Taşocakları 5 mahalleyi tehdit ediyor

Bitlis'in Tatvan ilçe merkezine yakın bölgedeki dağlık alanda bulunan taşocakları tarafından patlatılan dinamitler nedeniyle 5 mahalledeki evler tehdit altında.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Eylül 2012 23:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dinamitlerle patlatılan kayalar ve toprak yığınlarının tozları ilçe merkezinde hava kirliliğine neden olurken, patlamanın etkisiyle taşocaklarına yakın bölgelerde bulunan Fatih ve Dumlupınar mahalleri başta olmak üzere 5 mahalledeki evlerde de hasar oluştuğu belirtiliyor. Özel şirketler tarafından Tatvan Taşlıtepe mevkiine kurulan taş ocaklarının gün içerisinde ve gece yarılarında kayaları dinamitle patlattığı, ses ve sarsılma yüzünden gece rahat uyuyamadıklarını belirten vatandaşlar, taşocaklarının sesi, tozu, kiri ve korkusu yüzünden Dumlupınar, Fatih, Esentepe, Hidayet ve Pınarbaşı mahallelerinde ikamet edemez hale geldiklerini söylediler. Mahalle sakinleri, şiddetli patlamalar nedeniyle ocağa yakın beş mahallede bulunan evlerde oluşan çatlaklar nedeniyle Tatvan Belediyesi tarafından birçok eve oturulamaz raporu verildiğini iddia ederek, taşocaklarının hem kendi sağlıklarına hem de ekili alanlara da zarar verdiğini, ayrıca can güvenliği açısından rahat olmadıklarını belirterek buraların yetkililer tarafından kapatılmamasına tepki gösterdiler.

Taş ocakları tarafından patlatılan dinamitlerin etkisiyle çıkan toz dumanı yüzünden mahallenin yaşanmaz hale geldiğini belirten Dumlupınar Mahalle Muhtarı M. Şirin Üzel, patlatılan dinamitlerin şiddetiyle mahalledeki birçok evin camlarının kırıldığını, duvarlarının çatladığını ve gece yapılan patlamalardan dolayı uyuyamadıklarını söyledi. Patlatılan dinamit ve taş tozu nedeniyle çocuklarının sürekli olarak hastalandıklarını iddia eden Üzel, mahalledeki tepelik alanlarda bulunan su deposunun patlamalar sonucu zarar görerek yıkılmasından ve bir felakete yol açmasından dolayı endişeli olduklarını ifade etti.

Taş ocaklarının kapatılması için ilgili yerlere dilekçe verdiklerini ancak henüz bir sonuç alamadıklarını kaydeden Üzel, "Taş ocakları yüzünden mahalleli evinde rahat uyuyamaz oldu. Her an yeni bir patlama olacak ve evimiz başımıza yıkılacak diye çok korkuyoruz. Patlatılan dinamitler nedeniyle mahalledeki birçok ev hasar gördü. Evlerin çoğunda da çatlaklar var. Bu nedenlerden dolayı sadece benim mahallemdeki 10 eve oturulamaz raporu verildi. Ancak mahalle sakinlerinin maddi imkanı iyi olmadığı için oturulamaz durumda olan ve her an yıkılabilir raporu verilen evlerinde oturmak zorunda kalıyorlar. Okulların açık olduğu ve öğrencilerin derste olduğu dönemlerde de patlamalar olmuştu. O zamanki patlama şiddetiyle ev ve okul camları kırılmıştı. Okullar açılacak ve çocuklarımızı korkularımızla göndereceğiz taşocaklarının bulunduğu Taşlıtepe dibindeki okullara. Tüm bunlara rağmen her geçen gün bu ocaklarda daha yüklü miktarlarda dinamit patlatılmaya devam ediliyor. Bunun sonu nereye varacak merak ediyorum. Yetkililer bu konuda her hangi bir şey yapmıyor mu? Her defasında evlerimizi kontrole geliyorlar, halledeceğiz deyip geri gidiyorlar. Yetkililerin sesimizi duyup bu soruna bir çözüm getirmelerini istiyoruz" dedi.

Esentepe Mahalle Muhtarı Kemal Hüseyni ise, dinamitlerle patlatılan taşların ve hafriyatların çalışmasıyla oluşan yoğun toz bulutunun rüzgar etkisiyle tüm Tatvan semalarını kapladığını ve bununda insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiğini belirtti. İlçenin ve Van Gölü'nün üzerine çöken toz bulutunun özellikle astım hastaları için ciddi bir tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Hüseyni, "Tatvan gibi güzel bir ilçede her gün tehlikeyle karşı karşıya yaşıyoruz. Taşocakları yüzünden huzur yüzü göremez olduk. Resmen sağlığımızla oyun oynuyorlar. Herkes de buna seyirci kalıyor. Sorunun bir an önce çözülmesini bekliyoruz" dedi.

Patlatılan dinamitlerden dolayı evinin hasar gördüğünü ve belediye tarafından oturulamaz raporu verildiğini belirten Dumlupınar Mahallesi sakinlerinden Metin Aruk ise, maddi durumlarının iyi olmadığını, bu nedenle belediye tarafından oturulamaz raporu verilen evlerinde ailesiyle birlikte oturmaya devam ettiklerini söyledi. Evinin her tarafının taşocaklarında patlatılan dinamitlerin şiddeti yüzünden derin çatlaklar oluştuğuna dikkat çeken Aruk, "Taşocaklarında patlatılan dinamitler yüzünden evimizden ve sağlığımızdan olduk. Evimiz başımıza yıkılacak diye geceleri evimizde rahat uyuyamıyoruz. Her an başımıza yıkılacak endişesiyle yaşıyoruz. Bu da yetmiyormuş gibi, belediye tarafından evimize verilen oturulamaz raporuna istinaden söz konusu taşocaklarının kapatılması için girişimde bulunduk. Ancak bizim girişimlerimiz başarısızlıkla sonuçlandığı gibi, söz konusu taşocakları yetkilileri tarafından aleyhimize dava açıldı. Elimizden hiçbir şey gelmiyor. Yetkilerden bize yardımcı olmalarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Evi hasar gören Burhan Maney de, "Evimiz başımıza yakıldıktan sonra mı yetkililer buna çözüm bulacak" diyerek tepkisini dile getirdi.

Tatvan Belediye Başkan Yardımcısı Necat Çinik ise, Tatvan Belediyesi olarak ilçeye zarar veren taşocaklarının kapatılması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Çinik, "Bu kapsamda Bitlis Valiliği'ne, Tatvan Kaymakamlığı'na, Çevre ve Orman Bakanlığı'na ve diğer ilgili kamu kuruluşlarına dilekçe yazdık. Ancak her hangi bir gelişme yaşanmadı. İlçemizi ve ilçe halkımızı tehdit eden bu ocakların kaldırılmasını istiyoruz. Bu konuda gerekenler neyse yapılacaktır. İlçe halkımız bu durumdan çok rahatsız oluyorlar. Her gün onlarca vatandaştan şikayet geliyor. Bunun yanı sıra Tatvan ilçemizin büyük ölçüde içme suyunu karşılayan su isale hattı bulunuyor, taşocaklarına yakın bölgede. Patlatılan her dinamik binlerce tonluk su deposunun her an patlaması tehlikesini doğuruyor. Eğer bu su deposu patlarsa tüm Tatvan ilçemiz sular altında kalacaktır. Bu konuya özellikle dikkat çekmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber