Erzurumlu kadınlar 'Obezite ile mücadelede ben de varım' diyecek

Erzurum İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü (GHSİM) obezite ile mücadele etmek için ortak bir çalışma başlattı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Eylül 2012 17:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Obezite ile mücadelede ben de varım' ismi verilen çalışmayla kadınların spor başlatılması hedefleniyor.

Yakutiye Kent Meydanı'nda projenin tanıtımıyla ilgili açılan stantta konuşma yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Cumhur Hakkı Çankaya, son yıllarda tüm dünyada obezitenin görülme sıklığının giderek arttığını belirterek, " Yapılan çalışmalar; yaş, cinsiyet gibi özelliklerinin yanında beslenme alışkanlıklarının, sigara alkol tüketimi ile fiziksel aktivite azlığı gibi yaşam biçimi faktörlerinin de obeziteden sorumlu olduğunu göstertmektedir.? dedi. Eski dönemlerde şişmanlığı bir güzellik ve sağlıklı olma göstergesi kabul edildiğini hatırlatan Çankaya, yapılan bilimsel çalışmalarla şişmanlığın aslında bir hastalık olduğunun ortaya konulduğunu söyledi.

Obeziteye neden olan en önemli faktörün yanlış beslenme ve aktivite yetersizliği olduğunu ifade eden Çankaya, ?Bu nedenle ilimizde düzenli olarak yeterli, dengeli beslenme eğitimleri verilmektedir. 'Obeziteyle mücadelede ben de varım.' projesiyle de bayanlarımızın düzenli fiziksel aktivite alışkanlıklarının kazandırılması hedeflenmektedir.? şeklinde konuştu. Projenin gönüllük esasına dayandığını aktaran Çankaya, spor yapan bayanlara hekimler tarafından bilgi de verileceğini belirtti. Spor salonlarında ise hekimler hazır bulunacağını, uzak mesafelerde oturanların ise GHSİM tarafından ücretsiz servislerle spor salonlara taşınacağına dikkati çekti.

TÜRKİYE'DE ERKEKLER, 12 YILDA 8, KADINLAR, 6 KİLOGRAM DAHA ŞİŞMANLADI

Türkiye'de yapılan araştırmalarda obezite sıklığının yüzde 32 olduğunu belirten Çankaya, erkeklerde kilo fazlalığı, kadınlarda ise obezite olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de 2. Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması'nda 12 yıl içinde kadınlar 6 kilogram, bel çevresi 6 santim, kalça çevresi 7 santim arttığını söyleyen Çankaya, ?Bu çalışmada erkeklerin 8 kilogram, bel çevresinde 7 santim, kalça çevresi ise 2 santim arttığı görüldü.? diye konuştu. Çankaya obezitenin sadece yetişkin kadın ve erkeklerde değil, çocuk ve gençlerde de görüldüğünü söyledi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fatih Çintimar ise projenin çok faydalı olacağını düşündüklerini ifade etti. Her yaştan insanın harekete geçmesi için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Çintimar şu bilgileri verdi: ?Bayanlara yönelik yapılan bu çalışmanın bir başlangıç olmasını istiyoruz. Yaşlı ve çocuk vatandaşların da spor aktivitelerine katılmasını istiyoruz.?

Kent meydanında kurulan stantlarda vatandaşlar, boy ve kilolarını ölçtürerek, beden kütle indeksine kilolarını değerlendirdi. Ayrıca 'Obezite ile mücadelede ben de varım' programına katılmak isteyen bayanlarda kayıtlarını yaptırdı. Erzurum İl Halk Sağlığı Müdürlüğü projeye katılanlara tişört hediye etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber