Tüpraş'ta ihale, Devlerin savaşına sahne olacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ağustos 2005 20:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özelleştirilmesi uzun süredir tartışma konusu olan TÜPRAŞ ihalesi, devlerin savaşına sahne olacak.

TÜPRAŞ'taki yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin özelleştirilmesi için açılan ikinci ihaleye başvuran 4 ortak girişimin 4'ü de ön yeterlilik aldı.

Avrupa'nın 5. büyük rafinaj kapasitesine sahip TÜPRAŞ'ın ikinci kez özelleştirilmesi girişiminde sona yaklaşılıyor. Konsorsiyumların bildirilmesi için belirlenen sürenin dolması ile beraber önde gelen yerli ve yabancı grupların TÜPRAŞ'a talip olduğu ortaya çıkmıştı. Koç Holding'in petrol devi Shell ile, Petrol Ofisi'nin Arap şirketi Acquisition Consortium OGG ile, Çalık Enerji'nin ise Hindistan'ın en büyük petrol şirketi olan Indian Oil ile birlikte hareket etme kararı almıştı.

İptal edilen ihalenin Tatneft ile birlikte galibi olan Zorlu ise bu sefer Polonyalı PKN ile ihaleye katılacağını açıklamıştı. Başvuruları incelen Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), yazılı bir açıklama ile tüm ortak girişim gruplarının ön yeterlilik aldığını duyurdu. Böylece, TÜPRAŞ ihalesinin devlerin savaşına sahne olacağı kesinleşti.

2 Eylül'de alınacak tekliflerden sonra firmalarla pazarlık aşaması başlayacak. Bu sürecin 10 gün içerisinde açık artırmayla sonuçlandırılması bekleniyor. TÜPRAŞ, yılın ilk yarısında 293.2 milyon YTL net kar etti. Şirketin bu yılın ikinci çeyreğinde net karı ise 250 milyon YTL oldu. TÜPRAŞ'ın ikinci çeyrekteki cirosu 3.66 milyar YTL olurken, altı aylık ciro 6.33 milyar YTL düzeyinde gerçekleşti.

TÜPRAŞ'ın ilk halka arzı 30 Mayıs 1991 yılında yapılmış ve yüzde 2.5'lik hisseleri halka açılmıştı. Nisan 2000'deki ikinci halka arzdan toplam 1.2 milyar dolarlık kaynak elde edilmişti. ÖİB, TÜPRAŞ hisselerinden yüzde 14.76'sını mart ayında İMKB Toptan Satışlar Pazarı'nda yabancı fonlara sattı ve buradan da 446 milyon dolarlık kaynak temin edildi. Bütün bu satışlardan sonra TÜPRAŞ'ın halka açıklık oranı yüzde 49'a ulaşırken, geri kalan yüzde 51'i de blok olarak satışa çıkartıldı. TÜPRAŞ'ın yüzde 65.76'sının özelleştirilmesi için geçen yılın ocak ayında yapılan ihalede en yüksek teklifi 1.3 milyar dolarla Tatneft-Zorlu Grubu ortaklığı vermişti. Ancak daha sonra Danıştay satışı iptal etmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber