Suriye yangını Türk ormancılara 250 bin TL'lik zarar çıkardı

Geçtiğimiz günlerde çıkış noktası Suriye olan ve Türk sınırlarına sıçrayan orman yangınlarının faturası, Türk ormancıları zarara uğrattı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Ağustos 2012 22:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kül yığınına dönen ormanlardan 250 bin TL değerinde maddi zararlarının olduğunu belirten ormancılar, çözüm için Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a seslendi.

Suriye'nin Lazkiye kentine bağlı Kesep beldesi, Kastal Maaf köyü ve Fırınlık bölgelerinde toplam 4 farklı noktadaki ormanlık alanda çıkan ve kontrol altına alınarak söndürülen orman yangınları, Türk ormancılarına 250 Bin TL'lik maddi zarar verdi. Yüzde 80'ini ormanlık alanlarla kaplı olan ve sınır bölgesine yakınlığıyla bilinen Hatay Yayladağı, Suriye ateşinin ormanlarını tül yığınına çevirdiği görüntüsü ile ciğerleri yakıyor. Yıllardır bölgede geçimlerini ormancılık yaparak sağlayan vatandaşlar yarım asrı aşkın var olan ormanların, kısa sürede kül olmasından duydukları üzüntüleri dile getirirken maddi zararında çok büyük olduğunu söylediler. S.S. Yayladağı İlçe Merkezi Tarımsal Kalkındırma Kooperatif Başkanı Mehmet Atmaca, Suriye'de yaşananların Türk sınır bölgeleri için risk taşıdığına işaret etti. 33 üyeli kooperatif olarak Yayladağı'nda yıllardır ormancılık yapan vatandaşların olduğunu dile getiren Başkan Atmaca, "Geçimimizi ormancılıktan sağlıyoruz. Suriye'deki savaş nedeniyle çıkan orman yangınlarının yüzünden neredeyse 1 yıldır her gün riskle yatıp riskle kalkıyoruz. Biz inanıyoruz ki devletimiz gerekli zarar karşılama çalışmaları için söz konusu komisyonu kuracak ve bizim mağduriyetimizi giderecektir.

Çünkü yaklaşık 250 bin TL değerinde zararımız var. 3 bin metreküp tomruk kül oldu. Artık bu yanan tomruklardan hiçbir şey olmaz. Bunlar burada kalır. Hala da tedirginliğimiz sürüyor. Elbette bunun bir yaptırımı vardır. Bu konuda gerekirse Çevre ve Şehircilik Bakanı'mızla da görüşürüz" dedi.

"CEBİMİZDEN ÇOK CİĞERİMİZ YANDI"

20 yılı aşkındır baba mesleklerini yürüten ilçedeki ormancılar ise maddi zararlarının geçici olduğunu ancak yansıyan manzaranın kendileri için yürek burktuğunu ifade ettiler. "Cebimizdeki paramızdan çok ciğerlerimiz yandı" diyen ormancılardan Yusuf Hakan Genç, "21 yıllık ormancılık hayatımda ilk kez böyle bir durumla karşılaşıyorum. Yayladağı'nın yüzde 80'i ormancılık yaparak geçimini sağlıyor. Ama şu anda ortada büyük bir zarar var. Yazık bu ormana. Burada bizim 6 aylık bir emeğimiz var önemli değil ama bu orman 50 yılda bile var olmuyor. 'Ciğerimiz yanıyor' diyorlar ya şu anda aynı o durumu yaşıyoruz" diye konuştu. Ormancılardan Osman Harputlu ise 25 yıldır ormancılık yaparak ailesini geçindirdiğini ancak yaşanan durumun kendilerini mağdur ettiğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Suriye'de olaylar sebebiyle görüş alanı açılsın diye bırakılan kasıtlı ateşlerin sonucu. Büyük bir zarardayız. Ben 25 yıldır bu işi yapıyorum. Hayatımda ilk kez böyle bir durumla karşılaştım. Yüzde 80'i yeşil olan Yayladağı'nın yüzde 40'ı yanmış vaziyette. Suriye'nin yangını Türkiye'yi yaktı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber