Zincirli Höyük'te 7. etap kazıları başladı

İslahiye ilçesine bağlı Fevzipaşa beldesinde bulunan Zincirli Höyük'te Chicago Üniversitesi tarafından yürütülen kazıların 7. etabına başlandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Eylül 2012 12:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Chicago Üniversitesi öğretim üyesi Prof Dr. David Schloen başkanlığında ABD, Kanada gibi yabancı üniversitelerden ve Türkiye'den öğrenci ve arkeologların bulunduğu 22 kişilik uzman ekip ile bölgeden 50 işçi kazıya başladı. Çalışmalar, 40 hektarlık 6 ayrı alanda devam ediyor.

Bu yıl ekim ayının ilk haftasında sona erecek kazıların 5 bin yıllık bir tarihi kapsayan ''Sam'al kenti''nin ortaya çıkarılması, şehrin mimari yapısı ve savunma mimarisinin nasıl inşa edildiğini görebilmek için aşamalı olarak iç kısımda çalışmaların devam ettiğini belirten kazı yetkilileri, 2008 yılında MÖ 800 yılına ait Zincirli Höyük'te çıkarılan ve Amerika'da ''Yılın en önemli 10 arkeolojik buluşu'' arasında yer alan yazıtın ışığında, yeni bir sürpriz beklediklerini kaydetti.

Yeni adıyla ''Zincirli Höyük'' olan eski kent Sam'al, Mezopotamya'da ve Anadolu'da damgasını vuran Hitit imparatorluğu'nun MÖ. 12. yüzyıl başlarında yıkılmasından sonra kurulan ve Geç Hitit krallarından birinin merkezi olarak kabul ediliyor.

Kent ilk kez MÖ 1300 yıllarında, surlarla çevrilmiş ve kent alanının merkezinde yer alan yükseltinin üzerinde bir kale kurulmuş, kalenin içinde ise bir saray inşa edilmiş. Sonraki dönemlerde iki saray daha eklenmiş ve kentin etrafını çevreleyen çember biçimindeki sur, ikinci bir duvarla takviye edilmişti.

İlk olarak 1880 ve 1902 yılları arasında, erken Tunç çağından Roma dönemine kadar yerleşimin görüldüğü Zincirli Höyük, Alman arkeologlar tarafından kazılmış ve yapılan kazılar sonucunda kentin sarayları, önemli yapıların yer aldığı akropolisi ve dış surları ortaya çıkarılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber