Samanın balyası 12 TL'ye çıktı

Mersin'in Tarsus ilçesi Süt Üretici Birliği Başkanı Yılmaz Karabulut, sütte girdi maliyetlerinin son 2 ay içinde geçen yıla göre 3 kat arttığını, yetiştiricinin saman bulmada zorluk çektiğini söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Eylül 2012 09:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkan Karabulut, sütte girdi maliyetlerinin arttığını, yem, saman ve saman balyasında satışların 'Ben istediğim fiyata satarım' düşüncesindeki kişilerin eline geçmemesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın konuya bir an önce el atmasını istediklerini söyledi.

Geçen yıl saman balyasının kilogramı 4 liradan satılırken, bu yıl ağustos ayı sonu itibariyle 12 liradan satılmaya başlandığına dikkat çeken Karabulut, İç Anadolu Bölgesi'ndeki kuraklığın süt sığırcılığını olumsuz etkilemesinden korktuklarını kaydetti.

Karabulut, konu ile ilgili açıklaması şöyle:

?Kuraklığa bağlı kaba yem açığı ülkemizde saman, yem ve balya samanını karaborsaya düşürdü. Saman balyasının kilosu bir anda 4 liradan 12 liraya yükseldi. Buna karşı 7 aydır süt fiyatları yerinde sayıyor. Karaborsanın önüne geçilmezse süt üreticisi mağdur oldu. Kuraklığa bağlı diğer ülkeler kaba yem ve süt yemi açığını yüzde 80 oranında kapattığı için sattığı sütten para kazanıyor. Bizde ise üretici para kazanamadığı için ineğini kilosu 6 liraya kasaba gönderiyor. Bu da ülke hayvancılığın bitme noktasına gelindiğinin, her geçen gün dişi hayvanların kesildiğini için buda hayvancılığa çok büyük zarar veriyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve ilgili birimlerin bir an önce konuya el atmasını istiyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber