Anayasa değişilik paketinde 'memur grev' var

Haber Giriş : 24 Ağustos 2005 06:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AK Partililer Anayasa değişiklik paketi için ikinci kez toplanacak. Sonra da CHP'nin kapısı çalınacak

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun hazırlığını yaptığı Anayasa Değişiklik Teklifi için ikinci toplantısını gerçekleştirecek olan AK Parti, CHP'nin de kapısını çalma kararı aldı. Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Anayasa değişikliği için muhalefet partileriyle birlikte hareket etmek istediklerini belirtirken, CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz ise tavırlarını gelecek paketin içeriğine göre ortaya koyacaklarını söyledi. Değişiklik Paketi için ikinci toplantı 29 Ağustos'ta yapılacak. Ay başında Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin'in birlikte ele aldıkları paket üzerinde yeniden çalışılacak. Burhan Kuzu, daha önce kendisinin hazırladığı 59 maddelik paket üzerinden gittiklerini belirtirken, Tercüman'a yaptığı açıklamada, "Çalışma devam ediyor. 29 Ağustos'ta da yaptığımız çalışmaları gözden geçirmeye çalışacağız" dedi. "CHP ile uzlaşma arayacak mısınız?" sorusu üzerine de Kuzu, "Elbette. Her zaman olduğu gibi, biz Anayasa değişikliğinde, muhalefet partileriyle birlikte hareket etmek isteriz" cevabını verdi. Daha önceki toplantıda da AK Parti'nin paket üzerindeki taslak çalışmalar bittikten sonra, CHP ile görüşme kararı aldığı öğrenildi.

PAKETTE NELER VAR
* Yurtdışına asker gönderme, asker bulundurma: 92. madde yapılacak düzenleme ile Türkiye ulusal çıkarları tehlikeye girdiğinde, BM kararı aranmadan, yurtdışına asker gönderebilecek.
* Milletvekili andı yenilenecek: Milletvekillerinin telaffuzda zorlandığı and, içeriği değişmeden, Türkçe'ye daha uygun hale getirilecek.
* Türkiye Milletvekilliği: 100 milletvekili için Türkiye Milletvekilliği statüsü oluşturulacak.
* Seçilme yaşı: Siyasete girme yaşı 30'dan, 20'ye indirilecek.
* Dokunulmazlık: Milletvekili dokunulmazlığı tamamen kaldırılmayacak ancak kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılacak.
* Kamu denetçiliği: AB ülkelerindeki "ombudsmanlık" Türkiye'ye uyarlanacak.
* Memur: Grev ve toplu pazarlığa ilişkin haklar genişletilecek.

D.B. Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber