Sınır Dışı Edilen Karısı İçin Hukuk Mücadelesi Başlattı

Sakarya'nın Karasu ilçesinde yaşayan Yasin Alkan, pasaport ve kimliğinin çalınmasından dolayı 7 ay önce sınır dışı edilen Türkmenistanlı eşinin çocuklarının yanına gelebilmesi için büyük bir mücadele veriyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ağustos 2012 14:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karasu ilçesinde yaşayan Yasin Alkan, 3 yıl önce Türkmen

Shahlo Kurbanova ile İstanbul'da tanışarak birlikte yaşamaya başladı. Kurbanova ve Alkan birlikte yaşadıkları dönem içinde Shahlo'nun pasaport ve kimliğinin de bulunduğu çantasını çaldırması üzerine yeniden kimlik ve pasaport çıkartma gereği görmedi. Bu süre içerisinde Shahlo'nun Türkiye'ye giriş vizesi sona erdi. İkilinin bu arada 2010 yılının Haziran ayında ikiz erkek çocukları oldu. Anne Shahlo'nun kimlik ve pasaportu bulunmadığı için evlenemediler ve buna bağlı olarak da çocuklarına kimlik çıkaramadılar.

Doğum sonrası çocuklardan birinin düşerek kafasının yarılmasından dolayı gittikleri hastane tarafından çocukların kimliği istenildi. Kimliklerinin olmadığı anlaşılınca hastane tarafından yasal işlem sürecinin başlaması amacıyla emniyet güçlerine haber verildi.

Shahlo Kurbanova, Karasu Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi tarafından tutuklanarak yasal işlemleri yapılıp 14 Şubat 2012 tarihinde sınır dışı edildi ve 2017 yılına kadar ülkeye giriş yasağı getirildi, 5 bin 200 TL de para cezasına çarptırıldı.

Aile reisi Yasin Alkan da yaklaşık 6 aydır gerek Türkiye Büyükelçiliği nezdinde Türkmenistan Devleti ile gerek Dışişleri Bakanlığı ile yasal girişimlerde bulunurken; 3 Temmuz'da Dışişleri Bakanlığı'na direk Bakan Ahmet Davutoğlu'na hitaben sorununu anlatan bir yazı gönderdi.

Bu yazının ardından Dışişleri Bakanlığı tarafından Alkan'a verilen cevapta şöyle denildi:

"Sorunun direk Türkmenistan Devletinin yasalarından kaynaklamakta olduğu ve bizim yapabilecek bir girişimimizin şu anda bir sonuç vermesinin mümkün olmadığını bildirmekle birlikte sizin bizzat karşı tarafla olan sorunu gidermeniz durumunda biz hemen 6 aylık vize vermeyi taahhüt ediyoruz. Bu da şahsın gelerek Türkiye'de gerekli işlemleri yapması için yeterli bir süredir."

Ancak Dışişleri Bakanlığının bu yazısına rağmen Türkmenistan Shahlo Kurbanova'ya gerekli izinleri vermedi. Duruma isyan eden Yasin Alkan, şöyle konuştu: "Türkmenistan devlet yetkililerine buradan sesleniyorum ve diyorum ki, bu yasanın bu kadar sert bir şekilde uygulanması hiç doğru değildir. İki

yaşındaki ikizlerin annelerinden 6 aydır ayrı yaşaması ve belki de 1 yıl daha ayrı kalması insanlıkla bağdaşmaz. Yasalar yapılırken olağanüstü durumlar gözetilerek yapılmalı ve dünya da bu böyledir. Türkmenistan Devletinden ricamız bu durumu olağan dışı görmeleri ve bizlere şu anda müstehak görülen yaşamı hak etmediğimizi kabullenmeleridir"

Diğer yandan iki yaşındaki ikizler Yaser ve Enser Alkan'ın kimlikleri baba Yasin Alkan'ın girişimleri ile ancak 10 Ağustos 2012'de çıkarılabildi. - Sakarya

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber