Tarımda istihdam yüzde 23 arttı

Son yıllarda yakaladığı büyüme ve istihdam rakamları ile Batı Akdeniz Bölgesi ekonomisinin lokomotifi konumuna yükselen tarım sektörü, bu performansını 2012 yılının ilk 6 ayında da sürdürdü.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Eylül 2012 12:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Batı Akdeniz bölgesinin insan kaynakları platformu 'bagevkariyer.com'un istihdam endeksi verilerine göre bu yılın ilk 6 ayında tarım sektörünün istihdam rakamlarında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 oranında artış görüldü. Aynı dönem içerisinde BAGEV Kariyer veritabanında sektörle ilgili toplam 33 yeni iş ilanı yayınlanırken, yaklaşık 70 kişiye yeni iş imkanı doğdu. En çok istihdam artışı işçi aile ve ziraat mühendisinde oldu.

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Adar, tarım sektörünün istihdam haritasına bakıldığında son bir yıllık dönemde özellikle işçi aile alanında istihdamın yoğunlaştığını söyledi. Adar, ?Tarım sektöründen gelen istihdam rakamlarının yüzde 23 seviyesine ulaştığı görülüyor. Son birkaç yıldır özellikle Batı Akdeniz Bölgesi'nde tarım sektörünün daha da yaygınlaşması ve bu alanda birçok yeni firmanın ortaya çıkması, bu trendin başlıca nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.? değerlendirmesini yaptı.

2012 içinde tarımda en çok eleman aranan şehirlerin başında Antalya gelirken, bu ili sırasıyla Burdur, Isparta, İstanbul, Adana, Afyonkarahisar ve Ankara takip ediyor. İş ilanlarında eğitim kriterine bakıldığında, lise mezunlarına gelen iş talep oranı yüzde 40 iken, ilkokul mezunları için bu oran yüzde 30'larda seyrediyor. Ahmet Adar, bu durumu ?Tarım; ilkokul ve lise mezunları için çok önemli bir kariyer alanı olarak öne çıkıyor.? sözleriyle değerlendirdi.

Sektörde en çok talep edilen ilk 10 pozisyon tarım işçisi, muhasebe elemanı, ziraat teknikeri, gıda mühendisi, mesul müdür, veteriner hekim, ziraat mühendisi, ekskavatör operatörü, pazarlama ve ihracat sorumlusu olarak sıralanıyor.

İstihdam endeksi verilerine göre ağustos ayında veritabanında toplam 280 iş ilanı yayınlandığını belirten Adar, ?Bu rakam yaklaşık 8 bin kişi için iş fırsatı demek. Bu rakam, bir önceki aya göre yüzde 2, Ağustos 2011'e göre yüzde 23, Ağustos 2010'a göre ise yüzde 53 artış yaşandığına işaret ediyor.? değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber