Eşcinsel tutukluya özel koğuş geliyor

Haber Giriş : 21 Ağustos 2005 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlığın görüşüne sunulan taslakta, tutuklanan veya hüküm giyen eşcinsellerin nerede barındırılacağına ilişkin özel hüküm yer alıyor.

AKŞAM-- Eşcinsellerin yasal hak arayışı, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan cezaevlerinin yönetimi ve cezaların infazına ilişkin yeni tüzük taslağına da damgasını vurdu. Başbakanlığın görüşüne sunulan taslakta, tutuklanan veya hüküm giyen eşcinsellerin nerede barındırılacağına ilişkin özel hüküm yer alıyor. Taslak Bakanlar Kurulu'nda kabul edilirse, eşcinseller için cezaevlerinde ayrı koğuş veya oda hazırlanacak.

Ucu açık tanım

Haziran ayında Başbakanlığa gönderilen, cezaevlerinin yönetimi ve cezaların infazı hakkındaki tüzük taslağında, eşcinsellerin varlığı yasal mevzuat düzeyinde ilk kez kabul edilerek, özel hüküm düzenlendi. Taslağın, ?Tutuklu ve hükümlülerin kuruma yerleştirilmesi? başlıklı maddesinde, eşcinsellerin diğer tutuklu ve hükümlülerden bağımsız bir bölümde muhafaza edilecekleri hükme bağlandı. Taslağın 71'inci maddesinin (e) fıkrasında yer alan düzenlemede, ?eşcinsel? tanımı yerine ?cinsel yönelimi farklı hükümlüler? ifadesi kullanıldı.

Tüzük taslağı mevcut haliyle kabul edilirse, tutuklanan veya hüküm giyen, travesti, lezbiyen, homoseksüel, transeksüel, biseksüel suçlular, uzman görüşü alındıktan sonra cezaevi yönetimleri tarafından diğer tutuklu ve hükümlülerden ayrı bölümlere konulacak. Taslakta yer alan ?Cinsel yönelimi farklı hükümlüler, isterlerse psiko-sosyal yardımdan da yararlanabilecekler' ibaresinin eşcinsel sivil toplum kuruluşları arasında tartışma konusu olması bekleniyor.

Bakanlığa soruluyor

Cezaevlerinin yönetimi ve cezaların infazına ilişkin halen yürürlükte bulunan mevcut tüzükte ise eşcinsel tutuklu ve hükümlülerin nerede barındırılacakları konusunda bir düzenleme yer almıyor. Tutuklu ve hükümlü eşcinsellerin, nerede ve hangi koşullarda barındırılacakları cezaevi yönetimleri ile Bakanlık arasındaki yazışmalarla aşılıyor.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber