Lemi Bilgin üç kez kınama almış

Haber Giriş : 25 Ağustos 2005 10:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Tiyatroları eski Genel Müdürü Lemi Bilgin hakkında hazırlanan müfettiş raporunun içeriği ortaya çıktı. Rapora göre, Bilgin üç ayrı konuda kınama ve üç kez de maaştan kesme cezası aldı. Kültür Bakanı Atilla Koç'un 10 Ağustos'ta onayladığı rapora göre Bilgin, tiyatro personelinin maaşının İşBankası kanalıyla ödenmesi için bankanın verdiği 1 trilyon 100 milyar liranın Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı'na (TOBAV) aktarılmasını sağlayarak, 5 yıllık bir anlaşma yaptı.

TOBAV'a 1 trilyon

Bakanlık yetkilileri, İşbankası'nın verdiği bu paranın kurumda kullanılabileceğini, söz konusu 1 trilyon 100 milyar liranın TOBAV'a bağış olarak aktarılmasını yanlış bulduklarını ifade ettiler. Kültür ve Turizm Bakanlığı personelinin maaşlarının Akbank'tan ödenmesi için bakanlık yetkililerinin yaptığı anlaşma sonucunda Akbank'ın verdiği parayı, yetkililer Bakanlık personeline eşit olarak dağıttı. Bakanlık personeli geçen ay maaşlarına ilaveten Akbank'tan 267'şer milyon ikramiye aldı. Bilgin'in ceza aldığı konulardan biri de Gazinocular Kralı Fahrettin Arslan'ın sahibi olduğu DT Taksim Sahnesi'nin kirasının erken ödenmesi oldu. Müfettişlerin iddiasına göre Bilgin, Arslan'ın kirasını erken ödeyerek kurumun 140 milyar faiz gelirinden olmasına sebep oldu. Arslan'a erken ödeme yapılmasa Devlet Tiyatroları yaklaşık 140 milyarlık faiz geliri elde edecekti. Daha önceki soruşturmalar üzerine hazırlanan soruşturma raporu Bakan Koç tarafından onaylanıp talep edilen cezaların yürürlüğe girmesinin de yolu açıldı. Raporda disiplin cezası istenen Bilgin, Genel Müdür Yardımcısı Sabri Özmener ve bazı daire başkanları cezalara itiraz etmezlerse, cezaları kesinleşecek. Bilgin, bilgisayar yazılım ve destek hizmetleri ihalesini alan firmaya ceza vermedi, hakedişinden kesinti yapmadı. Firmanın iddiasına göre, işi eksik yaptı.

Özmener'e de ön inceleme soruşturması

Genel Müdür Lemi Bilgin'in yanı sıra görevinden istifa eden Genel Müdür Yardımcısı Sabri Özmener'le ilgili de raporda müfettişlerin ceza talebi var. Bilgin üç ayrı konudan kınama ve maaştan kesme cezası alırken, Özmener de iki konudan uyarma, bir konudan da kınama cezası verildi. Özmener de Genel Müdür Bilgin'le aynı konulardan disiplin cezası aldı. 10 Ağustos'ta Bakan Koç, müfettiş raporunu onaylayarak söz konusu yöneticilerin aldığı cezaları uygun gördüğünü belirtti. Bilgin, Genel Müdür Yardımcısı Sabri Özmener ile birkaç daire başkanının disiplin cezası almasına sebep olan müfettiş raporunu Bakan Koç'un onaylamasının ardından, müfettişler soruşturma konularının ceza yasasını da ilgilendirdiği gerekçesi ile Bakan'dan ön inceleme soruşturması için izin kalep ettiler. Koç ön inceleme soruşturması için izin verdi. Müfettişler şu anda Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nde ön inceleme soruşturması yapıyorlar.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber