İdil ilçesi ÖSS'de tarih yazdı

Haber Giriş : 27 Ağustos 2005 11:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şırnak'ın İdil İlçesi'nde öğrenciler, ÖSS'de tarihi bir başarıya imza attı. Yakın geçmişte üniversiteyi kazananların sayısının 3-4'ü geçmediği ilçede, bu yıl 85 öğrenci yükseköğretim kurumlarına yerleşti. İdil Kaymakamı Hasan Tanrıseven, ÖSS sonuçlarını 'İdil açısından olağanüstü bir başarı' olarak değerlendirdi.

Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) verilerine göre, Türkiye'nin sosyo-ekonomik yönden en az gelişmiş yörelerinden olan İdil'de, tarihinin en büyük ÖSS başarısını elde etmenin sevinci yaşanıyor. 65 köy ve 21 mezrası bulunan ve nüfusunun üçte ikisi kırsal alanda yaşayan İdil'de, köy ve mezralarından ilçe merkezine gelip güç koşullar altında eğitimini sürdüren gençler, üniversiteyi kazanmanın mutluluğunu yaşıyor. Birkaç yıl öncesine kadar üniversiteyi kazanan öğrenci sayısı 3-4'ü geçmezken, son 2 yılda büyük bir eğitim hamlesi gerçekleştirilen İdil'de, 57'si örgün eğitim kurumları, 28'i açık öğretim olmak üzere 85 öğrenci yükseköğretim kurumlarına yerleşmeye hak kazandı. ÖSS yerleştirme sonuçlarına göre 3 öğrenci tıp fakültesini kazanırken, ilçe birincisi Metin Okşul, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne yerleşmeye hak kazandı.
Sınavı kazanan bir grup öğrenciyi Milli Eğitim İlçe Müdürü M. Emin Bozkuş ile birlikte kabul eden Kaymakam Hasan Tanrıseven, İdilli gençlerin başarısıyla gurur duyduklarını söyledi. 2 yıldan bu yana başlattıkları eğitim hamlesinin semerelerini almaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Tanrıseven, "Bu yıl İdil'den 85 gencin yüksek öğrenim kurumlarına yerleşmesi, 67 yıllık geçmişi bulunan ilçenin tarihine geçecek bir olaydır. İlk kez bu kadar gencimiz üniversiteyi kazanıyor" dedi.

Üniversiteye yerleştirilen öğrencilere kaymakamlık olarak her yönden destek olacaklarını ifade eden Hasan Tanrıseven, "Kaydını yaptırmaya gidecek olan öğrencilerin yol masraflarını karşılayacağız. Eğitime öncelik veren sayın valimizden de, sizlere katkıda bulunulması için destek isteyeceğiz. Bölgedeki sorunları eğitimle çözeceğiz" şeklinde konuştu.

"BÖLGENİN SORUNLARI EĞİTİMLE AŞILACAK"

Kaymakamlık olarak, birinci önceliklerinin eğitim olduğunu belirten Kaymakam Tanrıseven, "Geçmiş yıllarda üniversiteyi kazananların sayısı 3-4'ü geçmezken, bugün 85 gencimizin yükseköğretim programlarına yerleşmesi olağanüstü bir başarıdır. Özverili Milli Eğitim camiamıza destekleri için teşekkür ediyor, tarihi başarıya imza atan İdillileri kutluyorum. Artık aileler ve gençler çareyi eğitimde görüyor. Bölgenin sorunları eğitimle aşılacak" diye konuştu.

İdilli gençler de, 'en büyük çare kapısı' olarak İdil Kaymakamlığı'nı gördüklerini belirterek, kendilerine destekte bulunan Kaymakam Hasan Tanrıseven'e teşekkür etti.
Hasan Tanrıseven'in 2003 yılında İdil Kaymakamlığı'na atanmasının ardından, 2 yıldan bu yana başlatılan eğitim hamlesi çerçevesinde öğrencilerin başarısı ve motivasyonunu arttıran bir dizi karar alınarak, uygulamaya konuldu. İdil'de köy ve mezralardan ilçe merkezine gelen öğrencilerin yol masrafları kaymakamlık tarafından karşılanırken, dershaneye devam eden gençlere maddi destekte bulunuldu. Ayrıca, İdil Lisesi'nde ÖSS'ye yönelik ücretsiz kurslar açıldı. "Kendi Okulunu Kendin Onar" kampanyası çerçevesinde inşaat malzemeleri kaymakamlıkça tedarik edilirken, öğrenci ve velilerin gönüllü çalışmasıyla okulların fiziki şartları daha iyi hale getirildi. İdil Kaymakamlığı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) işbirliğiyle düzenlenen "Bizim İdil Eğitim, Kültür ve Sanat Şenliği" ile öğrenciler ve velilere yönelik düzenlenen etkinliklerde eğitimin önemi anlatıldı. Kaymakamlığın talebiyle ÇYDD tarafından gönderilen bir tır dolusu kitap, ilçedeki okullara dağıtılarak kütüphaneler zenginleştirildi. Maddi durumu iyi olmayan her aileye bir koli giysi yardımında bulunuldu.

2005-2006 öğretim yılından itibaren köylerden liseye gelen kız öğrencilerin her türlü kırtasiye ve giyim masrafları da kaymakamlıkça karşılanarak, maddi imkansızlıktan dolayı kızların okutulmaması sorununun önüne geçilmesi planlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber