Rektörlerden gerilimi tırmandırma hazırlığı!

Haber Giriş : 13 Ekim 2003 06:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Taslağı'na karşı çıkan üniversite rektör ve öğretim üyeleri 25 Ekim'de Anıtkabir'e yürümeye hazırlanırken, İstanbul Üniversitesi'nde yeni eylemlerin planlanıyor.

Yükseköğretim Yasa Taslağı'na karşı çıkan üniversite rektör ve öğretim üyeleri 25 Ekim'de Anıtkabir'e yürümeye hazırlanırken, İstanbul Üniversitesi'nde yeni eylemlerin planlandığı öğrenildi. Söz konusu üniversiteyi yakından tanıyan Marmara Üniversitesi'nden bir dekan, bu eylemlerin hükümeti yıkmak amacıyla düzenleneceğini açıkladı. Dekanın dile getirdiği plana göre bir dizi ses getirici eylemin ardından AK Parti parçalanma sürecine girecek ve hükümet iktidar gücünü kaybedecek. Eylemlere medya da haber önceliği verecek.

Üniversite rektörlerinin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman ile bir araya gelmesinden sonra YÖK Yasa Taslağı'na yönelik sert eleştiriler gündeme gelmişti. Marmara Üniversitesi'nin Sultanahmet'teki rektörlük binasında yapılan yeni öğretim yılı açılış töreni de bu çerçevede gerçekleşti.

Rektör Prof. Dr. Tunç Erem, Üniversitelerarası Kurul'un bir önceki başkanı olarak, taslağa karşı yaptığı mücadelesinin meyvesini verdiğini, 10 Temmuz günü Meclis'e gelecek tasarının 9 Temmuz'da geri çekildiğini söyledi.

Bu arada törene katılan Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Ayhan Alkış, 25 Ekim'de yapılacak yürüyüşe katılacaklarını açıkladı. Marmara Üniversitesi Mezunları Derneği Başkanı Sabri Tümer ise eylem mekanı olarak meydanları gösterdi. Tümer, ?Meydanlarda yüz binlerce mezun üyemizle göreve hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum.? dedi. Tümer, kararlaştırılan bir plan olup olmadığı sorusuna, ?Gözlerimiz rektörlerde.? karşılığını verdi.

Açılış törenine Marmara Grubu Stratejik Araştırmalar Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver ve İcra Kurulu Üyesi eski 1. Ordu Komutanı emekli Org. Necdet Timur da katıldı. Timur, burada Rektör Tunç Erem ile bir süre görüştü.

Tören çıkışında Marmara Üniversitesi dekanlarından biri ilginç bir iddia ortaya attı. Buna göre İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri ses getirecek eylemler yapacak; zor durumda kalan hükümet bu durum karşısında dayanamayacak. Dekan, bu eylemler sürecinde yaşanacakları şöyle anlattı: ?Televizyonlarda diğer haberler bu gelişme karşısında aşağıda kalacak. AKP'nin içinde çatışmalar başlayacak.? Dekana göre, rektörlerin yaptıkları toplantılarda açık açık dile getirdikleri bu plan gizlenmiyor, aksine üniversitelerde yüksek sesle konuşuluyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile eski Başbakan Bülent Ecevit'in konuşma yaptığı törene, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Sabih Tansal, Okan Üniversitesi Rektörü Sadık Kırbaş, Işık Üniversitesi Rektörü Sıddık Yarman ve Koç Üniversitesi Rektörü Atilla Aşkar da katıldı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber