Bugün 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü. Türkiye'de öğretmenler dünyadaki meslektaşlarından 10 kat daha az ücret alıyor. Yüzde 70'i ek iş yapmak zorunda.

Haber Giriş : 05 Ekim 2003 07:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bugün 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü. Türkiye'de öğretmenler dünyadaki meslektaşlarından 10 kat daha az ücret alıyor. Yüzde 70'i ek iş yapmak zorunda.

Bugün 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü. Ancak Türkiye'deki öğretmenler bu günü mutlu bir şekilde kutlayamıyor. Çünkü onlar dünyadaki meslektaşlarının bir çoğundan 10 kat daha düşük ücret alıyor. Türkiye'deki öğretmenlerin en büyük sorununu 'geçim derdi' oluşturuyor. Enerjilerini mesai saatleri dışında buldukları 'ek işlere' saklayan öğretmenler 'bir daha öğretmen olmak' istemiyorlar. Gelecekten de umudunu yitiren öğretmenlerin çocuklarına önermedikleri mesleklerin başında ise 'öğretmenlik' geliyor. Kadın öğretmenler ise geçim sıkıntısının yanı sıra atama ve terfilerde 'hep erkeklerin gözetilmesinden' yakınarak, cinsel ayrımcılık yapıldığını dile getiriyor. Kadınların yüzde 15'i de okullarda cinsel taciz ile karşılaştıklarını ifade ediyor.

Eğitim Emekçileri Sendikası'nın (Eğitim- Sen ) yaptığı iki ayrı araştırma öğretmenlerin ekonomik, sosyal ve kültürel durumlarını, alışkanlıklarını ve beklentilerini açığa çıkarırken kadın öğretmenlerin de sorunlarına ışık tuttu.

GELECEKTEN UMUTSUZLAR
15 ilde bin öğretmen arasında yapılan ilk araştırma öğretmenlerin yüzde 70'nin geçinebilmek için ek iş yapmak zorunda kaldıklarını gösteriyor. Öğretmenlerin 'ek iş' seçeneklerinin başında ise muhasebe kayıtları tutmak, seyyar satıcılık ya da taksi şoförlüğü yapmak geliyor.

Öğretmenlerinden etkilendikleri için bu mesleği seçtiklerini söyleyen öğretmenler çocukları için ise kendi mesleklerini önermiyor. Öğretmenlerin yüzde 53.8'i çocuklarının öğretmen olmasını istemediklerini dile getirirken, yüzde 46.4'ü 'tekrar öğretmen olmak ister misiniz?' sorusuna 'hayır' yanıtını veriyor. Öğretmenlik mesleğinin eski yıllara kıyasla saygınlığını yitirdiğinin altını çizen öğretmenlerin yüzde 47.9'u öğretmenliğin tekrar cazip bir meslek haline gelmesi için 'insanca yaşabilecek bir maaşa sahip olunması' gerektiği vurguluyor. Araştırma öğretmenlerin hem kendi hem de ülkenin geleceğine ilişkin olarak da umutsuz olduklarını gösteriyor. Yüzde 48.9'u hem kendi ülkenin geleceğini 'karanlık' olarak nitelerken, ancak yüzde 8.8'i 'geleceğimiz aydınlık' görüşünü savunuyor.

80 litre zeytİnyaĞI
Eğitim- Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer ortalama 550 milyon lira olan öğretmen maaşlarının insanca yaşam için gerekli sağlıklı bir beslenmeye bile yetmediğine işaret ediyor. Dinçer "Bugün maaşımızla sadece 80 litre zeytinyağı alabiliyoruz. 1995 yılında maaşımızla 2 bin 900 ekmek, bin 353 adet yumurta, 676 litre süt alırken, bugün bin 800 ekmek, bin 200 yumurta alabiliyoruz" diyor.

Kadın öğretmenler tacizden şikayetçi
Eğitim -Sen'in 24 ilde bin 853 kadın eğitimci ile yaptığı bir araştırmanın sonuçları da eğitimde kadınların 'cinsel ayrımcılıktan' yakındıklarını gösteriyor. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 48.4'ü yöneticilerin erkek olmasından rahatsız olduklarını dile getirerek, bu durumu cinsiyetçi uygulama olarak değerlendiriyor. Terfi ve atamalarda, hizmet içi eğitimden yararlanmada ayırımcılıkla karşılaştıklarını ifade eden kadınların yüzde 15'i de okullarda cinsel taciz ile karşılaştıklarını ifade ediyor. Bu tacizin 'kadın cinselliği ile ilgili şakalar, kadınları aşağılama, imalı sözler' ile gerçekleştiğini ifade eden kadınlar taciz karşısında sessizliği tercih ediyorlar.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber