsi geçen olayların İdarece karar verilmesi gereken konular olduğu belirtilmiştir. Bunun üzerine iddialara konu edilen iş ve işlemlerin en küçük bir tereddüde mahal verilmeyecek şekilde yeniden incelenmesi, gerekirse soruşturulması için Genel Müdürlüğümüzce beş müfettiş görevlendirilmiş olup, incelemeler halen devam etmektedir. Tutum ve davranışlarının kanuna, yönetmelik hükümlerine, teamüllere ve memuriyet adabına aykırı olduğu defaatle kendisine hatırlatılmasına rağmen, C. Başsavcılığı dışında, TBMM üyelerine, Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Komisyonu üyelerine, Maliye Bakanlığına ve Danıştay'a da ihbar ve şikayetlerde bulunarak, somut bilgi, belge ve emareye dayanmayan iddialarıyla ilgili kurum ve kuruluşları meşgul eden müfettişin, nihayet Sincan Ağır Ceza Mahkemesine de başvurduğu, basına yansıyan haberlerden anlaşılmaktadır. Henüz inceleme aşamasında iken basın yoluyla kamuoyuna yansıtılan bu iddia ve davranışlar ile doğruluk, dürüstlük, Devletin hak ve çıkarlarını koruma görüntüsü altında, esasen bir güven ve itibar müessesi olan Milli Piyango İdaresinin ve Yöneticilerinin yıpratılmaya çalışıldığı ve samimiyetten uzak olduğu apaçık ortadadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü

Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber