Para harcama yetkisi müdürlerden alınsın

Haber Giriş : 25 Ağustos 2005 07:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ders kitaplarını okulların seçtiği dönemde yayınevlerinin kendisine yüzde 15 komisyon teklif ettiğini açıklayan emekli bir okul müdürü, "Parayla ilgili tüm konular müdürlerin yetkisi dışına çıkarılmadan şaibeler önlenemez" diyor.

Okullarda kayıt, arma rozet gibi bir çok kalemde para toplama yetkisinin, okul müdürlerini şüphe altında bırakması ve bir çok okul müdürünün soruşturma geçirmesi, parayla ilgili konuların müdürlerin elinden alınması zorunluluğunu ortaya çıkardı. Emekli bir okul müdürü, ders kitaplarının okul tarafından seçildiği dönemde kendisine yayınevleri tarafından yüzde 15 komisyon teklif edildiğini belirterek "Kitapların MEB tarafından dağıtılmaya başlanmasıyla bu şaibeler ortadan kalktı. Müdürlerin parayla ilgisinin olduğu tüm konularda bu tür düzenlemeler yapılması şart" dedi. İstanbul'da bir okulda müdürlük yaparken önemsemediği 50-100 milyon liralık bir açık yüzünden hakkında soruşturma açılan ve soruşturma sonucunda aklandıktan sonra emekliliğini isteyen emekli okul müdürü S.K., görevde olduğu sürede karşılaştığı çarpıcı durumları anlattı.

Yayınevi 5 milyar teklif etti

Müdürlük görevine ilk getirildiği yıl, ders kitaplarının okul tarafından seçildiğini anlatan S.K, "Eğitim başlama döneminde bir yayınevi sahibi odama gelerek kendi kitaplarını seçmemiz halinde yüzde 12-15 arasında komisyon teklif etti. Bunu duyunca şok oldum ve öğretmen arkadaşlarımla bunu paylaştım. Komisyonu kabul etmediğim için daha sonra ot müdür olmakla suçlandım" diye konuştu. Ders kitapları seçimindeki bu şaibenin, kitapların MEB tarafından ücretsiz dağıtılmaya başlanmasıyla ortadan kalktığını belirten S.K., benzer durumun okulun boya badana işleri, personelin banka anlaşmaları gibi konularda da yaşandığını kaydetti. Bankaların ortalama 50 personeli olan bir okulla anlaşma yapabilmek için okula yaklaşık 4-5 milyar lira bağış yaptığını belirten S.K., bu miktarın artmasının müdürün pazarlık gücüne bağlı olduğunu söyledi.

"Onur meselesi yaptım, emekliliğimi istedim"

Okulun harcamaları sırasında önemsemediği küçük bir meblağ açık için hakkında soruşturma açıldığını, sonucunda aklandığını dile getiren S.K, bunu onur meselesi yaptığı için emekliliğini istediğini anlattı. Okul müdürlerinin okulun sadece eğitimiyle ilgilenmesi gerektiğinin altını çizen S.K., "Parayla ilgili tüm konular müdürlerin yetkisi dışına çıkarılmalı. Ancak bu şekilde şaibeler önlenir. Müdürler de haksız yere töhmet altında kalmazlar" dedi.

Okullar para basıyor kasa müdürlerde

Emekli müdür S.K. okullarda para toplanan kalemlerin okula bıraktığı gelirin milyarlarca lirayı bulduğunu ifade ederek, bu paraların bir kısmının kayıt altına alınabildiğini, bir kısmının ise kayıtsız olduğunu dile getirdi. S.K, şunları söyledi: "Dergi paraları, bakanlık tarafından genelgelerle düzenlemeler yapılmaya çalışılsa da okulların en önemli gelir kaynağını teşkil ediyor. En az yüzde 45-50 iskonto ile anlaşma yapılıyor. Tatilya gibi eğlence merkezlerine yapılan gezilerden okula kar alınır. Tatil kitaplarının kârı da dergiler gibidir. Yüzde 50 ile yüzde 60 oranlarında okula kar bırakır. Kermes ve yıl sonu tiyatro etkinliklerinde okuluna göre büyük miktarlarda kazanç sağlanır. İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri kanalıyla T.H.K, Körler Vakfı gibi kurumlara para toplanıp, bu paraların bir kısmı kayıtlı olarak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile belli oranlarda paylaşılır. Vesikalık fotoğraf amacıyla yüzde 20-40 oranında karla öğrencilerden para toplanır. Kantinlerden kira dışında bir takım extra gelirler de okula kalır. Okul müdürü ve okul aile birliğinin pazarlık gücü nispetinde servis ihalelerinden okula aylık 5-6 milyar lira civarında gelir elde edilir. Tören kıyafetleri, arma, kokart, kravat, forma, önlük gibi ürünler 250 Yeni Kuruş'a mal edilip, 1, 5, 10 YTL gibi fiyatlara satılır. Yıl sonlarındaki ortalama yükseltme sınavlarında, kırtasiye gideri adıyla sınav başına para talep edilir. Ancak masrafın çok üzerinde bir geliri vardır."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber