Sağlık liselerine bu yıl hemşire adayı alınmadı

Haber Giriş : 20 Ağustos 2005 09:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık meslek liselerinin hemşire, ebe ve sağlık memuru yetiştiren bölümleri kapatıldı. Geriye kalan ?anestezi, laboratuvar, ortopedi, diş, radyoloji, çevre sağlığı, tıbbi sekreterlik, acil tıp teknisyenliği' bölümlerine ise öğrencilerin kaydı yapıldı.

Buna rağmen sağlık meslek liselerinin 8 bin 252 öğrencilik kontenjanının sadece 74'ü boş kaldı, geriye kalan kontenjanın tamamı doldu.

Geçen yıl bir protokolle Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlanan sağlık meslek liseleri, protokolün Danıştay tarafından iptal edilmesi üzerine yeniden Sağlık Bakanlığı'na geçti. Sağlık Bakanlığı'nın bu liselere öğrenci yerleştirmesini Milli Eğitim Bakanlığı'ndan istemesi üzerine Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı'nın (OKS) dışında yeni bir yerleştirme yapıldı. 155 bin öğrencinin bir sağlık meslek lisesini tercih ettiği yerleştirme sonucunda 8 bin 252 kontenjana 8 bin 178 öğrenci yerleşti. Bir sağlık meslek lisesini tercih ettiği halde puanı yetmediği için 146 bin öğrenci ise boşta kaldı. Sağlık meslek liselerinin kontenjanları dolarken, Milli Eğitim'e bağlı diğer meslek liselerinin kontenjanlarında önemli boşlukların olması dikkat çekti. Öğrencilerin mezun olduktan sonra iş bulacağını düşündüğü için sağlık meslek liselerini tercih ettiği belirtildi. OKS yerleştirme sonucunda Anadolu meslek liseleriyle özel fen liselerinde 10 bin 953 kontenjan boş kalmıştı.

Özellikle büyük şehirlerdeki laboratuvar teknisyenliği bölümünü 5 binin üzerinde öğrenci tercih etti. 24 kontenjanlı Bakırköy Sağlık Meslek Lisesi'nin Acil Tıp Teknisyenliği bölümünü ise 5 bin 419 öğrenci tercih etti. Geçen öğretim yılında sağlık meslek liselerinde 30 bin öğrenci okumuştu.

Öte yandan Türk Hemşireler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Saadet Ülker ise sağlık meslek liselerinin tüm bölümlerinde verilen eğitimin yüksekokul olarak YÖK bünyesinde yapıldığını ve bu nedenle lise düzeyinde eğitime gerek olmadığını savundu. Lise düzeyinde eğitimle dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinde ebe, hemşire ve sağlık memuru yetiştirilmediğini vurgulayan Ülker, ebe, hemşire ve sağlık memurunun artık sadece 4 yıllık sağlık yüksekokullarında yetiştirileceğini kaydetti. İbrahim Asalıoğlu, Ankara

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber