Unakıtan: Benim uç beylerimsiniz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ağustos 2005 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi Dairesi başkanlarına seslenen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 'sizlerin ve başkanınızın her zaman yanındayım. Çünkü sizlerin fonksiyonu, Türkiye'nin geleceği ile ilgili'' dedi.

Ankara'da düzenlenen Vergi Dairesi Başkanları Çalışma Toplantısı'nın açılışında konuşan Unakıtan, Gelir İdaresi

Başkanlığı'nın kurulmasını ''radikal bir değişiklik, önemli bir yapısal reform'' olarak değerlendirdi.

Bakan, vergi dairesi başkanlarını ise gelir idaresinin ''taşradaki uç beyleri'' olarak niteledi.

Türkiye vergi gelirlerinin yüzde 96'sının tahsil edildiği ve faal mükelleflerinin yüzde 81'inin bulunduğu 59 ilde, artık Gelir İdaresi Vergi Dairesi başkanlıkları bulunduğunu kaydeden Bakan Unakıtan, şöyle konuştu:


''Artık taşradaki vergi dariresi başkanlığı, arada hiç bir birim olmaksızın Gelir İdaresi Başkanlığı ile iletişim içinde olacak. Vergi denetimi ve vergi daireleri aynı başkanlık bünyesinde çalışacak.

Dolayısıyla verginin tahakkuk ve tahsili ve vergi incelemesi aynı başkanın direktifleri doğrultusunda yapılacak. Başkanın yegane işi bu olacak. Mükellefe müşteri gözüyle yaklaşan... Mükellef bizim müşterimizdir. Nasıl? Velinimetimizdir, o derece... Fakat devletin hakkı olan vergi alacağının da sürüncemede bırakılmasına izin vermeksizin tahsiline imkan sağlayacak. Dolayısıyla vergi dairesi başkanlarının fonksiyonu çok önemli.''

Şimdiki vergi dairesi başkanlarının ''kurucu başkan'' olmak gibi tarihi bir misyonu olduğunu vurgulayan Bakan Unakıtan, ''Şüphesiz bir takım zorluklar olacak. Bu geçiş sürecini, en kısa sürede ve en sancısız şekilde gerçekleştirmek, sizlerin maharetine kalıyor. Bu konuda sizlere güveniyorum ve desteğim sizlerle beraber. Devamlı başkanınızın da sizlerin de yanında olacağım. Çünkü sizlerin fonksiyonu, Türkiye'nin geleceği ile sıkı sıkıya bağlantılı'' dedi.

HARCAMALARIN, VERGİ GELİRLERİ İLE KARŞILANMASI

Türkiye'nin en önemli problemlerinden birisinin, harcamalarını sağlıklı vergi gelirleri ile karşılanmaması olduğuna işaret Bakan Unakıtan, şimdiye kadar harcamaların olabildiğince artırılmasına karşın, gelirler üzerinde herhangi bir çalışma, yapısal değişikliğe gitmeksizin aradaki farkın borçlarla kapatıldığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber