Kazanamayan birinciler doğudan...

Haber Giriş : 22 Ağustos 2005 15:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42


Eşitsizlik ortaya çıktı

Başarısız birinciler doğudan Cağ Dershanesi yöneticisi Hasan Uğur İnce, ÖSS'de açıkta kalan 1900 okul birincisinin batı ılleri ile eşit olanaklara sahip olmayan doğu illerindeki öğrenciler olduğunu söyledi. İnce, OSS'de yapılan değişikliğin ise gelecek yıl daha ciddi başarısızlıkların yaşanmasına yol açacağını vurguladı. Çağ Dershanesi yöneticilerinden hasan Uğur İnce. bu yıl tıp faültelerine yönelik tercihlerin azalmasını çok sayıda tıp fakültesi açılmasına bağladı. İnce, açıkta kalan 1900 okul birincisinin batıdaki illerle eşit olanaklara sahip olmayan doğu illerindeki öğrenciler olduğunu söyledi. İnce 2005 ÖSS'de ilk yüze giren öğrenciler arasında sadece 13'ünün tıp fa-kültelerine yerleştirildiğini vurgulayarak ' bunun hem maddi hem de manevi nedenlerden kaynaklandığını dile getirdi, înce, şöyle konuştu: "Neredeyse bütün üniversitelerde tıp fakülteleri açıldı. Bu bölümlere öğrenciler çok düşük puanlarla girebiliyor. Ne yazık ki sağlığımızı emanet edeceğimiz insanların yetişeceği bu kurumlar gittikçe niteliksizleşiyor ve gözden düşüyor. Bu noktada iktidarın hâlâ tıp fakültesi açma ısrarı düşündürücü. Maddi boyutundan bakıldığında ise öğrenciler verdikleri emeğin karşılığını alamıyorlar. Devlet hastanelerinde doktorluk yapanların durumu ortada. Bu iki boyut tıp fakültelerinin tercih oranını düşürüyor."

ÖSS'de 1900 okul birincisinin açıkta kalmasının "yanL§ tercih" yapmakla açıklanamayacağını söyleyen ince, asıl sorunun doğu ile batı arasındaki eğitim olanaklarının eşitsizliği olduğunu kaydetti. Açıkta kalan okul birincilerinin büyük bölümünün doğudaki okullardan mezun olduğunu belirten ince, "Bu okullarda bırakın birincileri, ne yazık ki bir tek öğrenci bile sınavı kazanamıyor" dedi.

İnce, ÖSS'de ilk yüze girenlerin 44'ünün vakıf üniversitelerini tercih ettiğini de anımsatarak bu üniversitelere yönelik artan talebin devlet üniversitelerinden daha "aktif" olmalarından ve daha iyi "olanaklar" sunmalarından kaynaklandığını söyledi.

'ÖSS değişikliği zamansız'

ÖSS sisteminde yapılan değişikliğin zamansız olduğunu dile getireA İnce, bu durumun gelecek yıl ÖSS'de ciddi başarısızlıklar yaşanmasına neden olacağım söyledi. Öğrencilerin, çalışmalarını bugüne kadarki sisteme yönelik olarak yürüttüğünü belirten ince, bu noktada öğrencilerin, öğretmenlerin ve ailelerin normalden çok daha fazla çalışması gerektiğine işaret etti.

Anadolu ve fen liselerinin en başarılı okullar olmasının ise şaşırtıcı olmadığım kaydeden Hasan Uğur ince şöyle konuştu: "Anadolu ve fen liseleri seçilmiş öğrencilerden oluşuyor. Bu öğrencilerin sınavda ilk sıralan almaları doğal ve bu devam edecek. Ama bir sıkıntı var ki o da şu: Liselerin 4 yıla çıkarılmasının ardından, bu öğrenciler fen-matematik-Türkçe derslerinde başarılı olmaya devam edecekler ama yabancı dil düzeyleri çok düşecek.

cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber