İran ajanı olduğu iddia edilen 9 kişi Erzurum'a getirildi

Türkiye'nin güvenliğine ilişkin verileri İran istihbaratına aktardıkları gerekçesiyle Iğdır'da gözaltına alınan 9 kişi, emniyetteki sorgularının ardından mahkemeye sevk edilmek üzere Erzurum'a getirildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ağustos 2012 13:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yaklaşık bir yıldır yürüttüğü soruşturma sonucunda İran istihbarat servisi SAVAMA'ya bağlı olarak Iğdır'da faaliyet gösterdiği ve suç örgütü kurduğu iddia edilen T.A., A.A., A.T., K.A., İ.B., S.S., M.K., N.A. ve A.Z. isimli şahıslar, 28 Ağustos'ta yapılan operasyonla gözaltına alındı. 6'sı Iğdır, 2'si ise Ağrı ve 1'i Van nüfusuna kayıtlı zanlılar Iğdır Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgularının ardından Erzurum'da savcı karşısına çıkarılıyor. Sivil plakalı bir minibüsle Erzurum Adliyesi'ne getirilen şahıslar, binaya alındıkları sırada yüzlerini kapatmadıkları görüldü.

İranlı ajanlarla ilgili operasyon 19 Ağustos 2011'de ellerinde dijital veri kaydedici cihazlarla yakalanan şahıslarla baladı. O tarihte iki İran ve bir Türk vatandaşı Devletin Güvenliğine İlişkin Verileri Temin etmek suçundan tutuklandı. Konuyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan şahıslarda elde edilen materyallerin incelenmesi neticesinde devletin güvenliğine ilişkin verileri kullanan kişiler hakkında bilgiler elde edildi. İranlı Shahram Zargham Kohei ve Mohammed Reza Esmaeılpour Ali Malek'in verdiği ifadelerden de yola çıkan polis, 28 Ağustos'ta ajan faaliyeti yürüttükleri ileri sürülen kişilere yönelik 10 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Polis operasyonda 1 adet Kaleşnikof, 1 adet av tüfeği ve İran'a iletilmek için hazırlanmış çok sayıda el yazılı istihbarat dokümanları da ele geçirdi.

Şüphelilerin bölgede stratejik öneme sahip birçok askeri birlik ve polis merkezinin fotoğraflarını casusluluk amacıyla çektiği iddia ediliyor. Casusların Suriyeli mülteciler, Kürt vatandaşları ve Türkiye'deki siyasi gelişmelerle ilgili bilgileri İran'a aktardığı ise iddialar arasında. Şahısların savcılık sorguları bittikten sonra mahkemeye sevk edilmesi bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber