Danıştay, "Devlet Memurları Kanunu'na göre disiplin amirleri tarafından verilen uyarma ve kınama cezalarına karşı dava açılmasına imkan sağlayan bir düzenleme yapılmalı"

Haber Giriş : 11 Ekim 2003 12:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, "Devlet Memurları Kanunu'na göre disiplin amirleri tarafından verilen uyarma ve kınama cezalarına karşı dava açılmasına imkan sağlayan bir düzenleme yapılmalı"

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'e sunulan tavsiyeler, ilgili bakanlıklar ile AK Parti ve CHP'ye de gönderildi. Danıştay'ın hazırladığı tavsiye metninde, işleri açmak için gerekli olan evrakların da azaltılması istendi.

Emekli Sandığı yenilenmeli

Danıştay'ın yasalarda istediği değişikliklerle ilgili tavsiyelerden bazıları şöyle: Hakim ve savcılar ile yüksek yargı organları mensuplarının, bir siyasi parti ile üyelik ilişkisi içinde olmaları tarafsızlıklarına kuşku düşüreceğinden, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'da yer alan hakim ve savcılar ile yüksek yargı organları mensuplarına mahalli idareler ve milletvekili genel ve ara seçimlerinde adaylığı veya seçimi kaybetmeleri durumunda eski görevlerine dönme imkanı veren düzenleme kaldırılmalı.
Devlet Memurları Kanunu'na göre disiplin amirleri tarafından verilen uyarma ve kınama cezalarına karşı dava açılmasına imkan sağlayan bir düzenleme yapılmalı. Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu'nun tümü gözden geçirilerek günümüzün sosyal devlet anlayışı ve Anayasa'nın ?Herkes sosyal güvenlik hakkına sahip olup devlet bu güvenliği sağlayacak tedbirleri almak ve teşkilatı kurmak zorundadır? hükmüne uygun olarak yeniden yapılandırılmalı. Sosyal güvenlik kuruluşları, tek çatı altında toplanmalı ve sosyal güvenlik hakkından yararlanacak tüm kesimlerin bu haktan adil, eşit ve farklı uygulamalara yol açmayacak biçimde aynı ölçüde yararlanmasının sağlanması gerekir.

Yasalar birleştirilsin
Danıştay'ın açıklamasında, işyeri açılma konusunda şöyle denildi: ?Sıhhi ve gayri sıhhi işyerlerinin açılışı ve denetimi birçok yasanın konusunu oluşturuyor. Yani, bir işyeri için bir çok idareden izin almak gerekiyor. İmkan ölçüsünde yasalar birleştirilmeli ya da temel alınan bir yasa doğrultusunda alınan izin, diğer genel veya yerel yönetimleri de bağlayacak bir özelliğe kavuşturulmalı?

internethaber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber