Tarımın TÜBİTAK'ı geliyor

Haber Giriş : 29 Ağustos 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesindeki araştırma enstitülerinin sayısı 60'dan 7'ye indirilecek. Yönetimine çiftçi temsilcilerinin de alınacağı enstitülerin TÜBİTAK gibi bir üst kurulu olacak.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bünyesinde kurulu bulunan 60 araştırma enstitüsünün sayısını 7'ye indirmeye hazırlanıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de 7 cografi bölgenin her birinde bir araştırma enstitüsü olacak şekilde yeniden yapılanmaya gideceklerini belirterek, diğer enstitülerin ise ana enstitülere yardımcı olacak istasyonlar şeklinde çalışacağını söyledi. Eker, bu enstitülerin sayısını azaltarak özerk bir yapıya kavuşturacaklarını ifade ederek, "Enstitülerin Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) gibi bir üst kurulu da olacak. Yönetimine çiftçi temsilcilerini de alacağız" dedi.
Eker, Referans'a yaptığı açıklamada Türkiye'de klasik kamu kuruluşlarının bir çoğunun aldığı halin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde de görüldüğünü, bir büyüme ve şişme görüntüsü bulunduğunu anlatarak, "Araştırma kuruluşlarının çoğu, bir tek konuda çalışıyor. Fındık Araştırma Enstitüsü gibi mesela. Bir çoğu da atıl" diye konuştu. Türkiye'deki araştırma yapma sisteminin de yanlış olduğunu anlatan Eker, araştırma talebinin normalde sahadan gelmesi gerektiğini, ancak şu anda araştırma talebinin araştırıcının kendisinden geldiğini bildirdi. Araştırmacının 'Ben bunu araştırırım' veya hocası asistanına dosyasındaki konu başlıklarından 'birini seç' diyerek konunun belirlendiğini belirten Eker, "O konu araştırılır, sonra rafa kaldırılır. Kamu araştırma kuruluşlarında da buna benzer bir sorun var. Kamu araştırma kuruluşlarının özellikle saha ile birlikte çalışması lazım. Ismarlama araştırma yapılmalı. Benim şu ürünümde şöyle bir sorun var, bunu araştırın demeli. Hatta belki araştırma talebinde bulunan kişi veya kuruluş o araştırmanın maliyetine katkıda da bulunmalı. Taşın altına elini koysun, çünkü o araştırmanın sonucuna göre de geliri artacak" diye konuştu.

Maaşları da farklı olmalı
Bakanlık bünyesinde 60 tane araştırma enstitüsü bulunduğunu ve bunları Türkiye'deki 7 cografi bölgenin her birinde bir tane olacak şekilde yeniden yapılandırmak istediklerini anlatan Eker, "Her enstitü kendi bölgesine hizmet etsin. Diğerleri de eğer ihtiyaç varsa, onların altında gerekirse istasyon olarak çalışsın. Buradakiler, herkesin aldığı maaşı alırlarsa araştırmacı olmazlar. Maaşın da performansa göre verilmesi gerekir. Yani sonuçta enstitülerin sayısı azalacak ve özerk olacak diyoruz. TÜBİTAK gibi bir üst kurulları da olacak. Yönetiminlerine çiftçi temsilcilerini de alacağız. Ziraat odalarını alacağız. Böylece onlar da enstitüye sahadan gelen talepleri iletebilecekler" dedi.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber