Bir müdür aynı okulda kaç yıl görev yapar?

Haber Giriş : 24 Ağustos 2005 06:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye genelinde yüzlerce okul müdürü, 20 hatta 30 yıldır aynı okulda görev yapıyor. Eğitimciler, "Bir müdür, görev yaptığı okula en fazla 5-6 yıl bir şeyler katabilir. Sonrası eğitime zarar verir" diyorlar.

Türkiye genelinde yüzlerce okulda 20-30 yıldan beri aynı müdürlerin görev yapması, eğitimcilerin tepkisine neden oluyor. Eğitim sendikaları temsilcileri ve eğitim uzmanları, bir müdürün aynı okulda en fazla 5-6 yıl görev yapması gerektiğini belirterek, daha fazlasının eğitime zarar vereceğini belirtiyorlar.

İstanbul'da 10'a yakın okul müdürü 30 yıldır, yine onlarca müdür de 15-20 yıldır aynı okulda görev yapıyor. Müdürler, özellikle büyükşehirlerde görev yaptıkları okulları değiştirmek istemezken, müdürlerin yerinin değiştirilmesinin de pek kolay olmadığı belirtiliyor. Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nun yürürlüğe koyduğu rotasyon uygulaması ile bulundukları okulda 4-5-6 yıldan fazla görev yapan okul müdürlerinin yerleri değiştirildi. Koltuklarını bırakmak istemeyen müdürler de idare mahkemelerine davalar açarak tekrar görevlerine döndü.

8 yıldan fazlası zarar

Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, müdürlerin 5 yıl içerisinde okullara verebilecekleri her şeyi verdiğini vurguladı. Daha uzun süre bir okulda görev yapan müdürün özellikle kendisiyle arası iyi olan öğretmenlere karşı otorite zayıflığına imkan verdiğini dile getiren Gündoğdu, okul servisleri, banka anlaşmaları, boya badana işlerinde müdürlerin hep tahsildar konumunda olduklarına dikkat çekti. Gündoğdu, "Eğer bir müdür bir okulda 5 yıl içerisinde başarılı olmuşsa bu başarısını bir başka okul için de gösterebilir. Bu başarıyı bir okulda değerlendirmek yanlış olur" dedi.

Ahmet Gündoğdu, 20-30 yıllık bir sürenin, okul müdürünün okulda hakimiyet kurması anlamına geldiğini belirterek, görev süresini dolduran okul müdürlerinin yer değiştirilmesi uygulamasının her kurumda geçerli olması gerektiğini ifade etti. Gündoğdu, sendika olarak tüzüklerine "Bir başkan en fazla üç dönem seçilebilir" maddesi koyduklarını, bu kalite yaklaşımının herkes tarafından benimsenmesi gerektiğini de vurguladı.

'Sınır iki dönem olmalı'

Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer ise okul müdürlerinin 20, 30 yıl görev yapmalarının farklı okullarda bile olsa yanlış olduğunu söyledi. Okul müdürlüğü görevinin 4 yıl bir okulda, 4 yıl da farklı bir okulda olmak üzere iki dönemle sınırlı tutulması gerektiğini belirten Dinçer, sendika olarak okul müdürlerinin çalışanlar tarafından seçilmesinden yana olduklarını da dile getirdi. Dinçer, okul müdürlüğü için mutlaka özel kriterler ve vasıflar aranmasını önerdiklerini de vurguladı.

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan ise, müdürlerin hizmet durumlarının mutlaka bir kriter ve esasa bağlanması gerektiğini, atama ve değişikliklerin bunun ardından yapılması gerektiğini söyledi. Buna göre yapılacak bir değişikliğin herkes tarafından kabul edileceğini ifade eden Özcan, "Bugüne kadar siyasi erk icraatlarını hakkaniyetler içerisinde yürütmediği için sıkıntı yaşandı. Bugünkü hükümetin de atamalarda hakkaniyete riayet etmesi gerekiyor" diye konuştu.

Sendikalar olarak Milli Eğitim Bakanlığı'na "biz yönetelim" demediklerini ama görüşlerinin alınmasını da beklediklerini ifade eden Özcan, adil bir şekilde yapılması kaydıyla bu konuda yapılacak hiç bir işleme karşı çıkmayacaklarını ifade etti.

'Müdürün ardından davul-zurna çaldılar'

Son rotasyon uygulamasında İzmir'de varlıklı ailelerin oturduğu Güzelyalı Selma Yiğitalp Lisesi'nde yaklaşık 20 yıl müdürlük yapan okul müdürü Tevfik Çakar'ın, başka bir okula tayin edilmesi, okulda görev yapan öğretmenler ve okul çalışanları tarafından davul zurnayla kutlanmıştı. Emekli olan öğretmenler ve öğrencilerin de aralarında olduğu bir grup, okulun önünde toplanıp lokma dağıtmış, ardından da davul zurna eşliğinde göbek atmıştı. Okul çalışanları, müdür Çakar'ın yıllardır okulu dilediği gibi yönettiğini, kendisine karşı gelenlere çeşitli baskılar uyguladığını, haksız uygulamalarına karşı çıkanlara baskı yapıp emekli olmalarına neden olduğu ileri sürmüşlerdi. Okul Müdürü Çakar ise tayin edildiği okula gitmek yerine emekliliğini istemişti.

Yürütmeyi durdurup okullarına döndüler

Adana'da 78 okul müdürünün son yönetmelikle birlikte yeri değiştirilirken, bu müdürlerin çoğu yürütmeyi durdurma davası açarak görev yerlerine geri döndü. 10 yıl ve üzerinde aynı okulda çalışıp görev yerleri değişen Adana Erkek Lisesi Müdürü Celal Apak, Gazi İ.Ö.O Müdürü Bahri Dağlı, Dağlı, Meryem Abdurrahim Gizer İ.Ö.O Müdürü Erdoğan Öksüz, Ömer Haluk Özuçak İ.Ö.O Müdürü Ali Can Nokay, Vakıfbank İ.Ö.O Müdürü Vahit Dağlı ile 5 yılın üzerinde aynı okulda çalışıp da rotasyonla yerleri değiştirilen Ahmet Karabucak İ.Ö.O Müdürü Muharrem Karadağ, Ramazan Atıl Lisesi Müdürü Abdil Erdal, Abdulkadir Paksoy Lisesi Müdürü Mustafa Üresin, Öğretmen Zeynep Erdoğdu İ.Ö.O Müdürü Erdal Yılmaz, Cebesoy İ.Ö.O Müdürü Serdar Uzun, Mimar Kemal İ.Ö.O Müdürü Kadir Durukan, Adana Bölge İdare Mahkemesinin ve görev yerine dönme kararı ile aynı okula geri dönen müdürlerden bazıları.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber