Mersin, yeni eğitim-öğretim sistemine hazır

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, il genelinde okulları ayırma işlemlerinin tamamlandığını, e-okul sistemi ile kayıtların da oluşturulduğunu belirterek, 4+4+4 eğitim sistemi kapsamında yeni eğitim-öğretim yılına hazır olduklarını söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Ağustos 2012 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında uygulanmaya başlanacak 4+4+4 eğitim sistemi çerçevesinde il genelindeki hazırlıklar hakkında İHA muhabirine açıklama yaptı. Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasına bu yıl geçileceğini ifade eden Gül, sistemin kamuoyunda artık oturmaya başladığını, İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bununla ilgili tüm çalışmaları öncelikle planladıklarını ve tamamlama aşamasında olduklarını kaydetti. Şu anda hangi okulun ilkokul, hangi okulun ortaokul, hangi okulun ilkokul ve ortaokul birlikte olacağının belli olduğunu dile getiren Gül, ?Özellikle ilkokul ve ortaokullara kayıtlar e-okul sisteminde otomatik yapıldı. Eğitim bölgelerine göre öğrencilerin ikametlerine en yakın okullarda kayıtlar da oluşturuldu. Bu anlamda bir sorunumuz kalmadı. Ama tabi ki, okulların ayrımından dolayı özellikle yapmamız gereken bir takım işler daha var, onları yapıyoruz. Okulların açılışına tüm çalışmalarımızı tamamlayarak sorunsuz bir şekilde başlamak istiyoruz ve bir sorun yaşamayacağımızı düşünüyoruz? dedi.

Yeni sistem kapsamında il genelinde okulların tamamını ayırarak belirlediklerini aktaran Gül, ?Biz müstakil olarak 199 ilkokul açıyoruz. Bağımsız ortaokul ise 78 olarak belirlendi. İlkokul-ortaokul aynı binada ise 238 okulumuz var. Aydıncık ve Bozyazı ilçelerinde öğrenci sayısı az olduğu için bu ilçeler hariç diğer bütün ilçelerimizde yeni yasa gereği 12 tane de imam hatip ortaokulu açtık. Geçen seneki öğrenci sayımız 372 bindi. Mersin'de, her yıl liseye kayıt yaptırmayan 4 bin civarında öğrencimiz var. Bu sene lise zorunlu olduğu için onları da aldığımızda 380 bin civarında öğrenci olacağını düşünüyoruz. Öğretmen sayımız ise 20 bin civarında? diye konuştu.

?ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ KENDİ OKULLARINDA ÖĞRENİMLERİNE DEVAM EDECEKLER?

Okulların dönüştürülmesi ile ilgili veli ve öğrenci eylemleri sonucu yaşanan sıkıntılara da değinen Gül, okulların ayrımı sürecinde bazı sıkıntılar yaşandığını, ancak bunun yanlış algılamadan kaynaklandığını söyledi. İlkokula dönüştürülen okullarda okuyan ortaokul öğrencilerinin aynı okulda öğrenimlerine devam edecekleri bilgisini veren Gül, bir sistem değişirken bir takım sıkıntılar yaşanmasının da doğal olduğunu vurguladı. Yasada, uygun olan okulların ayrılmasının belirlendiğini kaydeden Gül, ?Uygun değilse aynı mekanda tekrar ilkokul ve ortaokul olarak devam edebilir denmekte. Biz de zaten ilçe bazında bu çalışmaları yaptık. İlçelerde birer komisyon kuruldu, bu komisyonların içerisinde İl Eğitim Denetmenlerinden de görevlendirme yapıldı. İlçe milli eğitim müdürü, şube müdürü, okul müdürü, kaymakamlarımızın bilgisi dahilinde çalışıldı ve teklifler İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde de bir komisyon oluşturuldu ve bu komisyon ilçelerden gelen teklifleri değerlendirdi. Uygun olanlar benimsendi ve Valilik onayı alarak yürürlüğe konuldu. Tabi bu sonuç ilan edilince elbette birkaç okulumuzun velilerden sızlanmalar geldi. Biz onları bilgilendirdikten sonra onlar da o kaygılarını giderdi. İlk etapta sanki veliler ilkokul olan okulun ortaokul öğrencilerini o okuldan alıp ortaokula göndereceğiz diye düşündü. Halbuki böyle bir uygulamamız yoktu, biz öğrencileri başka okullara göndermiyoruz. Bizim amacımız sadece birinci sınıfları ve 5. sınıfları etkiliyordu. Yani ilkokul olan okula sadece 1. sınıf kaydı yapılacak, 5. sınıfa kayıt yapılmayacaktı; ortaokul olan okula ise 5. sınıf öğrencileri kayıt yapılacak, 1. sınıf öğrencileri kayıt yaptırmayacaktı, mevcut öğrenciler okulu bitirinceye kadar kendi okullarında kalacaktı. Bu anlaşılınca zaten velilerin tepkisi azaldı? ifadelerini kullandı.

?VELİLER KESİNLİKLE BAĞIŞ VERMESİN?

Velilerin gönüllerinin rahat olmasını isteyen Gül, tüm sorunları ortadan kaldırmak ve en aza indirmek için gece gündüz çalıştıklarının altını çizdi. Kayıtlar esnasında öğrencilerden bağış almayı yasakladıklarına da dikkat çeken Gül, şunları söyledi: ?Kesinlikle bağış alınmıyor. Öğrenci velilerimiz hala kayıtlar sırasında bağış isteyen okul aile birlikleri varsa vermesinler. Bu noktada olan varsa da Milli Eğitim Müdürlüğümüze başvursunlar, gereken neyse biz onu yapıyoruz.?

2011-2012 eğitim-öğretim yılının Mersin açısından çok iyi geçtiğine işaret eden Gül, SBS birincisinin Mersin'den çıktığını, TÜBİTAK projelerinde bölge birincisi ve Türkiye ikincisi, AB projelerinde yine Türkiye üçüncüsü olduklarını anımsattı. Özellikle bu başarılı çalışmalar sayesinde TÜBİTAK'ın merkezini bu sene Adana'dan Mersin'e taşıdığına işaret eden Gül, Mersin'in buna layık bir olduğuna vurgu yaptı. 2012-2013 eğitim-öğretim yılının da Mersin açısından başarılı bir yıl olmasını dileyen Gül, velilere çağrı yaparak sözlerini şöyle tamamladı: ?Ben tüm çocuklarımıza şimdiden zihin açıklığı temenni ediyorum. Velilerimizden çocuklarına sevgi göstermelerini, onlarla arkadaş olmalarını, kesinlikle baskı yapmamalarını istiyoruz. Hatta yeteneklerinin dışında farklı alanlara yönlendirmelerini istemiyoruz. Çocuğun alanı sosyal bilimlerse illa ?tıp, mühendislik okuyacaksınız' gibi baskı yapılmamasını istiyoruz. Dolayısıyla velilerimizin bu yönde hassasiyet göstermelerini istiyoruz. Biz 37 ay olanları da anaokuluna alıyoruz ve tüm 4 yaş grubunu, 48-66 ay olanları da mutlaka anasınıflarına, anaokullarına göndermelerini istiyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber