Edirne'de bu yaz sıcaklıklar son 70 yılın en yüksek değerine ulaştı

Edirne'de, çeltik tarlalarından kaynaklandığı iddia edilen sera gazları nedeniyle son 70 yılın en sıcak günlerinin temmuz ve ağustos aylarında yaşandığı bildirildi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Eylül 2012 15:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Trakya Doğal Kaynakları ve Enerji Derneği Başkanı Yük. Müh. Hüseyin Erkin, yaptığı yazılı açıklamada, Edirne'de ekim alanları 300 bin dekarın üzerine çıkan, çeltik alanlarında da oluşan metan gazı ve su buharının sera etkisinin bu yaz çok daha net hissedildiğini belirtti. Son çeyrek yüzyılda, atmosferde hızla artan sera gazı etkisinin, bazı bölgelerde iklimsel döngüyü etkileyerek, mevsimsel yaz ve kış aylarında, lokal olarak anormal yağış, sıcaklık veya soğuk etkisine tesir ettiğini vurgulayan Erkin, şöyle devam etti:

"Bu yıl ülke genelinde sıcak bir yaz geçirmekteyiz. Sıcak illerden biri de Edirne olmaktadır. Komşu illerimiz Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale'den birkaç derece daha yüksek seyreden Edirne'deki sıcaklık, bazı günler güney illerimizle aynı olmuştur. Son 70 yıllık periyot incelendiğinde, kırklı ve ellili yıllarda benzer sıcaklıklar görülmüş, fakat en sıcak günler 2012 Temmuz-Ağustos aylarında seyretmektedir. Güney illerine nazaran güneşli Ekvatoral bölgeye daha uzak olan Edirne'de sıcaklık neden bu yıl anormal artmıştır? Bunun en büyük sebebinin, bölgemizdeki sera gazları artışı olduğu kanaatindeyim. Su buharının sera gazı olarak etkisi de yüksek seviyededir. Metan gazının oluşumuna sebep olan çeltik tarlalarındaki artış son yıllarda giderek artmaktadır. Münavebe yapılmadan ekilen çeltik arazilerinde metan gazı oluşumu esnasında su buharı da oluştuğu için sera gazı etkisi daha fazla oluşmaktadır. Drenajı iyi yapılmamasından toksitesi artmış bu arazilerde, metan üretimi de artmaktadır. Edirne'de ekimi yapılan yaklaşık 300 bin dekardan fazla çeltik alanında oluşan metan gazı ve su buharı sera etkisi bu yaz çok daha net hissedilmiştir. Bu yaz olduğu gibi gelecek yıllarda da yüksek seyreden sıcaklıklarda metan gazı oluşumu sonunda sera gazı etkileri daha fazla hissedilecektir. Bölgesel olarak Edirne'deki sıcaklık artışına sebep olan sera etkisinin, ilgili kurum ve bilimsel kuruluşlarca detaylı olarak incelenmesi gerektiği kanaatindeyim."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber