Gazi Üniversitesi'ndeki makam odası krizini mahkeme çözecek

Haber Giriş : 20 Ağustos 2005 07:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'ndeki makam odası krizi yargıya taşındı.

Prof. Dr. Burhan Aykaç, idare mahkemesinin kararıyla geçtiğimiz günlerde dekanlık görevine dönmüş, ancak Rektör Prof. Dr. Kadri Yamaç'ın dekanlık makam odasını eski dekana tahsis etmesiyle karşı karşıya kalmıştı. Bir türlü makam odasına yerleşemeyen Aykaç, idare mahkemesine dava açtı. Dekan Aykaç, rektörün dekanlık makam odası ve yönetim kurulu odalarını eski dekana ve rektörlüğe tahsis etmesinin hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in seçimlerde en yüksek oyu alan Prof. Dr. Rıza Ayhan'ın yerine Gazi Üniversitesi Rektörlüğü'ne atadığı Prof. Dr. Kadri Yamaç'ın, 50 yıllık makam odasını eski dekana tahsis etmesini Zaman, 25 Temmuz'da duyurmuştu. Rektörlük seçimlerinden önce eski Rektör Ayhan, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı'na Prof. Dr. Burhan Aykaç'ı getirdi. Ancak YÖK, ?yeni rektör atama yapar' gerekçesiyle onay vermedi. Yamaç ise göreve gelince, Prof. Dr. Muhteşem Kaynak'ı dekan olarak görevlendirdi. Aykaç da idare mahkemesinde açtığı davayı kazanarak göreve iade edildi. Ancak dekanlık odası, üniversite yönetimince rektör danışmanı Kaynak'a verildi. Rektörlük, dekan yardımcıları ve toplantı odalarına da el koyarak, yönetim kurulunun bir araya gelmesinin önüne geçti. Rektör Yamaç'ın, Aykaç'ın makamını eski Dekan Muhteşem Kaynak'a ?rektör danışmanı' sıfatıyla kullandırdığı belirtilmişti. Gazi Rektörü Yamaç, daha sonra yaptığı yazılı açıklamada, Dekan Aykaç'ı koltuk sevdalısı olmakla suçlamış ve öğretim üyeliği odasına dönerek, akademik çalışma yapmasını tavsiye etmişti.

Dekan Aykaç, bu durumun hukuka aykırı olduğunu, 8 Temmuz'da yapılan üniversite yönetim kurulu toplantısında Rektör Yamaç'a iletti. Ancak, Rektör Yamaç 30 gün boyunca dekana resmi bir cevap vermedi. Aykaç, rektörün idari işlemlerinin hukuka aykırı olduğunu ifade ederek, Ankara 12. İdare Mahkemesi'ne iptal davası açtı. Mahkeme adli tatilin sona ermesinin ardından Rektör Yamaç'ın işlemlerinin hukuka aykırı olup olmadığına karar verecek.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber