BES'ten Erdoğan'a: Kredi kartı faizlerini düşürün!

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Ağustos 2005 19:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, öğretmenler adına şikayetçi olarak "Bankalar hepimizi sömürüyor" dedi.

Bağımsız eğitimciler Sendikası (BE-SEN) Genel Başkanı Gürkan Avcı, bankaların kredi kartlarına uyguladığı faiz oranlarının öğretmenleri zor durumda bıraktığını açıkladı. Öğretmenlerin, yoksulluk sınırı altında ücret aldıklarını söyleyen Avcı, "Arkadaşlarımız, çok zor geçim koşulları altında bulunuyor. Hemen hepsi de borçlu durumda. Bankaların kredi kartlarına uyguladığı fahiş faiz oranları nedeniyle de büyük sıkıntı çekiyorlar" diye konuştu. Öğretmenlerin içinde bulundukları mağduriyetlerini sendika yönetimi ile paylaştıklarını ve bir çözüm yolu aradıklarını belirten Avcı, "Yüzde 100'leri aşan bileşik faiz ve faiz üzerinden faiz alınan uygulamalar, insaf sınırını aşmıştır. Öğretmenlerimiz bu yüzden bunalım içerisindedirler" şeklinde konuştu.

2005 yılının ilk beş ayında 116 bin 875 vatandaşın kredi kartı borçlarından dolayı bankaların 'kara liste'sine girdiğini hatırlatan Avcı, "Son beş yılda ise, kredi kartı borçlarına uygulanan faizler yüzünden 582 bin 591 kişi adeta sefilleri oynuyor. Bankaların aylık faiz oranı yüzde 6.02 olarak gerçekleşiyor. Yıllık bileşik faiz ise, ortalama olarak yüzde 101.6 gibi olağanüstü fahiş bir düzeye çekiliyor. Bu rakamlara bakıldığında, bankaların tam bir soygun ekonomisi uyguladığını söylemek zorunda kalıyoruz. Otomobile, eve, tüketim harcamalarına yüzde 1.5 faiz oranıyla kredi veren bankalar, kredi kartlarına yüzde 6-6.5 faiz uyguluyor. Bunu ne piyasa ekonomisiyle ne de hükümetin tüketiciden, güçsüzden yana sözde politikalarıyla bağdaştırmak mümkün değildir" açıklamasını yaptı.

Kredi kartı kullananların fahiş faiz altında ezilerek ya icra dairelerine ya da ağır koşullarla borç veren tefecilerin kapısına düştüklerini belirten Avcı, "Hükümet bu işe mutlaka ve acil olarak el atmalı. Gün geçtikçe daha zor şartlarla karşılaşan kredi kartı kullanıcıları, toplumsal bir kriz oluşturma yoluna giriyorlar" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber