Toplu görüşmelerde 3. tur başladı

Haber Giriş : 24 Ağustos 2005 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur sendikaları ile hükümet arasında görüşmelerin 3. turu bugün saat 10.00'da başladı.Önceki teklifi reddeden sendikalar hükümetten yeni bir teklif bekliyor. Sendika temsilcileri, hükümetin 5.1 lik zammı revize etmesi gerektiğini istediler. Teklifi eleştiren sendika kanadı, hükümetten yeni öneri beklentilerini dile getirdiler.

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, görüşmeler öncesi yaptığı açıklamada, siyasi iradenin teklifini yeniden gözden geçirmesini istediklerini belirterek, hükümetin denge tazminatı uygulaması konusunda ciddiyetini masaya taşımasını istedi. Kamu-Sen'in taleplerinin karşılanması halinde bütçeye 7.9 katrilyon liralık ek yük geleceğini hatırlatan Akyıldız, "Bakan Şahin kurumlar arası ücret adaletsizliğini gidermek için 1.5 milyon memura 50 - 250 milyon lira arası denge tazminatı ödeneceğini söylemişti. Şimdi Bakan Şahin memura verilmesi planlanan 1.4 katrilyon lirayı 'ne yaparsanız yapın' açıklaması yapıyor" diye konuştu.

Akyıldız, kendi taleplerini de gözden geçireceklerini de ifade ederek, hükümetin 3 yıldır kamu çalışanlarına hiçbirşey vermediğini iddia etti. Daha önceki görüşmelerde siyasi iradenin en düşük memur maaşını yüzde 85 oranında iyileştirdiklerini ifade ettiklerini belirten Akyıldız, "Ya biz hesap bilmiyoruz ya da onların hesaplarında yanlışlık var" şeklinde konuştu.

Memurların yüzde 1.8'inin, aldığı maaşla geçindiğini anlatan Akyıldız, yüz 98.2'sinin ise aile desteği, kredi kartı veya kemer sıkarak yaşadığını ifade etti. Akyıldız, Hükümetin 'kaynak yok' mazeretinin inandırıcı olmadığını vurgulayarak, "Kamu çalışanlarının talepleri atla deve değil. Yakında seçim olacak, bunu unutmasınlar" diye konuştu.

Akyıldız, bir soru üzerine ise, bütçeye 7.9 katrilyon lira ek yük getiren taleplerinde indirime gidebileceklerini, rakamı 5 katrilyon liraya çekebileceklerini kaydetti.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ise toplu görüşmeleri Formula 1 yarışlarına benzeterek, "Ama orada kazanan var, burada yok" dedi. 2006 yılında memurlara verilmesi planlanan 1.4 katrilyon liranın yüzde 5.3 zam değil yüzde 3.2 zam anlamına geldiğini dile getiren Aksu, bu rakamın enflasyonun altında olduğunu vurguladı. Memurların çay ve simit parası istediklerini ancak hükümetin yarım çay parası teklif ettiğini öne süren Aksu, "Başbakan Erdoğan Türkiye'de bürokratik oligarşiden şikayet etmişti. Erdoğan'a soruyorum. Bürokratik oligarşiyi yenmek için ne yaptınız? Kamu Yönetimi Reformu'nu çıkarın, bürokratik oligarşiyi kaldırın. Siz onların ipini kesmezseniz onlar sizin ipinizi çekecektir. İşte Devlet Tiyatroları'nda isyan başladı. Bunlar memurların tuzu kurularıdır. Rantiye verdiğiniz faizi memura verin" şeklinde konuştu.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da teklif edilen rakamın ''kamu emekçileriyle alay edecek düzeyde olduğunu'' söyledi. Bu oranı asla kabul etmeyeceklerini bildiren Tombul, hükümetten yeni bir öneri istediklerini belirtti. Tombul, ''Demokratik direniş hakkımızı kullanacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır'' dedi. Baştan beri kamu çalışanının hakettiği ücretin 950 YTL olduğunu söyleyen Tombul, bu rakamı 886 YTL'ye kadar çekebileceklerini belirtti.

KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise, hükümetin 2006 yılı için memurlara yüzde 5.3 zam teklif ederek adeta dalga geçtiğini söyledi. İkinci tur görüşmelerinde hükümetten önerilerinde değişiklik yapmalarını istediklerini hatırlatan Tombul, "Umarım bugün yeni bir öneriyle masaya gelirler" diye konuştu.

Türkiye'nin kaynak sorunu olmadığını savunan Tombul, bunun için Kamu İşveren Kurulu'na yeni kaynak önerileri hazırladıklarını kaydetti. Tombul, "Bugün buranın toplu görüşme yeri mi yoksa tiyatro sahnesi mi olduğunu göreceğiz" ifadesini kullandı. Tombul bir soru üzerine, daha önce en düşük memur maaşının 950 YTY olmasını önerdiklerini, ancak bu rakamı 886 YTL'ye çekebileceklerini sözlerine ekledi.

Memur-Sen başkanı Aksu ise reel bazda yapılması gereken zammın 3.2 olduğunu belirtti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, toplu görüşmeler sürecinde taleplerinin arkasında duracaklarını ve açlık sınırının altında zam almak istemediklerini bildirdi.

Aksu, toplu görüşmelerin üçüncü turu öncesinde Başbakanlık Merkez Bina girişinde "Bizim turlar da Formula-1 turlarına benzedi. Ancak orada kazanan var ama burada kazanan yok" dedi.

Önerilen zammın yüzde 5.1 değil 3.2 olduğunu savunan Aksu, "Memur maaşları arasındaki makas bire 6 değil bire 22'dir. Merkez Bankası başkanı memur değil mi? Üniversitede döner sermayeden 30 milyar alan memur değil mi?" diye sordu.

Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'de "bürokratik oligarşi" olduğunu ifade ettiğini belirten Aksu, "Sayın Başbakan'ı davet ediyorum. 3 yıldır bürokratik oligarşi için ne yaptınız? Niçin kamu yönetimi reformunu çıkartmıyorsunuz? Kamu yönetim reformu olmadan bu toplu görüşmelerin bir önemi olmaz. Eğer siz bu bürokratik oligarşinin ipini kesmezseniz, onlar sizin ipinizi çekecekler. Bakın devlet tiyatrolarına, bunlar tuzu daha kuru memurlardır. İsyan başladı. Bu isyan diğer isyanların habercisidir"dedi.

Hükümet, 2. turda yapılan görüşmelerde 2006 yılı için memurlara ''yüzde 2.5 + yüzde 2.5'' zam önermişti.



Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber