Toplu görüşmelerde son dakika gelişmeleri...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Ağustos 2005 15:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet ile memurlar arasında geçtiğimiz hafta başlayan ve bugün 3. turu yapılan toplu görüşmelerde 'terör' konusu Kamu-Sen ve KESK yöneticileri arasında tartışma konusu oldu.

Başbakanlık Merkez Bina'da devam eden 3. tur görüşmelerinde iş kollarının sorunları masaya yatırıldı. Görüşmelerde şu ana kadar sağlık, eğitim, kültür, yerel hizmet ve büro işkollarının sorunları tartışıldı. Verilen öğle yemeğinin ardından haber, ulaşım, tarım, enerji ve diyanet iş kolları tartışılacak.

Mali hususların ele alınması ertelenirken hizmet kollarının talepleri görüşülmeye başlandı. Sağlık ve sosyal hizmet kolunda yetkili sendika olan Türk Sağlık-Sen'in hizmet koluna ilişkin taleplerini açıklamak üzere Genel Başkan Önder Kahveci söz aldı. Kahveci Türkiye'de sağlık sektörü ile ilgili çarpıcı ve güncel tespitlerinin yanı sıra taleplerini de 1. Zam ve Tazminatlar. 2. Fazla Çalışma Ücretleri. 3. Harcırah ve İkramiyeler 4. Yardımlar ve Ödenekler. 5. Verimlilik arttırıcı diğer hususlar başlıkları altında sıraladı. Kahveci konuşmasının ardından taleplerini içeren bir raporu Başbakan Yardımcısı M. Ali Şahin' e verdi.

Türk Sağlık-Sen'in sağlık ve sosyal hizmet koluna dair ilettiği taleplerin incelenmesi için bir komisyon kurulmasına karar verildi. Genel Toplu Pazarlık ve Mevzuat Sekreteri Muhammet Birinci, Maliye, Hazine ve Devlet personel Başkanı'nı katılacağı komisyon, talepleri teknik olarak inceleyerek bütçeye etkisine ve uygulanabilirliğine dair rapor hazırlayacak.

Eğitim işkolunun tartışıldığı sırada KESK'e bağlı Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer'in terör konusundaki sözleri salonda tartışmalara yol açtı. Şanlıurfa'da sürgünlerin devam ettiğini ve terör nedeniyle Türkiye'de silahların konuşmaya başlandığını hatırlatan Dinçer, "Şiddet ortamı devam ederse önümüzdeki yıl yüzde 5 zam bile hayal olur" dedi. Dinçer'in bu sözleri üzerine Kamu-Sen'e bağlı Türk Enerji -Sen Genel Sekreteri Basri Aydın, "Tehdit mi ediyorsunuz?" diyerek Dinçer'e çıkıştı.

Yine Kamu-Sen'e bağlı Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel ise terör nedeniyle çok sayıda şehit verildiğini belirterek, "Dinçer'in şehitlerimiz konusunu da gündeme getirmesini isterdik" şeklinde konuşarak Dinçer'e tepki gösterdi. Toplu görüşmelerde yaşanan 'terör' tartışmaları nedeniyle gerginleşen atmosferi Bakan Mehmet Ali Şahin yumuşattı. Şahin, "Kapatalım bu konuyu. Kendi gündemimizi konuşalım" sözleri ile tartışmaya son noktayı koydu.

Bu arada Memur-Sen, Kamu İşveren Kurulu'na ek ücret ve tazminat gibi kamu çalışanlarına ödenen bütün ödeneklerin 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren emeklilik keseneğine dahil edilmesini önerdi. Memur-Sen'in bu talebi kabul edilirse emeklliik tazminat miktarları artacak, böylece emeklilik teşfik edilmiş olacak. Memur-Sen ayrıca, Gelir Vergisi Kanunu'nun 103. maddesinde yer alan dilimlerde bulunan rakamların yüzde 50 artırılmasını teklif etti.

Kamu İşveren Kurulu ve sendika temsilcileri iş kollarının sorunlarını konuştuktan sonra mali konuları tartışmaya başlayacak. Görüşmelere başkanlık eden Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in dün yüzde 5.3 olarak teklif edilen zam oranı yerine bugün yeni zam oranını taraflara sunması bekleniyor.

Başbakanlık'taki görüşmeler sürerken toplantıdan bir süreliğine ayrılan Tombul, Numune Hastanesi'nin bahçesinde bir grup konfederasyon üyesiyle birlikte açıklama yaparak, toplu görüşme sürecine ilişkin bilgiler verdi. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, "kamu emekçilerinin toplu görüşmelerdeki taleplerinin yeni kaynak gerektirmediğini" savundu.

Tombul, 15 Ağustos'ta başlayan sürecin 30 Ağustos'ta sona ermeyeceğini ifade ederek, kendilerine göre sürecin, TBMM'nin açılmasıyla ele alınacak olan 2006 bütçesi ve yasalarla devam edeceğini kaydetti.

Tüm iş kollarının ortak endişesinin, iş güvencesinin kaldırılması ve sözleşmeli personel uygulaması olduğunu dile getiren Tombul, "Bize göre kamu emekçilerinin talepleri yeni kaynak gerektirmiyor" dedi.

Sendikalarının taleplerini karşılamak için bütçede yeni kaynak olduğunu öne süren Tombul, "Ancak, iç ve dış borç faizine giden paralar ek kaynak gerektiriyor" diye konuştu.

Vatandaşların parası olmadığı için sağlık hizmeti alamadığını savunan Tombul, hastane bahçesinde oturan vatandaşları işaret ederek, "Buradaki manzara da her şeyi gösteriyor" dedi.

Toplantıda hizmet kollarının talepleri görüşülmeye devam ediyor.


Toplantıda Kamu İşveren Kurulu'nun memurlara 2006 yılı için 1.3 katrilyon lira kaynak ayrılmasını önermesi, sendikaların tepkisini toplamaya devam ediyor. Türk Tarım Orman-Sen Genel Başkanı ve Kamu-Sen Dışilişkiler Sekreteri Ahmet Demirci, hükümetin 2006 yılı için memurlara vermeyi planladığı 1.3 katrilyon liranın 'komik' rakam olduğunu söyledi.

Toplu görüşmelerin yapıldığı Başbakanlık merkez binası önünde açıklamalarda bulunan Demirci, hükümeti eleştirdi. Hükümetin 2006 yılını kapsayan toplu görüşmelerde 2007 ve 2008 yılları için de rakam telaffuz etmesinin anlamsız olduğunu belirten Demirci, "Biz 2006 yılı görüşmeleri için buradayız. Ama onlar önümüzdeki 3 yılın hesabını yapıyor. Bize de açıkçası 'geldiniz, iyi yaptınız ama biz bildiğimizi yaparız' diyorlar, Şimdiden 2007 ve 2008 yıllarının rakamlarını konuşmak toplu görüşmeleri anlamsız kılıyor. Bu hükümetin 2008 yılında iktidarda kalacağı belli mi?" diye konuştu.

2006 yılı için 2.7 katrilyon liralık bir kaynak artışının yapılacağını hatırlatan Demirci, bu paranın 1.4'ünün 'sıfır' zam karşılığı harcamalara gideceğini, geriye kalan 1.3 katrilyon liranın ise, kamu çalışanlarına dağıtılacağını bildirdi. 1.3 katrilyon liranın memurlar için zam anlamı taşımadığını belirten Demirci, "Bir milyarın altında maaş alanlara 10'ar milyon verseniz bile 1.3 katrilyonu geçiyor" şeklinde konuştu.

Demirci, hükümetin önerdiği 1.3 katrilyon liranın yanı sıra 1 katrilyon lira daha ek artış talep ettiklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber