Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu Bursa ve Yalova şantiyelerinde çalışma başladı

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin yap-işlet-devret modeli ile tek seferde yapacağı en büyük projesi olan Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunda çalışmalar devam ediyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Eylül 2012 16:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Otoyol AŞ Yapımdan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı A.Cemalettin Kocamanoğlu, Gebze-Orhangazi Bursa'ya kadar olan kesimi 3,5 senede tamamlayarak hizmete açmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Ülke nüfusunun üçte birinin yaşadığı İstanbul, Kocaeli ve Bursa illerinin bulunduğu Marmara Bölgesi ile Balıkesir, Manisa ve İzmir illerinin yer aldığı Ege Bölgesi'ni 3,5 saatte birbirine bağlayacak olan Gebze ? Orhangazi ? İzmir otoyolu çalışmaları devam ediyor. Gezi kapsamında İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü Hersek şantiyesi, V5 Viyadüğü şantiyesi, V2 Viyadüğü şantiyesi, Samanlı Tüneli Çıkış şantiyesi ziyaret edildi. Şantiye gezisine Otoyol AŞ Yapımdan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı A.Cemalettin Kocamanoğlu, Otoyol AŞ Asma Köprü ve Güney Yaklaşım Viyadüğü'nden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nebil Öztürk, Otoyol AŞ Yapım Proje Müdürü Kutlu Katar ile Otoyol AŞ Teknik Müdürü Nurettin Akdeniz katıldı.

Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük yap- işlet? devret projesi olan Gebze ? Orhangazi - İzmir Otoyolu Projesi için oluşturulan konsorsiyumda Türkiye'nin önde gelen inşaat firmalarından Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi, Yüksel ve Göçay İnşaat yer alıyor. Bu 6 firmanın oluşturduğu güç birliği ile 20 Eylül 2010'da kurulan Otoyol Yatırım ve İşletme AŞ, projenin tamamından sorumlu. 22 yıl 4 aylığına (yapım+ işletme) ihale edilen otoyol projesi, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü, 377 kilometre otoyol, 44 kilometre bağlantı yolu ve finansman maliyetleri ile birlikte yaklaşık 9,5 milyar dolarlık bütçesi ile dev büyüklükte bir inşaat projesi. Yapım süresinin ise 7 yılda tamamlanması hedefleniyor.

Türkiye ekonomisinin belkemiğini oluşturan Marmara ve Ege bölgelerini birbirine bağlayacak otoyol, bölgeler arasındaki mevcut devlet yoluna göre güzergahı yaklaşık 140 kilometre civarında kısaltacak ve 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresini 3,5-4 saate indirecek.

?BURSA'YA 3,5 YIL İÇİNDE ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ?

Otoyol AŞ Yapımdan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı A.Cemalettin Kocamanoğlu, proje hakkında şu bilgileri verdi: "Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu toplam 421 kilometre uzunluğunda. Bunun en önemli parçaları, Gebze, Orhangazi ilk 43 kilometrede bulunuyor. Bir asma köprü, peşinden, güney yaklaşım viyadüğü diye adlandırdığımız çelik yapı, uzun bir viyadük ve bir de tünelimiz var. Tam bunların süreleri, hem düşünüldüğünde hem de Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan kamulaştırmaların bu tarafa yapılmasından dolayı, çalışmalarımızı burada konsorsiyuma oluşturan 6 firmanın öz kaynaklarıyla başladık. Hedefimiz, Gebze-Orhangazi Bursa'ya kadar olan kesimi 3,5 senede tamamlayarak hizmete açmak akabinde İzmir'e olan kesimi de sözleşmesinden olan süresinden daha evvel bitirebilmek. Bu hedef doğrultusunda ilerliyoruz. Bu hızla devam edeceğiz. Ve hedefimizi tutturacağız.? Koamanoğlu, yatırımın miktarının bindirmelerle birlikte 9.5 milyar dolar olduğunu ifade etti.

?HER TÜRLÜ GÜZERGAH DEĞİŞİKLİĞİNE HAZIRIZ?

Bursa'da yaşanan Uluabat Gölü'nün çevresinden geçecek olan yol hakkında son gelişmeleri değerlendiren Kocamanoğlu, ?Genel anlamda bu proje ihale edilirken, yapılacak otoyolun nereden geçeceği, nasıl geçeceği belliydi. Bize ihale aşamasında verilmişti. Proje anlamında çok müdahil olma şansımız yok. Hazır elimizde bir proje var. Yalnız değişmesi gereken kısımlarda ön hazırlıkları yaparak alternatifler sunuyoruz. İdare onların içinden uygun olanı çekerek talimat veriyor. Oradan devam ediyoruz. Olası güzergah değişikliklerine hazırlığımız var. Çok değişiklik olacağını zannetmiyorum. Artık ufak tefek değişiklikler olur. Vakit kaybettirecek değişiklik yok.? dedi.

Otoyol AŞ Asma Köprü ve Güney Yaklaşım Viyadüğü'nden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nebil Öztürk, bin 550 metre orta açıklığı olan dünyanın 4. büyük asma köprüsünü inşa edeceklerini, inşaatın 2015 yılında trafiğe açılacağını kaydetti. Öztürk, köprüden geçiş için otoyollardan farklı FSM ve Boğaziçi köprülerinde olduğu gibi ayrı bir ücretlendirme olacağını söyledi.

?TÜRKİYE'NİN EN UZUN OTOYOL TÜNELİ?

Samanlı Tüneli Çıkış şantiyesi Şefi Abdullah Kürşat Erol ise Türkiye'nin en uzun otoyol tünelini inşa ettiklerini ifade etti.

Proje kapsamında inşa edilecek ve İzmit Körfezi'ni kuzey kıyısındaki Dilovası'ndan güney kıyısındaki Hersek Burnu'na bağlayacak İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü dünyanın dördüncü, Avrupa'nın ise en büyük ikinci asma köprü projesi olma özelliğini taşıyor. Köprü ile halihazırda karayolu ile bir saat 10 dakika, feribot ile 60 dakika olan Körfez geçiş süresi 6 dakikaya inecek.

Otoyol AŞ tarafından Fatih Sultan Mehmet ve Haliç köprülerinin yanı sıra dünyanın en uzun asma köprüsünü tamamlayan Japon IHI firması ile yine Japonya'nın önde gelen firmalarından ITOCHU'nun oluşturduğu konsorsiyuma taşere edilen ve proje bedeli yaklaşık 1.1 milyar dolar olan köprünün, 2015 yılında tamamlanması hedefleniyor.

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin bu özellikleri ile yılda yaklaşık 870 milyon TL tasarruf sağlanması öngörülüyor. Projenin büyüklüğü, finans maliyetleri hariç, 6.5 milyar dolarlık yatırım maliyeti ile 50 ülkenin yıllık bütçesinden fazla; maliyeti ve büyüklüğü ile şu anda Avrupa'nın ve dünyanın sayılı büyüklükteki projelerinden birisi olma özelliğini taşıyor.

Proje 377 kilometre otoyol ve 44 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 421 kilometre uzunluğunda. Proje kapsamında toplam 18 bin 212 metre uzunluğunda 31 adet viyadük, toplam 5 bin 142 metre uzunluğunda 2 adet tünel, 209 adet köprü, 21 adet gişe alanı, 8 adet Otoyol Bakım İşletme Merkezi, 7 adet servis alanı ve 7 adet park alanı yer alıyor.

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün uzunluğu yaklaşık 3 bin metre ve ana açıklığı ise bin 550 metre olacak. Güzergahtan direkt ve dolaylı olarak 18 şehrin fayda sağlaması ve proje kapsamında çok geniş bir istihdam alanı oluşturması planlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber