Sağlık hizmetlerinden zarar görenler, davadan önce uzlaştırmaya başvurabilir

14 Ağustos 2012 tarihli Resmi Gazetede, "Sağlık Mesleklerinin Uygulanmasından Dolayı Uğranılan Zararların Uzlaşma Yoluyla Halledilmesine İlişkin Yönetmelik" adıyla bir yönetmelik yayımlanmıştır. Bu yönetmelik hatalı tedaviden dolayı zarar gören veya hayatını kaybedenlerin, dava yoluna başvurmadan önce uzlaştırmaya başvurmasını düzenlemektedir. Herkese lazım olabilecek bu önemli konunun detayları için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Ağustos 2012 17:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

UZLAŞTIRMA NEDİR?

Hekim hatasından dolayı zarara uğradığını iddia eden kişiler ile zarar verdiği iddia olunan sağlık çalışanları ve varsa mesleki mali sorumluluk sigortasını yapan sigorta şirketinin temsilcisinin bir araya gelerek bir uzlaştırıcının da katılımıyla maddi ve tazminat talebi konusundaki uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Bu yöntem 14 Ağustos 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

UZLAŞMANIN OLMASI İÇİN 3 TARAFIN KABUL ETMESİ GEREKMEKTEDİR.

Uzlaşma yoluna gidilebilmesi için zarar görenin, zarar verdiği iddia edilen sağlık personelinin veya bu sağlık personelinin mesleki sigortasını yapan sigorta şirketinin temsilcisinin, yapılacak bir başvuru üzerine, uzlaştırmaya gidilmesini kabul etmesi gerekmektedir. Taraflardan birisi kabul etmez ise uzlaştırma yoluna gidilemez.

UZLAŞTIRMADA, ZARAR GÖREN HASTA NEREYE BAŞVURMALI?

Uzlaştırma için, sağlık hizmetlerinin uygulanmasından dolayı zarar gören kişinin, dava açma süresi içinde (60 gün), Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğüne elektronik ortamda veya yazılı olarak başvurmalıdır.

Genel Müdürlük uzlaşma davetini 3 gün içinde taraflara yazılı olarak bildirir. Taraflar 20 gün içinde uzlaştırmaya gidip gitmeme yönündeki iradelerini bildirirler. Bildirmez iseler, teklif reddedilmiş sayılır.

UZLAŞTIRICI SEÇİLMESİ

Uzlaştırmaya gidilmesinin taraflarca kabul edilmesi halinde, Genel Müdürlük tarafların bir uzlaştırıcı seçmelerini ister. Taraflar 20 gün içinde bir uzlaştırıcı seçemezlerse uzlaşma süreci sona erer.

UZLAŞMA GÖRÜŞMELERİ NEREDE OLUR?

Uzlaşma görüşmeleri 90 gün içinde sonuçlandırılmalıdır. Tarafların anlaşması halinde 6 ay daha uzattılabilir. Uzlaştırıcı, tarafları konuşmak ve müzakerede bulunmak amacıyla biraraya getirir. Taraflar, zarar verme olayı nerede olmuş ise orada biraraya gelirler.

BİLİRKİŞİYE BAŞVURMA

Uzlaştırıcı, doktorun kabul etmesi halinde mesleki kusurun bulunup bulunmadığı hususunda, Yüksek Sağlık Şurasının belirlediği bilirkişilerin görüşüne başvurabilir. Bilirkişiler 30 gün içinde görüşünü verir. Kusur var ise kusur oranı raporda belirtilir.

Taraflar tazminat miktarında anlaşamaz iseler, uzlaştırıcı maddi ve manevi tazminat miktarının tespiti için adli yargı adalet komisyonları tarafından her yıl düzenlenecek listelerde yer alan bilirkilerin görüşlerine başvurabilir.

BİLİRKİŞİ ve UZLAŞTIRICI ÜCRETİNİ KİM ÖDER?

Uzlaştırma işlemleri sırasında yapılan masraflar (uzlaştırıcı ve bilirkişi ücretleri ile diğer masraflar) anlaşma olmaması halinde taraflarca ortak ödenir. Uzlaşma sağlanırsa, masraflar sigorta şirketinden eğer sigorta şirketi yok ise personelden alınır.

Yönetmeliğin tam metni için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber