Engelliler artık kolay meslek sahibi olabiliyor

Daha önce toplumdan soyutlanan ve eve kapatılan engelliler, son yıllarda kendilerine sunulan imkanlar sayesinde artık meslek sahibi de olabiliyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ağustos 2012 12:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Engellilerin meslek sahibi olması ve işe başlamasında, Türkiye İş Kurumu (İŞ-KUR) müdürlükleri tarafından düzenlenen kursların katkısı ise tartışılmaz.

Manisa İş-Kur İl Müdürlüğü tarafından geçen yıl düzenlenen çeşitli kurslara katılan 105 engellinin yarısından fazlası istihdam edildi. Bu kurslar sayesinde engelliler ayrıca yeni dostluklar kurarken sosyal hayata daha iyi uyum sağlama imkanına da kavuştu. İş-Kur İl Müdürü Yüksel Uçar, çeşitli kurumlarla işbirliği yaparak düzenledikleri kurslar sayesinde engellilerin meslek sahibi olduğunu söyledi. Uçar, kursa katılan engellilerin, aldıkları eğitimler sayesinde istihdamlarının daha kolaylaştığını belirtti. Geçen yıl çeşitli kurum ve derneklerle işbirliği yaparak muhasebe, kasiyerlik, masörlük, ahşap süsleme, cam süsleme, temizlik görevlisi ve komi olmak üzere yedi kurs düzenlediklerini kaydeden İl Müdürü Uçar, bunlara yaklaşık 500 bin liralık maddi destek sağladıklarını açıkladı. Bu kurslarda 105 engelliye çeşitli meslekler öğretildiğini aktaran Uçar, yarısından fazlasının istihdam edildiğini de vurguladı.

Bu yıl Kula ilçesinde 42 bin 450 lira bütçeyle ahşap doğrama kursu açtıklarını belirten Yüksel Uçar, kursa 15 kişinin katıldığını söyledi. Soma ilçesinde Soma Spastik Özürlü Çocuklar Rehabilitasyon Merkezi işbirliğiyle 72 bin 220 lira bütçeli komi kursu başlattıklarını aktaran Uçar, buna 10 kişinin katıldığını bildirdi. Ayrıca Turgutlu Uluslararası Engelliler Derneği'yle birlikte "Mis Kokulu Sabun Üretimi" kursu açacaklarını, 24 bin lira bütçeli bu kursa 10 engellinin katılacağını ifade etti. Anadolu Engelliler Birliği Derneği'yle de yönetici asistanlığı kursu düzenleyeceklerini belirten Uçar, 48 bin 530 lira bütçeli bu kursa sekiz kişinin katılacağını kaydetti.

Uçar, her kursiyere günlük 20 lira cep harçlığı, eğitici ücreti, temrin malzemesi, iş kazası ve meslek hastalığı sigortası, genel sağlık sigortası, evden taşıma ücreti, elektrik, su, telefon, internet ve kira giderlerini de karşıladıklarını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber