Hepatit B'ye dikkat!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suzan Saçar, Hepatit B hastalığını sinsi bir hastalık olarak nitelendirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Eylül 2012 06:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doç. Dr. Saçar, yaptığı yazılı açıklamada, Hepatit B'nin dünyadaki en yaygın karaciğer hastalığı olduğunu, Türkiye nüfusunun genel olarak yüzde 5'inin bu hastalık virüsünü taşıyıcı durumunda bulunduğunun kabul edildiğini bildirdi.

Virüsün uzun yıllar herhangi bir belirtiye neden olmadan karaciğere hasar verdiğini, yıllarla birlikte siroz ya da karaciğer kanseri gelişme riskini artırdığını, bu nedenle hastalığın ihmale gelmeyeceğini belirterek, şu bilgileri paylaştı:

"Hepatit B, sinsi bir hastalık. Hasta, hasta olduğunu bilmiyor. Başka bir nedenle bir test yaptırdığında ya da birinin bu testi yaptırıp pozitif çıkması durumunda etkilenip test yaptırırlarsa öğreniyorlar. Ameliyatlar sırasında öğrenilebiliyor. Geç öğreniliyor ama hastalık öyle durduğu gibi durmuyor. O nedenle erken teşhisi son derece önemli. Tabi ki belirti gösterebiliyor. Ama bunun için hastaların mutlaka gelip bu konuda taranmaları gerekiyor. Hastalık, çok büyük oranında belirtisiz seyrediyor. Bazı kişilerde yüksek ateş, yorgunluk, eklem ve kas ağrısı, sigaraya, yağlı yiyeceklere karşı tiksinti hissi gelişir. Nadiren de gözde, ciltte, idrarda sararmayla hasta başvurur. Bazı hastalıklar sadece hastanın kendisini etkiler ama Hepatit B kişi kendisi taşıyorsa bulaşma yolları nedeniyle başkaları için bir risk oluşturuyor. O nedenle hastalığın bilinip ve önlemlerinin alınması gerekiyor."

Muhabir: Mehmet Bayer

Yayıncı: Doğan Sarıtaş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber