Oyundaki küfür genel müdürü götürdü

Haber Giriş : 20 Ağustos 2005 07:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Turizm ve Kültür Bakanı Atilla Koç ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin arasındaki gerginlik, Bilgin'in görevden alınmasıyla sonuçlandı. Koç'un repertuvara müdahaleye kalkıştığını ve siyasi atama yaptığını iddia eden Bilgin, dava açmaya hazırlanıyor.

Repertuvar krizi

Yedi yıldır görevde bulunan Lemi Bilgin ile Atilla Koç arasında ilk kriz, başrejisör ataması nedeniyle çıktı. Koç, daha önce MHP'den birkaç kez milletvekili adayı olan Ensar Kılıç'ı atamak istedi. Bilgin, Devlet Tiyatroları'nın yapısının siyasi müdahaleye açık olmadığını belirterek, atamaya itiraz etti. Bakan Koç'un birkaç kez de sanat yönetmeni ataması istediği öne sürüldü.

İkinci kriz ise Devlet Tiyatroları'nın repertuvarının açıklanmasında ortaya çıktı. Koç, Bilgin'den repertuvarı istedi. Bilgin de bunun mümkün olmadığını belirtti. Bakan'ın ?Peki nasıl göreceğim? sorusuna Genel Müdür'den, ?Basına açıklama yapacağım oradan okursunuz? yanıtı geldiği ifade edildi.

Lemi Bilgin'in görevden alınacağı ya da istifa edeceği konuşulurken, son kriz patlak verdi. Kayseri Develi İlçesi'nde sahnelenen bir oyunun kavga sahnesinde, ?O... çocuğu? ifadesi geçiyordu. Bu ifadeler, AKP'lileri rahatsız etti. Şikayetler üzerine Atilla Koç, Bilgin'e ?Küfürleri kaldırın? talimatı verdi. Bilgin de orijinal esere müdahale edilemeyeceğini söyledi. Son kriz üzerine Devlet Tiyatroları'na müfettiş gönderildi. Kira ödemesinin erken yapıldığı ve devletin faiz gelirinde kayba uğratıldığı iddiaları gündeme geldi.


Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, son dönemde "atamalar" nedeniyle gerginlik yaşadığı Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Lemi Bilgin'i görevden aldı.

Koç ile Bilgin arasındaki gerginliğin, genel seçimlerde MHP listesinden Muş'tan birinci sıra milletvekili adayı olan ve Ankara Devlet Tiyatrosu'nda yönetmen kadrosunda görev yapan Ensar Kılıç nedeniyle başladığı öne sürüldü. Koç, Kılıç'ın "DT Başrejisör" kadrosuna atanmasını istedi.

'Özerkiz' dedi

Ancak Kılıç'ın sanatçı kimliğinden çok, DT çatısı altında siyasi faaliyetleriyle gündeme geldiğini belirten Bilgin, talebi reddetti.

Ardından Koç'un, Sivas DT Bölge Müdürü Fırat Demirağ'ı görevden alarak, yerine adı Sivas milletvekilleri aracılığıyla kendisine ulaşan bir sanatçıyı atamasını istediği kaydedildi.

"DT'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı ancak Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu özerk bir kurum olduğunu" ifade ederek, kurum içindeki atamalara DT Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni sıfatıyla kendisinin karar vereceğini vurgulayan Bilgin, siyasi atama taleplerine olumlu yanıt vermeyeceğini Koç'a iletti.

Demirağ: İstifam hazır

Sivas DT Bölge Müdürü Fırat Demirağ, bakanlık ile Bilgin arasında kendi ismi nedeniyle sıkıntı yaşandığını doğrulayarak, "Bilgin'in görevden alındığını bugünkü (dün) Resmi Gazete aracılığıyla öğrendim. DT, Atatürk'ün kurduğu özerk bir sanat kurumu olarak siyasi çekişmelere sahne olmamalı. Bilgin'in görevden alınmasını kabul edemiyorum. Yeni atanacak yönetime, kendi kadrosunu kurma yolunu açmak için istifa dilekçemi hazırladım, bekliyorum" dedi.

Repertuvar açıklaması ipleri kopardı

Bakan Koç ile Lemi Bilgin arasındaki son tartışma, yeni sezon repertuvarında hangi oyunlara yer verileceğine ilişkin karar aşamasında yaşandı. Koç, bu konuda kamuoyuna açıklama yapılmadan önce mutlaka kendisine yazılı bilgi verilmesini istedi. Bilgin ise bakana bilgi vermeden, repertuvarı, pazartesi düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna tanıttı. Bunun üzerine DT ile bakanlık arasındaki ipler koptu. Koç da çarşamba günü Bilgin'e, görevden alınacağını şahsen söyledi.

Milliyet

Kültür Bakanı Atilla Koç, Devlet Tiyatroları'nda operasyon yaptı. Koç, Genel Müdür Lemi Bilgin'i görevden alırken, operasyonun gerekçesini açıklamayarak, ?Bürokratımı rencide etmek istemiyorum' dedi.

DEVLET Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Lemi Bilgin görevinden alındı. Böylece, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un göreve gelmesinin ardından, Opera ve Bale'den sonra Devlet Tiyatroları'nda da yönetim değişikliğine gidilmiş oldu. Bilgin'in sürpriz bir biçimde görevden alınması şaşkınlık yaratırken, tartışmalara da yol açtı. Sanat çevrelerinde, Bilgin'in, hem bazı atama isteklerine ?siyasi' olduğu gerekçesiyle direndiği, hem de bakan ile arasında yaşanan ?repertuvar krizi' nedeniyle görevden alındığı iddiaları ortaya atıldı.

SORUŞTURMA MI

Bakanlık kulislerinde ise DT ile ilgili yürütülen soruşturmaya dikkat çekildi. Koç'un bakanlık koltuğuna oturur oturmaz Opera ve Bale ile Devlet Tiyatroları'nda kapsamlı bir soruşturma başlattığı anımsatılarak, Bilgin'in görevden alınma nedeninin yürütülen bu soruşturmadan kaynaklandığı öne sürüldü. Koç da Hürriyet'in sorusu üzerine, bakan olduktan sonra Devlet Tiyatroları'na yönelik soruşturmayı doğruladı, ancak ?Bürokratlarımı rencide etmek istemiyorum' diyerek ayrıntı vermedi.

Bilgin ile Koç arasında DT'nin yeni sezon repertuvarı konusunda tartışma yaşandığı da savunuldu. İddialara göre, Koç, yeni sezon repertuvarını önceden görmek istedi ancak Bilgin, ?Basın açıklamasıyla duyuracağız' dedi. Koç'un, DT'de boş bulunan Başrejisörlük bölümüne rejisör Ensar Kılıç'ı getirmek istediği, Bilgin'in bu atamaya direndiği de öne sürüldü. Bakana yakın kaynaklar ise bu iddiaları reddetti.

KADIN MÜDÜR

Koç, Hürriyet'e, Bilgin'in yerine Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'ne kurum sanatçıları arasından bir kadın Genel Müdür atayacağını açıkladı. Koç, ?Cumhurbaşkanı'na karşı saygısızlık olur' diyerek, atama kararnamesi halen Çankaya Köşkü'nde bekleyen yeni Genel Müdürün adını açıklamadı.

Kulislerde farklı yorum

SANAT kulislerinde Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile görevden aldığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin'in görevden alınması konusunda kulislerde, farklı yorumlar var. Bakan Koç'un, MHP kökenli Ensar Kılıç'ın boş olan baş rejisörlüğü atanma girişimine Bilgin'in karşı çıktığı konuşuluyor. Ayrıca Bakan Koç, Reşat Nuri Güntek'in ?Yeşil Gece' adlı romanından uyarlanan oyundaki bazı ?argo' diyalogların da çıkarılmasını istedi. Bilgin ise, ?Bu oyun Edebi Kurul'dan onay aldı. Müdahalede bulunamam' diye karşı çıktı. İşte Bilgin bu son çıkışı üzerine koltuğundan oldu. Bilgin'in yerine ise Mine Acar'ın adı geçiyor.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber