Kadın Müftü adayları sınavda döküldü

Haber Giriş : 31 Ağustos 2005 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet, ilk defa kadın müftü yardımcıları atamak için sınav yaptı. Adaylar zorlu sınavda başarısız olunca 15 kadrodan sadece 2 tanesi doldurulabildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı sessiz sedasız ama önemli bir adım attı. Kayseri ve Antalya'da müftü yardımcısı olarak ilk defa 2 bayan görevlendirildi. Ancak 15 ilde bu yeniliğe gitmeyi planlayan Diyanet, sınava giren bayan adayların çok yetersiz olması nedeniyle reform niteliğindeki uygulamasını hayata geçirmekte zorlanıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Kanunu'nda yapılan değişiklikle kadınlara il müftülüklerinde görev alabilme yolu açılırken, 13 yeni bayan müftü yardımcısı almak için Eylül ayında yeni başvurular alınacak.

48 adaydan 2'si başarılı

Diyanet'in "Bayan müftü yardımcısı sınavı" için yoğun ilgi olurken, 200 civarındaki ön başvurudan aranan şartlara uygun sadece 48 adayın başvurusu kabul edildi. Diyanet başvuru sırasında gösterdiği özeni sınavlarda da sürdürdü. Diyanet'in yönelttiği zor sorular karşısında, sadece 2 aday başarılı olurken, 46 bayan müftü adayı, kendilerine yöneltilen ayrıntılı Kur'an-ı Kerim, Arapça, Tefsir, Hadis, Kelam ve Fıkıh sorularının büyük kısmını yanıtlayamadı. Diyanet yetkilileri yazılı sınavın yanısıra bayanları mülakata da tabii tuttu. Ancak bayanlar sözlü sınavda da aranan niteliklerde çıkmadı.

Arapça'daki lehçe farklılıklarından, hadislerinin sahih kaynaklarına kadar farklı konulardan oluşan soruları yanıtlamaya çalışan bayanlar, vaaz verme yetenekleri bakımından da sınava tabii tutuldular. Adaylar sınav için özel vaaz da hazırladılar. 48 bayandan vaaz dinleyen Din İşleri Yüksek Kurulu üyeleri dinledikleri vaazları 'heyecansız verdikleri, içerik yönünden zayıf kaldığı' gibi gerekçelerle başarısız buldu. Yazılı ve sözlü sınavda soruların neredeyse tamamını yanıtlayarak kurul üyelerine 'heyecanlı' ve 'içerikli' vaazlar sunan 2 adaydan Cansever Dokuz Kayseri'de, Şerife Hanım Altıner de Antalya'da geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız göreve başladı.

Deneyimsizlikten dolayı sınavı kazanamadım

Türkiye'de ilk kez açılan kadın müftü yardımcısı kadrosu için sınava giren 48 adaydan Jale Şimşek ve Safiye Süngü, sınavdan önce "Kadın, erkeğin zulmünü dinin gereği sanıyor, doğruları anlatacağız" demişlerdi. Sınavı kaybeden Şimşek, ilk kez gerçekleştirilen sınavda deneyimsizlikten dolayı başarısız oldukarını belirtti. İstanbul Müftülüğü'nde fetva veren Nevin Meriç ise bir ilki gerçekleştirmişti ve görevi o dönem çok konuşulmuş ve tartışılmıştı.

Kadın müftü sadece bizde ve Hindistan'da bulunuyor

Sınavı başarıyla geçen ve 2 ilde yeni görevlerine başlayan Cansever Dokuz ve Şerife Hanım Altıner, gerektiğinde müftülere vekalet edebilecekler. Ancak bayan müftü yardımcılarının çok merak edilen 'fetva hazırlama' konusunun dışında tutulduğu ve daha çok idari görev yaptıkları belirtildi. İslam dünyasında müftülüklerde kadınların görevlendirilmesi uygulaması Türkiye'den başka sadece Hindistan'da uygulanıyor.

Bayanlara bayan vaizeler

Bayan müftü yardımcılarının illerde işlerini kolaylaştırmak üzere, yardımcı olarak bayan vaizeler de görevlendirildi. Türkiye'nin çeşitli illerinde halen 196 tane vaize görevlendiren Diyanet, 2005 sonuna kadar vaize bulunmayan Afyon, Aksaray, Bilecik, Bitlis, Çankırı, Eskişehir, Kars, Kırıkkale, Muş, Nevşehir, Osmaniye ve Batman gibi illere de atama yapacak. İkinci "Bayan müftü yardımcılığı sınavı" ise Ekim ayında yapılması planlanıyor.

Kadın müftü gerekliydi

İlahiyatçı Dr. Hidayet Ş. Tuksal: "Müftülüklere yardımcı olarak bayan atanmasında çok geç bile kalındı. İslam tarihinde kadının arkalara atıldığı gibi yanlış görüşleri engellemek için şimdiye kadar bu adımlar atılmalıydı."

İlk müftü Hz. Aişe'ydi

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis kürsüsü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu, kadın müftü yardımcılarının atanmasının çok faydalı bir uygulama olacağını savundu. Benzeri uygulamanın tarihte çok fazla bulunmadığını kaydeden Kırbaşoğlu, "Çok fazla örneği olmasa da Hz. Aişe validemiz en güzel örneğidir" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber