Görüşmeler sürüyor...Rakamlar gece yarısına doğru netleşecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Ağustos 2005 20:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu görüşmelerin son günü hareketli saatlere sahne olmaya devam ediyor. Görüşmelerin dördüncü turu bugün saat 14:00'da başlamış ve saat 17:40 gibi ara verilmişti. Toplu görüşmelere 20:30'dan itibaren kalındığı yerden devam edilmeye başlandı.

Toplantıya sürpriz bir kararla Başbakan'ın katılması damgasını vurdu. İlk aranın verilmesiyle birlikte Başbakan Erdoğan, Başbakanlık binasında Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve yetkili sendika yöneticileriyle yaptığı toplantıya, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı da çağırdı.

Başbakanlık'ta yapılan görüşme ilk olarak Bakan Şahin ile Erdoğan arasında başlamış, Hükümet kanadının kendi içinde görüşmelerinin tamamlanmasından ardından Erdoğan daha sonra toplantıya sendika yöneticilerini de çağırarak biraraya gelmişti.Yaklaşık 1 saat 15 dakika süren toplantıda net bir rakam çıkmadı.

Erdoğan ile yapılan görüşme sonrasında bir açıklama yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, Erdoğan ile herhangi bir rakam konusunda konuşulmadığını ancak Erdoğan'ın memurların istediği 5.2 katrilyonluk zammı revize etmelerini istediğini aktardı. Hükümetin henüz herhangi bir rakam önermediğini kaydeden Aksu, 20.30'da başlayacak görüşmede her iki tarafın da bir rakam getireceğini söyledi. Gece yarısından sonra rakamların netleşerek, mutabakat metninin imzalanmasının öngördüklerini ifade eden Aksu, "Umutluyuz; inşallah aklı selim galip gelecek" dedi. Kamu personeli rejimi, sözleşmeli personel, sağlık sistemindeki döner sermaye, öğretmen tazminatlarının diğer idari kadroya dağıtılması konularının ele alındığını ifade eden Aksu, alt kademede çalışan memurlara yönelik sorunları da Başbakan Erdoğan'a ilettiklerini söyledi. Aksu, 4 katrilyon lira civarındaki zam oranında Kamu-Sen ile anlaştıkları, ancak KESK'in itiraz ettiğini söyledi. Aksu, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in de toplantıya katıldığını ama ellerini sıkmadığını belirtti.

Öte yandan, Erdoğan'ın, öğretmenlere eğitim öğretim yılı başında verilen 400 YTL'lik tazminatın tüm eğitim personeline verilmesi için talimat verdiği öğrenildi.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da konfederasyon başkanları ile birlikte Başbakan Erdoğan'la geniş katılımlı toplantı sonrasında bir açıklama yaptı.

Tombul, toplu görüşmelerin, 4. turunda önemli bir aşamaya gelindiğini belirterek, hükümetin önerilerini yenileyen bir aşamaya geldiğini kaydetti. 2006 için toplam ödeneğin 3.2 katrilyon lira olarak belirlenen zam oranını Başbakan ile görüştüklerini belirten Tombul, görüşmede bu oranın 4 katrilyonun altında olması gerektiğinin söylendiğine bildirerek, "3.2 katrilyonun 4 katrilyona bile çıkma olanağı yoksa bu, bize göre kabul edilebilir sınırlar içinde değildir" şeklinde konuştu. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'le yeniden bir araya geleceklerini belirten Tombul, bu görüşmenin gecenin geç saatlerine kadar süreceğini söyledi. Başbakan Erdoğan'a Eğitim-Sen'in bir talebini de ilettiklerini söyleyen Tombul, her eğitim-öğretim başında öğretmenlere verilen eğitim-öğretim tazminatının tüm eğitim çalışanlarına verilmesi önerisi üzerine Başbakan Erdoğan'ın Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'i arayarak, bu konuda talimat verdiğini ifade etti. Ayrıca Tüm-Bel-Sen'in toplu görüşme sonunda İçişleri Bakanlığı ile sorunlar çıktığını belirten Tombul, grev ve toplu sözleşme için adım atılırken, 10 yıldır yapılan toplu görüşmelerin iptal edilmesinin yanlış olduğunu dile getirdiklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın bu konuda İçişleri Bakanı ile görüşeceğini söylediğini kaydeden Tombul, ayrıca sendikalar sorunları da görüştüklerini bildirdi. Tombul, mali konularda henüz bir anlaşma zemini doğmadığını belirterek, daha önce 950 YTL olan en düşük kamu çalışanı maaşının 886 YTL'ye indirdiklerini ve bu rakamı da yeniden revize ederek, 800 YTL'ye çektiklerini belirterek, "Aradaki makasta hala ciddi bir ilerleme yok. 3.2 katrilyon içindeki ek ödemelerde çok önemli. Artışlar emeklilere yansımıyor, emeklilik aşamasına gelen memurlar, emekli olmaktan ürküyor. Henüz kabul edilebilecek bir sınırda değiliz" şeklinde konuştu.

Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber