İçişleri Bakanı, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne polisin özlük haklarını iyileştirecek bir tasarı hazırlattı. Tasarı ile en düşük polis maaşı 1 milyar lirayı geçecek

Haber Giriş : 06 Ekim 2003 06:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanı, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne polisin özlük haklarını iyileştirecek bir tasarı hazırlattı. Tasarı ile en düşük polis maaşı 1 milyar lirayı geçecek

Polislerin son zamanlarda bazı kanlı olaylara karışması İçişleri Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakan Abdülkadir Aksu, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne polisin özlük haklarını iyileştirecek bir tasarı hazırlattı. Tasarı, fazla mesai yapan emniyet mensuplarına 200 milyon liraya kadar ücret verilmesini öngörüyor.

Emniyet kaynaklarına göre, tasarının temelinde, ekonomik sıkıntılar sebebiyle cinayet ve kavga olaylarına karışan polislerin olması yatıyor. Geçen ay İstanbul'da bir trafik polisi iki meslektaşını öldürmüş, ardından da Ankara Kavacık Karakolu'na gelen bir vatandaş yine polis tarafından öldürülmüştü.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, gelişmeler üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü'ne polisin ekonomik sorunlarına çözüm getirecek bir tasarı hazırlattı. Tasarıya göre, 804 milyon lira olan en düşük polis maaşı 1 milyar 200 milyon liraya çıkıyor. 461 milyon lira olan emekli maaşı ise 563 milyon liraya çıkarılırken, 15 milyar lira olan emekli ikramiyesi 18 milyar liraya yükseltiliyor. ?Eşit işe eşit ücret prensibi' ile hazırlanan tasarı ile Emniyet personeli arasındaki ücret dengesizliğinin giderilmesi hedefleniyor. Aynı görevi yürüten ve aynı bakanlığa bağlı Jandarma Genel Komutanlığı personelinin maaşı ile Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin maaşı arasında denge gözetilmeye çalışılıyor.

Tasarıda, Emniyet teşkilatında yalnızca 1. 2. 3. ve 4. derecedeki personele verilen ek göstergenin, diğer kurumlarda olduğu gibi 8. derecedeki personele de verilmesi öngörülüyor. Emniyet hizmetleri personeli ile çarşı ve mahalle bekçilerinin aldığı emniyet hizmetleri tazminatı yükseltiliyor. Yöneticilere verilen makam tazminatlarına da düzenleme getiriliyor. Buna göre, yönetici olarak en az 12 yıl çalışan 1. 2. 3. ve 4. sınıf emniyet müdürleri, hiyerarşik kademelendirme çerçevesinde makam tazminatı alacak.

Fazla mesai ücretlendirilecek

Tasarı ile fazla mesai ücretlendiriliyor. Bu durumda, polis memurları Emniyet Teşkilatı Kanunu'nda yer alan fazla çalışma ücretinin iki katı kadar mesai alacak. Yüzde 50 oranındaki mesai tüm emniyet hizmetleri sınıfında yüzde 110'a çıkarılıyor. Mesai yapan Emniyet mensupları yaklaşık 200 milyon liraya kadar ücret alabilecek. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yaptığı bir araştırmaya göre, normalde kamu personeli ayda 176 saat çalışırken, emniyet mensupları 148 saat fazla çalışıyor. Emniyet personeli ayda ortalama 324 saat çalışıyor.

Tasarının gerekçesinde, her geçen gün nüfusu artan şehirlerde polisin taşıdığı sorumluluk ve tehlikenin de arttığına dikkat çekiliyor. Bu koşullarda suç türü ve suçlu sayısının hızla arttığı da ifade ediliyor. Devlet memurlarının haftada 40 saat çalıştığı, cumartesi ve pazar günleri de tatil yaptıklarına işaret edilirken, ?Polis haftanın 6 günü 12 saat çalıştırılıyor. Dini ve milli bayramlarda, genel nüfus sayımında, genel ve yerel seçimlerde, izinli ve izinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşünde, operasyonel hizmetlerde, mahalli kurtuluş günlerinde, üst düzey zevatın incelemelerinde, spor müsabakalarında polisin haftalık izni kaldırılmakta, mesai daha da artırılarak yoğunlaşarak çalışma süresi 14 ile 16 saate kadar çıkmaktadır.? deniyor.

Emniyet mensuplarının çalışırken aldığı ücretin emekli olunca yarıya düştüğü de tasarının gerekçesinde yer aldı. Çalışırken 804 milyon lira alan bir polis memuru emekli olunca maaşı 453 milyon liraya düşüyor

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber