AB ile ILO istedi: Grev hakkı geliyor

Haber Giriş : 19 Ağustos 2005 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB ile ILO istedi; hükümet, memurlara toplu sözleşme ve grev hakkı verecek düzenlemeyi öne çekti. Düzenleme, Anayasa değişikliği paketine dahil edildi.

Hükümetle memur sendikaları arasında yürütülen toplu görüşmeler, zaman zaman tansiyonlar yükselerek devam ederken; memurlara grev ve toplu sözleşme hakkı veren Anayasa değişikliği için de düğmeye basıldı. Hükümetin bu noktaya gelmesinde, AB ve ILO'nun taleplerinin etkili olduğu ortaya çıktı. AK Parti, geçtiğimiz günlerde Anayasa değişiklik paketi için bir komisyon oluşturdu. Yapılan ilk toplantının ardından, resmi olarak grev ve toplu sözleşme hakkını düzenleyen Anayasa'nın 53 ve 54'üncü maddelerinde değişiklik yapılmasının da pakete dahil edildiği açıklandı. Çalışma kapsamında, bu maddelerdeki 'işçi' kelimesi 'çalışan' olarak değiştirilecek. Böylece, memurlar için grev ve toplu sözleşme yolu açılacak.

SERT ELEŞTİRİLER YÖNELTİLDİ

Hükümet; memurlara grev ve toplu sözleşme hakkı veren yasal düzenlemeyi kamu personel reformundan bir süre sonra gündeme getirmeyi planlıyordu. Ancak, son dönemde yapılan ILO toplantılarında Türkiye, memurlara grev ve toplu sözleşme hakkı verilmediği için sert eleştiriler aldı. Türkiye'den sözlerini yerine getirmesi ve düzenlemeyi bir an önce yapması istendi. AB'nin de, üye olacak ülkelerden ILO sözleşmelerinde yer alan hakların çalışanlara verilmesini istemesi, Türkiye üzerinde etkili oldu. Hükümet, bu durum üzerine memurlar ile ilgili düzenlemeyi öne çekerek, pakete dahil etti.

KAPSAMI BELİRLENECEK

Anayasa değişikliğinin gerçekleşmesinden sonra Uyum Yasası çıkartılacak. Bu yasa kapsamında hangi kamu çalışanlarına, hangi koşullar ile grev hakkı verileceği belirlenecek. Asker ve polis birçok ülkede olduğu gibi grev hakkı kapsamı dışında tutulacak. Grev hakkı verilmeyecek gruplar arasında kimlerin yer alacağı, uzun tartışmalardan sonra ortaya çıkacak.

Takvim

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber