Niğdeli çiftçiler patates fiyatının düşük olmasından şikayetçi

Niğde'de geçen yıla oranla bu yıl patates fiyatının düşmesi patates üreticilerini mağdur etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Ağustos 2012 19:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Patates üreticileri geçen yıl 55 kuruşa sattığı patatesi bu yıl 18 kuruşa satıyor.

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, patates fiyatlarının düşük olmasının çiftçide hayal kırıklığına neden olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Üretici geçen yıl 55 kuruşa sattığı patatesin fiyatını bu yıl 80 kuruş olarak bekliyordu. Fakat, fiyat 18 kuruş olarak ortaya çıktı. Bu rakamın, çiftçinin yakmış olduğu elektriği, Tarım Kredi'den almış olduğu gübreyi, tohumu, bankadan çektiği krediyi karşılaması mümkün değil. Mecbur kalınca çiftçi ürünü komik fiyata satmak zorunda kalıyor." dedi.

Hükümetin ihracat teşvikini bu aylarda vermesi halinde tüccarın ihracata yöneleceğini anlatan, "Bu teşvik verilecekse şimdi verilmesi lazım. Sezon geçince hasat sonunda verildiği zaman gerçek üreticiye değil, hayali ihracatçıya yarıyor. Bazı teşvik söylemde kalıyor ve uygulanmıyor. Televizyonda gazetede söyleniyor ama bir süre zaman geçince olmadığı görünüyor ve çiftçimiz çok mağdur oluyor." şeklinde konuştu.

Patates üreticisi Coşkun Baydoğan ise bu yıl ki verimden memnun olduklarını ifade ederek şöyle konuştu: "Ancak patates fiyatlarının ucuz olması çiftçimizi üzdü. 1 kilo patates kahvehanede içtiğimiz bir bardak çay parasını dahi karşılamıyor. Çiftçimiz ciddi manada borç içinde. Bu fiyatlarla, bu borç kapanmaz. Yetkililerden acil ihracatı artırmalarını istiyoruz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber