Parmak izi ile mesai kontrolü yargıya gidiyor

Haber Giriş : 27 Ağustos 2005 07:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin personelin işe devamını kontrol için uygulamayı planladığı, ?Personel Devam Kontrol Sistemi' (parmak izi okuyan sistem) dava konusu oldu.

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen), özel bir güvenlik şirketi tarafından yapılan parmak izi alma uygulamasının durdurulması istemiyle dava açtı.

Tüm Bel-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Yusuf Şenol, belediye yetkilileriyle defalarca görüşerek uygulamanın Anayasa'ya aykırı olduğunu belirttiklerini, ancak vazgeçilmediğini söyledi.

Personelin parmak izinin 27 Haziran'dan itibaren alınmaya başlandığını anlatan Şenol, 20 Temmuz'da uygulamanın yürütmesinin durdurulması talebiyle Ankara 12. İdare Mahkemesi'ne dava açtıklarını belirtti. Uygulamanın insan haklarına aykırı olduğunu öne süren Şenol, konuyla ilgili olarak Ankara Valiliği İnsan Hakları İl Kurul Başkanlığı'na da başvurduklarını söyledi.

Şenol, parmak izi vermeyen sendika üyelerinin ?baskıya maruz kaldığını' ileri sürerek, sistemin uygulamaya geçmesinin ardından 10 gün parmak iziyle giriş yapmayan memurlara, ?işten atılacaklarının' söylendiğini savundu.

KAYTARMAK İSTİYORLAR:

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, personelden parmak izi almadıklarını, yalnızca parmaktaki bazı noktaların tespitini yaptıklarını ifade etti. Sistem içinde kullanacakları makinenin parmak izi makinesi olmadığını anlatan Gökçek, şöyle devam etti: ?Bu işe ancak çalışmaktan kaytarmak isteyenler karşı çıkar. Bu işten, geçmişte suç işleyip de bugüne kadar parmak izi vermeyip, bu izle yakalanacağını düşünenler korkar. Kaytarmanın özgürlüğü olmaz. Tatbikatın değiştirilmesi kesinlikle söz konusu değildir. Tüm Bel-Sen üyeleri dahil herkes mesaiye zamanında gelip gitmeye mecburdur. Diyelim bir an için parmak izinden vazgeçildi, bu sefer belediyede saat başı imza uygulaması başlayacak. Bu olay sanırım onları daha fazla mutlu eder.'

Sistem nasıl çalışıyor?

PERSONEL Devam Kontrol Sistemi'nin çalışma prensibi çerçevesinde, kullanımı kuruma ait bilgisayara personelin kimlik bilgileri ve parmak izi bilgileri giriliyor. Mesaiye gelen personel, bilgilerin depolandığı bilgisayara bağlı optik okuyucuya parmağını gösteriyor. Bilgisayar, daha önce yüklenen bilgiyle parmak bilgisini eşleştiriyor ve bilgiler birbirini tutuyorsa personelin kuruma giriş yapmasına izin veriliyor.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber